Zakaj čakati le zakon o dolgotrajni oskrbi?

feb. '20

Mestna občina Kranj pripravlja strategijo reševanja problematike staranja prebivalcev, saj je delež starejših občanov 19,2 odstotka, do leta 2030 naj bi se zvišal na 30 odstotkov. Konec januarja, tik pred koncem javne razprave o osnutku strategije so pripravili forum z naslovom Kranj – mesto prihodnosti tudi za starejše.

Župan Matjaž Rakovec je poudaril, da si želijo čim več idej ljudi, ki se tako ali drugače srečujejo s tematiko skrbi za starejše, še posebej z vsemi stopnjami demence. Kako skrbeti za starejše občane, kako jim omogočiti lažje bivanje v sedanjih bivališčih med svojimi ter kako razvijati tako institucionalne kot tudi neinstitucionalne storitve za starejše so bile osrednje teme več kot triurne izmenjave mnenj v kranjski knjižnici, ki bo kmalu postala četrta demenci prijazna točka v mestu.  

Več govorcev je povedalo, da nova energetsko varčnejša pročelja obnovljenih večstanovanjskih zgradb dejansko ne izboljšujejo možnosti srečevanja ljudi, ko pa starejši ne morejo iz zgradb, ker ni dvigal, ali pa ti dosegajo le pritličja s stopniščem ali klet s klančino. Ker svojci zaradi številnih vzrokov nimajo kadar koli časa zanje, ostajajo zaprti v svojem okolju in boleče osamljeni.

Ni vse v denarju

V kranjski občini manjka vsaj 146 mest v domovih za starejše, ki bi jih pridobili z gradnjo nove enote Doma upokojencev Kranj. So se pa udeleženci spraševali, ali bo ta sodila v posodobljeno IV. generacijo tovrstnih objektov, v katere bosta omogočena enostaven dostop in izstop in s tem prepletanja življenja, ali bo le gradbeniški kolos. Za razmislek. Slovencem so v preteklosti tovrstne pridobitve že darovali bogati meceni v času življenja ali kot doto. V kritičnih časih pa so se organizirali v zadruge in z deležem zadružnikov skrbeli za gradnjo in gospodarno skrb za starejše. Ali ne bi bila to boljša pot prostorskega reševanja varovanja starejših kot t. i. javno-zasebno partnerstvo, se je vprašala ena od udeleženk. V takem primeru domovi za starejše zagotovo ne bi bili pretežno negovalne bolnišnice z ležečimi, ki jih zaradi pomanjkanja kadra in stroškov, dejansko ne morejo oskrbovati. Prav gotovo bi se razmejilo ali pa uskladilo razmerje med zdravstvom in socialo, ki pri nas neusklajeno hodita vsak svojo pot. Številni so poudarili, da je treba pri skrbi za starejše izhajati s stališča, kaj oni resnično potrebujejo in kako je mogoče gospodarno te potrebe pokriti. Ali je denar res vedno problem? Kot avtor okrog 30 izvirnih izkustvenih radijskih in televizijskih oddaj o zdravem življenju v blokih, stolpnicah in enostanovanjskih hišah, podprtih od ministrstva za zdravje, zagotavljam, da ne. Ovira je pomanjkanje iskrenega zanimanja za sočloveka in premajhna želja po pošteni pomoči.

Več pomoči na domu

V osnutku Strategije reševanja problematike staranja prebivalcev v Mestni občini Kranj je načrtovana gradnja enote doma upokojencev ob Bleiweisovi cesti na Zlatem polju (nasproti vojašnice) do leta 2024. V njej naj bi bilo vsaj 150 postelj za stanovalce, po deset mest je predvidenih za začasno varstvo in dnevno varstvo, 24 mest pa bi namenili invalidom. Ker država in občina nimata denarja, načrtujejo gradnjo z zasebnimi sredstvi, nato pa bi jo dali v najem domu upokojencev.

Poleg tega strategija predvideva še ustanovitev občinske komisije za reševanje problematike starejših, vzpostavitev prostovoljnih prevozov Prostofer, razširitev pomoči na domu, ki naj bi jih prejemalo vsaj 370 občanov, medgeneracijsko sodelovanje osnovnih šol in domov upokojencev, več izobraževanj o problematiki demence in usposabljanj za prostovoljce ter dejavnosti, ki omogočajo aktivnost in ustvarjalnost v vseh življenjskih obdobjih.

Stanislav Jesenovec


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media