Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | mar. '20

TEŽAVE S TAŠČO

Na pogovor je prišel par, ki ima težave z ženino mamo. Živijo v isti hiši, problem pa je ta, da osemdesetletna gospa ne spoštuje njihove zasebnosti. Kadar ji pade na misel, da kaj potrebuje, brez trkanja vstopa v njihovo stanovanje, če je zaklenjeno, zvoni v nedogled in kliče hčerko, čeprav ni nobene nuje. Vrt tudi na njihovem delu preureja po svoje. Zet je že popolnoma obupan, saj se ji ne da ničesar dopovedati. S taščo se je neštetokrat sprl in tudi zdaj bijeta vojno, hčerka in žena pa ne zmore več.

Zet deluje – tako kot večina – po načelih psihologije zunanjega nadzora. Verjame, da se mora človek, ki jim dela težave, spremeniti. Do zdaj je uporabil različna uničevalna vedenja, ki zagotovo ne pomagajo k dobremu odnosu. To so grajanje, obtoževanje, pritoževanje, sitnarjenje, grožnje, kaznovanje in podkupovanje. Namen teh vedenj je nadzorovati drugega. Zatekanje k njim škoduje vsakemu odnosu, sčasoma pa ga uniči.

Ko sem mu predlagala, naj opusti te škodljive navade, sem dobila običajno pritožbo: »Kaj predlagate? Da ne naredim ničesar, ko bo naslednjič vdrla skozi vrata? Ne razumem!« Do zdaj se je izkazalo, da nobeno agresivno vedenje ni dalo želenih rezultatov. Zatorej je smiselno narediti kaj drugega. Uporabiti povezovalne navade, kot so skrbnost, zaupanje, poslušanje, podpiranje, prispevanje, prijateljstvo in spodbujanje. Spremenimo lahko samo svoje ravnanje, nikogar drugega. Če se bo zet prijazno odzval vsakokrat, ko bo tašča upoštevala njegove predloge in pravila, bo njun odnos začel postajati prijetnejši. Ko bo spet prestopila mejo, jo lahko opozori na to, a pomembno je, da postavi trdne meje, ki se jih vsi člani družine dosledno držijo. Pri tem je nujno, da tudi hči neomajno zagovarja partnerjevo stališče. Skupaj lahko s premišljenim vedenjem mamo in taščo usmerijo, da se bo vedla tako, kot si želijo. Mogoče ne v celoti, vendar toliko, da bo vsem skupaj lažje.

Če se ozremo okrog sebe, lahko vidimo, da so najsrečnejši tisti ljudje, ki ne trdijo, da vedo, kaj je prav za druge, in ki skušajo nadzirati samo sebe. Najbolj nesrečni pa so tisti, ki vselej poskušajo nadzirati druge.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media