Predvsem – ne hitite!

Prosti čas | maj '20

Pomislite, da so tudi motoristi spet na cesti.

Kdor je v življenju doživel omejitev vožnje po sistemu par-nepar, bencinske bone, prazne police v trgovinah s hrano in gradbenim materialom, veriženje z nemškimi markami, noro inflacijo, redukcije električnega toka … in grozečo JLA na slovenskih cestah, ga sedanja situacija, povezana s koronavirusom, sploh ni smela pretresti. Tudi te težke čase bomo preživeli!

Omejitve, ki so začele marca na novo krojiti naše življenje, so utečene tokove postavile skoraj na glavo. Kar nekaj volje je bilo treba zbrati, da človek dojame, kako res ni treba vsak dan oditi v trgovino po to in ono. Spominjam se glavnega urednika jugoslovanske avtomobilistične revije, to je bil gospod Spazzapan, ki mi je, mladeniču, rad delil nasvete. Takole je govoril: »Ko bo spet vojna, se bom jaz doma »zlizal« s kilo koruzne moke. Vi, mladi, pa tega ne boste znali!«

Zdaj smo po prvem šoku ugotovili, da je mogoče živeti tudi manj potrošniško, bolj preudarno. Poduk situacije je odličen – upočasniti je treba konje in se nasloniti na družino, sosede, prijatelje. In na dobro knjigo. Naj bo branje takšno, da ne ustvarja psihoze, kot to teatralno počne televizija. To škodi.

Škodi tudi nepremišljenost. Recimo, nikar na vrat na nos ne letite na tehnični pregled. Tam se je ustvaril zamašek, ker so bili mesec dni zaprti. Zdaj pa morajo pregledniki delati z ostrimi varnostnimi standardi, kar ni najbolj udobno. Res ni treba stati v gneči in se izpostavljati, saj je država uvedla samodejno podaljšanje veljavnosti registracije. Vendar pa je treba upoštevati pojasnilo ministrstva za infrastrukturo, da je veljavnost prometnih dovoljenj do 19. junija avtomatično podaljšana le vozilom, katerih veljavnost je potekla v času od vključno 17. marca 2020 do vključno 19. aprila 2020. Dajatve pa bomo plačali od dneva uradnega izteka registracije avtomobila. Torej za nazaj.

Enak odlog velja za vozniška dovoljenja. Zdaj pa preverite, kako je z veljavnostjo vašega. 

Če vas skrbi zaradi zimskih gum, se kar oddahnite. Nobena katastrofa se ne bo zgodila, če se še daleč v poletje vozite z zimskimi gumami. Meritve kažejo, da na vročem asfaltu z razgretimi zimskimi gumami nekaj slabše ustavljamo, vendar ni vzroka za paniko. Zagotovo z letnimi gumami slabše kakovosti ustavljamo še slabše. Torej počakajte, da gre prvi val neučakanih mimo. Potlej pa se pri vulkanizerju telefonsko naročite. Do takrat pa prilagodite hitrost normalni vožnji.

Posvetite pozornost avtomobilu

Morda, pravim morda, lahko celo sami kaj postorite okoli avtomobila, da preženete dolgčas in ga pripravite na poletje … če bodo vožnje zunaj občine dovoljene. Konec aprila, ko gre ta prispevek v tisk, je še vse zelo nejasno in nepredvidljivo. Se pa dogaja, da vlada nekatere odločitve spremeni v nekaj dneh iz belega v črno. Zato je dobro spremljati dnevna obvestila.

Kaj storiti okoli avtomobila? Konkretno pranje mu ne bo škodilo. Zima je bila sicer lepa, a kakšna sled soli na podvozju je ostala. Dobro sperite z vodo tudi trebuh avtomobila. Potem pa natančno preglejte stanje pločevine. Če so kamenčki za posipanje cest pločevino kje poškodovali, bo to treba sanirati. Če se doma najde kakšen lak za blokiranje rje, zavihajte rokave. Finalno kapljo v barvi avtomobila boste kanili, ko bo dovoljeno sprehajanje po trgovinah in servisih. Lahko pa si zadevo naročite po pošti. To funkcionira.

Avtomobil znotraj posesajte in zares solidno »odprašite«. Predvsem pa ga zelo dobro posušite. Poglejte pod preproge, ali so tam morda sledi vlage. Kadar začne karoserija na stikih puščati, se prav kmalu nabere dovolj vode pod preprogami, da se to hitro zazna tudi z vonjem po plesni. V hladnejšem dnevu se zaradi vlage v avtomobilu rade rosijo šipe, česar nam tudi z vklopom klimatske naprave ne uspe posušiti.

Pozabljena je že nega tesnil okoli vrat in prtljažnika z glicerinom. Tako smo poskrbeli, da je guma ostala prožna. Ni glicerina pri hiši? Jaz sem to naredil z niveo, kremo za roke.

Razkužujmo avtomobil

Ker se v avtu površin dotikamo z golimi rokami, mimogrede pa nezavedno pomencamo oči ali nos, bodimo pazljivi. Dokler človeku ne pride v kri, se še zaveda ne, kdaj naredi napako. Če ste bili v trgovini, si roke razkužite tudi pred odklepanjem avtomobila.

Volanski obroč, prestavno ročico, gumbe stikal, ključ … dovolj pogosto obrišite s krpo, navlaženo z razkužilom. Stroka pravi, da je alkohol čisto dovolj dober, če je vsaj 70-odstoten.

Besedilo in fotografija: Mitja Gustinčič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media