Razmnožimo kompost

Prosti čas | maj '20

S tako pripravljenim "kompostom" poškropite grede

Te dni začenjajo razmišljati o samooskrbi tudi tisti, ki so vas celo desetletje nadlegovali z vprašanji, ali se »splača« vrtnariti in zakaj se toliko trudite, če lahko v trgovinah kupite vse veliko ceneje, kot bi odšteli za osnovne vrtičkarske potrebščine.

Novopečeni vrtičkarji se ne zavedajo, da več pridelka zahteva tudi več dobre prsti. Visoke grede so odlične, če jih lahko s čim napolnite. Tudi pridelava čez celo leto ni problem, če znamo poskrbeti za rodovitnost tal. Več sadimo in pobiramo, hitreje bodo naša tla »pojedla prst«, zato je na dolge proge zmagovalec tisti, ki zna hitreje povrniti tlom to, kar jim vzame.

Kompost, ki ste ga pridelali čez zimo, je vaše veliko premoženje. Novega ne moremo narediti čez noč. Z nakupom katerega izmed koncentriranih gnojil si lahko pomagamo na hitro, da zemlji dodamo hranila, vendar dolgoročno mikroorganizmi v tleh ne marajo takšne hitre in koncentrirane prehrane.

Kaj lahko storimo, da z obstoječim kompostom pognojimo dvakrat ali desetkrat več kot do zdaj? Verjeli ali ne, iz nekaj kilogramov kakovostnega komposta lahko ustvarimo toliko koristnih mikroorganizmov, kot bi jih bilo v traktorski prikolici gnoja. Seveda če se spoznate na razmnoževanje koristnih mikroorganizmov.

V času karantene smo se mnogi verjetno naučili, da se mikroorganizmi hitro razmnožujejo. Ne le tisti, ki so za nas nevarni. Tudi koristni mikroorganizmi se razmnožujejo. Več jih je, boljše bo življenje naših rastlin. Prav mikroorganizmi v tleh jim pomagajo predelovati hranila in so dobesedno črevesna flora naših rastlin. Več jih je, bolj bodo rastline sposobne črpati hranila, tudi iz revnih tal. Torej ne zmagajo tla, polna hranil, temveč tla, polna koristnih mikroorganizmov.

In ravno v tem je glavna razlika med domačim kompostom, v katerem so živi mikroorganizmi, in paletiranimi gnojili, ki so sterilizirana in mrtva. Da vrnemo življenje tlom, potrebujemo živi kompost. Dovolj je, da ga imate nekaj litrov, in če ga znate pravilno razmnožiti, ga bo dovolj za celo njivo.

 Naredite supernapitek za tla 

To je vermikompostni čaj. Za izdelavo 20 litrov čaja potrebujemo 2 litra zelo kakovostnega presejanega komposta ali še bolje humusa, ki so ga pridelali deževniki. Potrebujemo še 50 gramov rjavega sladkorja ali melase, bombažno vrečo, 18 litrov deževnice temperature 20 do 36 stopinj in malo akvarijsko črpalko s pretokom 200 litrov na minuto, ki vpihava zrak v vodo.

Skrivnost tega recepta je: če mikroorganizme hranimo, se ti hitro razmnožujejo – za to poskrbimo z melaso ali rjavim sladkorjem. Kateri mikroorganizmi naj se razmnožujejo, pa uredimo s prezračevanjem. V kompostu so vedno zelo različni mikroorganizmi. Eni se lažje razmnožujejo v okolju s kisikom, drugi (anaerobni) pa ravno obratno, saj potrebujejo okolje brez kisika. Mi želimo tiste aerobne, ki so dragoceni prijatelji našim tlom, ne želimo pa anaerobnih, med katerimi se skrivajo tudi nevarni patogeni mikroorganizmi, zato bomo vpihavali zrak in tako spodbudili razmnoževanje prijateljskih mikroorganizmov, drugim pa naša peneča se »juhica« s preveč kisika ne bo teknila.

Črpalko pustimo delati od enega do treh dni, v tem času se količina mikroorganizmov večkrat podvoji, in ko bomo s tem pripravkom poškropili po tleh, bo to resnično koncentrat koristnih »mikrodelavcev« v tleh.

Preden poškropimo prst, tekočino še povohamo. Če smrdi po gnilem, pomeni, da je bilo premalo kisika in so v čaju potekali gnilobni procesi. Dober vermikompostni čaj nima odbijajočega vonja.

Priporočljivo je, da večkrat pripravimo takšen krepčilni napitek za tla. Tako bomo izboljšali tudi sposobnost tal, da zadržujejo vodo, pospešili bomo nastajanje humusa, in kar je v današnjem času zelo pomembno, zmanjšali bomo količino težkih kovin, ki jih bodo rastline vsrkale. Pri rastlinah velja podobno kot pri ljudeh: boljša ko je črevesna flora, boljši je tudi imunski sistem.

Besedilo: Sanja Lončar, fotografija D. Čamernik


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media