Ne pustite se klopom

Prosti čas | maj '20

Čeprav uživamo na toplem soncu, moramo pri delu ali rekreaciji v naravi misliti tudi na svoje zdravje. Zaščitimo kožo pred nevarnimi vplivi sončnih žarkov. Ne pozabimo pa tudi na zaščito pred vbodi klopov, ki so pogosto okuženi z virusom klopnega meningoencefalitisa ali lymske borelioze, ki povzročata hude posledice.  

Žal Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za klopnim meningoencefalitisom v Evropi. Ta virusna bolezen osrednjega živčevja namreč lahko pusti trajne posledice – od glavobolov, vrtoglavice, motenj sluha do zmanjšane sposobnosti koncentracije, motenj razpoloženja, motenj v delovanju avtonomnega živčevja in celo ohromitve. Okužbo lahko preprečimo s cepljenjem, ki ga zdravniki še posebej priporočajo kroničnim bolnikom in starejšim ljudem. Ker največ obolevajo odrasli, stari od 55 do 64 let, so se infektologi odločili za rutinsko in brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za odrasle, ki dopolnijo 49 let starosti, in otroke, ki dopolnijo 3 leta starosti. Lani je bila cepljena prva generacija. Letos je koronavirus obrnil ustaljene poti, zato pri svojem osebnem zdravniku preverite, kako je s cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu.

Okužba z lymsko boreliozo povzroča prizadetost živčevja, sklepov ali srca. Cepiva proti tej bolezni ni, zato je še pomembnejše, da upoštevamo preventivne ukrepe, s katerimi preprečimo okužbo.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Klopi so predvsem v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, zlasti tam, kjer prevladujejo listavci. Pogosteje so na obrobju gozda kot v samem gozdu. Najdemo jih tudi na travnikih v okolici hiš in v mestnih parkih in celo na domačem vrtu, zato se po košnji trave ali delu v bolj zaraslem vrtu dobro pregledamo. Dogaja se (sicer ne prav pogosto), da klop preide na človeka tudi s psa, če se nanj še ni povsem prisesal.

Preden se odpravimo v naravo, se namažimo z repelentom, katerega vonj odganja klope. Mnogi ljudje prisegajo na naravne pripravke. Znano je, da klopi ne marajo vonja agrumov, uporabimo lahko tudi eterična olja evkaliptusa, melise, sivke, geranije ali čajevca. Da bi klopa pravočasno opazili, si oblecimo svetla oblačila, ki pokrijejo čim več kože, srajco ali majico z dolgimi rokavi zatlačimo za pas, hlače z dolgimi hlačnicami zatlačimo v čevlje ali pa čez hlačnice potegnemo nogavice, tudi pokrivalo ne bo odveč.

Po vrnitvi se kar najhitreje preglejmo, ali nismo s sabo prinesli neljubega gosta. Najprej pregledamo obuvalo, nato slečemo oblačila, jih dobro pretresemo in prezračimo. Dobro je, da se slečemo zunaj ali vsaj na balkonu, nikar pa oblačila ne odložimo med druga oblačila. Še najbolje je, da jih takoj operemo ali pa vsaj za nekaj minut damo v sušilni stroj, saj suh in vroč zrak morebitnega klopa takoj uničita. Preglejmo tudi stvari, ki smo jih imeli s sabo (košaro, nahrbtnik …).

Potem si dobro pregledamo telo, še posebej lasišče, za uhlji, pod pazduhami, pod prsmi, v popku, okoli pasu, intimne predele ter na zadnji strani kolen. Oprhajmo se in umijmo lase, saj voda odplakne klopa, ki se še ni prisesal na kožo. Priporočljivo je, da se natančno pregledamo še naslednji dan.

Premikajočega klopa previdno pobrišemo s kože, najbolje s papirnatim robčkom. Stisnemo ga in si razkužimo roke. Če je klop prisesan na kožo, ga ne mažimo z olji, kremo, petrolejem ali drugimi mazili. Primemo ga s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo. Mesto vboda opazujemo, in če se pojavijo rdečina ali druge nepravilnosti, ki opozarjajo na to, da nas je vbodel okuženi klop, takoj obiščemo zdravnika. 

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media