SVET IN MI

jun. '20

Druga plat medalje

Ko pride do krize, se šele pokažejo največje napačne poteze politike in sistema, v katerem ljudje živijo. V Švici, deželi bogatih in poldrugi milijon zelo revnih ljudi, so v Ženevi, drugem najdražjem mestu v Švici, fotografirali nekaj kilometrov dolgo vrsto ljudi, ki so pri Karitasu čakali na prehrambni paket. Najbolj prizadeti (lačni) so priseljenci brez dokumentov, ljudje brez izobrazbe, ki ne morejo dobiti dela, in ljudje, ki so zaradi covida-19 ostali na cesti. Za 1500 zavitkov hrane so se v vrsto postavljali že pred 5. uro zjutraj.

Slovenija je zdaj znana po vsem svetu, ker je prva odpravila epidemijo koronavirusa kar z dekretom. Po svetu krožijo fotografije s sobotne tržnice v Ljubljani, kjer so bili lokali nabito polni ljudi, ki so klepetali in kofetkali. Vsi srečni, da je konec.

A kaže, da tako zlahka ne bo šlo. Raziskovalci številnih inštitutov, ki se ukvarjajo s pandemijo in virusom, ki jo povzroča, ugotavljajo, da se koronavirus ne odziva na temperaturne spremembe, enako je aktiven v hladnih kot v vročih predelih Zemlje. Napovedujejo, da se tudi poleti ne bo umiril in bo trajal in trajal.

To ni vse. Ameriška raziskava, v katero je bilo zajetih nekaj tisoč ljudi, ki so srečno preživeli napad covida-19, je pokazala, da ima več kot tretjina preživelih hude poškodbe ledvic. Hkrati so ugotovili, da so bili vsi »nedohranjeni« z vitaminom D.

Ker koronavirusa še ni mogoče ukrotiti s cepivom, so priporočeni nenehno vzdrževanje odpornosti telesa in duha, ohranjanje razdalje med ljudmi in umivanje rok. Vsaka lahkomiselnost se lahko konča z novim povečanjem števila okuženih in telesno prizadetih.

Večinoma ljudje komaj čakajo, da bo spet vse po starem. Žal, po starem ne bo šlo več skoraj nič. Učenje o tem, kdo smo in kako bomo živeli naprej, je najpomembnejše. V ZDA, posebno v New Yorku, so takemu učenju namenili nove tehnologije. Starejši se pospešeno učijo, kako se pogovarjati po pametnem telefonu in video aplikaciji na njem, kako kupovati, plačevati in podobno.

Povzeto po Guardian, Future, Medium

Česa sem se naučila

Tuje izkušnje in pogledi na to, kar se nam je dogajalo ob povelju »ostani doma«, so za nas zanimivi. Kajti zdaj si zamišljamo, kako živeti kot prej. Prišel je torej čas, ko bo treba premisliti, ali smo se iz nekajtedenske izkušnje kaj naučili.

Najhuje je še vedno v New Yorku, kar je razumljivo, kajti tam so stanovanjske površine neprimerljive z našimi. V prostoru, velikem kot naša garsonjera, živi večina Newyorčanov. V nadstropju, ki ima dvomestno število in kjer se dvigala kvarijo enako pogosto kot pri nas. S parki in otroškimi igrišči, ki so jih zaprli kot pri nas. Z ulicami, na katerih ni varno in na njih tudi nimaš česa iskati, le koronavirus lahko poišče tebe …

Kaj vas je pozitivnega naučil čas izzivov v samoizolaciji, sprašuje spletna stran za starejše Seniorplanet.org, malo podobna naši spletni strani za seniorje.

Evelin piše: Vsako jutro, ko si zavežem superge za vsakodnevni sprehod, se spomnim na svoj novi moto, ki sem ga v tem času pridobila: »Naredi zdaj!« Ta zdaj ne govori o telovadnih vajah, s katerimi vsaj približno ohranjam formo, ampak je resna odločitev, da moram nehati odlagati in čakati na primernejši trenutek, ko se bom počutila tako, da bi lahko naredila, kar moram.

In vsakokrat, ko si zavezujem superge, se zahvaljujem svoji srečni zvezdi, da nisem čakala do zadnjega trenutka, da poskrbim za najnujnejše. Če bi čakala samo nekaj dni več, bi bile zaprte že vse trgovine.

Želim si le, da bi bila namenjala enako pozornost tudi drugim na videz manj pomembnim rečem, kot je nabava novih superg. Želim si, da bi bila pravočasno dala popraviti svoj prenosni stereo, kar sem odlagala dolge mesece. Zdaj sem brez tega pripomočka, ki ga skoraj bolj potrebujem kot telefon. Tisti, ki znajo popraviti, so nedosegljivi, servisi so zaprti ... Želim si, da bi bila naredila, kar sem imela dolge tedne na seznamu nujnih opravkov. Želim si, da bi to naredila zdaj. To je moj novi življenjski moto. Naredi takoj, če ne, tega (česar koli) ne boš naredila nikoli.

Povzeto po Seniorplanet.org

Pripravlja: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media