Enostavno namakanje vrta

Prosti čas | jul. '20

Ali vas zanima, kako enostavno zaliti zelenjavni, sadni in okrasni vrt, da vam bo več časa ostalo za uživanje na vrtu? Na našem vrtu zalivamo pametno. Pri tem nam pomagajo tehnike zalivanja in namakanja, ki jih z veseljem delimo z vami.

Paradižnik, papriko, kumare in vrtnice namakamo s pomočjo gibke cevi. Vse rastline, ki imajo težave z boleznimi, namakamo s pomočjo cevi, ki jih umestimo na gredice. Postavimo jih na razdaljo 30 cm in tako namakamo vrt v jutranjih ali večernih urah. Lahko jih prepletemo tudi med vrtnicami in drugimi okrasnimi gredicami. Namakanje z gibko porozno cevjo je najbolj ekonomično in je najlažji način namakanja. Priključimo jo lahko tudi na veliko vodno kolo. Na našem sadnem in zelenjavnem vrtu tako 600 kvadratnih metrov površine namočimo v samo eni uri. Vse je odvisno od tlaka v ceveh. Nadzor pretoka in tlaka vode je mogoče urejati na sami vrtni cevi. Na takšen način voda počasi pronica v tla, ki so manj zbita, prihranite pa tudi do 70 odstotkov vode. Z uporabo zastirke se poraba vode še dodatno zmanjša. 

Zalivanje z vodnim kolesom

Zalivanje z vodnim kolesom je povsem enostavno in lažje kot z vrtno zalivalko. Priporočamo, da poleg vrtne cevi, ki je del vodnega kolesa, uporabljate tudi pršilno pištolo, ki jo priklopite na vodno kolo, in z njo pršite zgornji sloj tal po sajenju sadik. Samo tako boste rastline oskrbeli z vodo tudi na območju mladih korenin, ki še niso prodrle v globino. Treba je vedeti, da mlade sadike nimajo globokih korenin in jih je treba prvih 14 dni do 3 tedne namakati površinsko in globinsko. Za to je najbolj uporabno vodno kolo z različnimi pršilnimi pištolami, šobami in zalivalnimi palicami. Poleti jih tudi senčimo, uporabimo zastirko. Vzporedno namakamo tudi z gibko porozno cevjo. Zelo pomaga tudi uporaba zastirke po sajenju, ki poleti ohranja vlago tudi v zgornjem sloju tal.

Mesec dni po sajenju je mogoče zalivati samo s pomočjo gibkih vrtnih cevi. Redno zalivamo tudi visoke grede, ki so zelo žejne. Zalivanje in namakanje vrta sta najbolj enostavna z velikim avtomatskim vodnim kolesom. V tem primeru vodno kolo ob zalivanju samodejno sledi vrtnarju, kar je prava revolucija v svetu zalivanja. Cev za namakanje se po končanem zalivanju avtomatsko navije na kolo. Tako se cev ne zapleta in ne lomi. Veliko vodno kolo omogoča vrtenje 360°, kar pomeni, da ga ni treba premikati, zalijete lahko tudi večjo površino. Tako je zalivanje lahko in omogočeno na vseh vrtnih površinah brez prepletanja cevi in premikanja.

Za namakanje zelenjavnega vrta uporabljajte porozne gibke vrtne cevi. Zalivanje rastlin na zelenjavnem vrtu v začetnem obdobju rasti rastlin kombinirajte z vodnimi kolesi, različnimi pršilnimi šobami in zalivalnimi palicami. V pomoč vam bo tudi porozna gibka cev za zalivanje, ki kapljično namaka gredice. Priporočljiva je tudi za namakanje sadovnjaka in okrasnih gredic.

Zakaj poleti namakamo kivi?

Kivi potrebuje v času rasti in formiranja plodov veliko vode. Najboljše je kapljično namakanje s pomočjo gibke porozne cevi. Zemlja mora biti v poletnem času enakomerno vlažna, vlago pa vzdržujemo tudi s prekrivanjem tal. Za zastirko uporabimo agrotekstil ali organsko zastirko iz slame. Kot slamnata zastirka se najbolje obnese rezani kitajski trstikovec. Ko je kivi v rodnosti, namakamo na 5 dni. Tako omogočimo lepšo rast mladih poganjkov in optimalno kakovost plodov. Če je višja podtalnica ali pa je zemlja že v osnovi vlažna zaradi obilnejših poletnih padavin, namakanje zmanjšamo in prilagodimo razmeram. Kivi ne trpi stoječe vode in izjemno mokrih tal.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media