Nadležni sršeni in mravlje

Prosti čas | jul. '20

Foto: shutterstock

Z dvigom temperature nastopi primeren čas za hiter razvoj različnih letečih in plazečih se žuželk. Začele so se pojavljati ose, sršeni, azijski sršeni, ščurki, uši, mravlje, škorpijoni, pa še kaj bi se našlo. Letajo po zraku ali lezejo po tleh, rastlinah, pohištvu. Kako lahko zaščitimo sebe in bivalne prostore pred to nadlego?

Nekatere izmed navedenih žuželk predstavljajo nevarnost ljudem, sploh če smo alergični na njihove pike. Zlasti sršeni in ose lahko ljudi spravijo celo v smrtno nevarnost. Pred njihovimi piki nismo varni, saj se lahko zgodijo zelo nepričakovano. Zelo pomembno je, da poznamo svoje telo glede občutljivosti za pike žuželk, tako da se zaščitimo z obleko in pokrivali, če smo na prostem in je večja možnost, da so v bližini ose in/ali sršeni. 

Razvoj tega mrčesa je delno povezan z zunanjo temperaturo. To zlasti velja za sršene, ose, mravlje. Dovolj visoke dnevne temperature pripomorejo k hitremu razvoju, in če ne ukrepamo, je te nadlege hitro preveč zlasti v času, ko začne zoreti sadje, jagodičevje, grozdje ipd. Zelo zanimivo je videti sršenje gnezdo, ki doseže tudi premer od pol metra do celo enega metra. Gnezdo namreč ves čas raste, kar je odvisno od moči sršenje populacije, ki se razvije v sezoni.

Varna, a učinkovita sredstva

Zatiranje ni enostavno, zlasti če smo alergični ali če nimamo ustreznih pripomočkov, ki bi nam omogočili delo z varne razdalje. Zlasti napadi velikih sršenov, še posebej največje vrste, ki jih imenujemo azijski sršeni, so lahko že zelo nevarni. Včasih je veljalo, da je pik ene ose primerljiv s pikom treh čebel (čeprav strup ni isti), pik treh os lahko primerjamo po jakosti s pikom enega našega sršena, pik azijskega sršena pa predstavlja še močnejšo dozo strupa.

V preteklosti so sršenja in osja gnezda uničevali z zažiganjem in dimljenjem. Zažiganje je populacijo sršenov uničilo, hkrati pa povzročilo prenekateri požar, dimljenje pa po navadi ni bilo učinkovito, kvečjemu je ose oziroma sršene le razdražilo, da so postali še bolj napadalni. K sreči danes že dobimo sredstva v obliki pršil, ki nam omogočajo uničevanje žuželk z varne razdalje. Sredstva so izdelana tako, da omogočijo nanašanje z varne razdalje od 7 do 10 metrov, seveda pa moramo vedeti, da pršila ne uporabljamo v bližini ognja in vročine.

Sam sem na ta način uničil že veliko sršenjih gnezd, včasih bolj, včasih manj uspešno, vendar s sredstvi, ki so danes na razpolago, skoraj vedno uspe. Če je le mogoče, snop razpršila usmerimo v odprtino gnezda. Dovolj je le nekajsekundni pritisk. Na podstrešju ali v katerem drugem zaprtem prostoru lahko popršimo tudi prostor, in sršeni bodo uničeni. Podobno, vendar lažje storimo to z osjim gnezdom. Ose so zlasti problematične v zgodnjih jesenskih dneh, ko podobno kot čebele nabirajo sladko hrano v kozarcih pijač. Zgodi se, da nismo pozorni in pri pitju v usta zaide osa ali čebela, ki nas lahko piči, kar pa je skrajno nevarno, saj se lahko zaradi otekline zadušimo. Velja poudariti, da ima čebela drugačen strup kot osa in tudi drugače reagira. Za čebele seveda teh pršil ne smemo uporabljati.

Hude mravlje

Veliko težav v stanovanjskih prostorih povzročajo tudi mravlje, rdeče, črne, majhne, velike … Če ne uporabimo pravega sredstva, je boj z njimi pogosto neuspešen.

Na voljo so posipi, razpršila ali pa ampule za hitro pripravo insekticidov, ki pri tem opravilu zelo pomagajo. Posipi so v obliki prahu. Potrosimo jih povsod tam, kjer srečamo mravlje ali pa drugi plazeči se mrčes (ščurke, bolhe, uši ipd.). Druga možnost je pripravljeno univerzalno razpršilo, ki je zelo učinkovito. Z njim popršimo površine, okenske okvirje, tla, okrasne rastline v domu in okolici, vsa mesta, kjer nam mrčes dela težave. Najbolje je, da ugotovimo, kje se največ zadržujejo in kje so njihove najpogostejše poti, in jih popršimo. Na voljo so tudi posebne ampule z enakim sredstvom, ki jih sami zmešamo z vodo, saj je v ampuli že koncentrat oziroma priporočena količina sredstva. Uporaba je zelo enostavna in priročna. S takim ravnanjem pozitivno vplivamo na okolje, saj ne delamo nepotrebnih močnejših koncentratov. Z ampulami prav tako zaščitimo okrasno grmičevje, cvetje ipd.

Na razpolago so tudi posebne vabe proti mravljam. Sredstvo za uničenje je v obliki sladkih vab v posebnem ohišju in je tako nedostopno otrokom. Mravlje gredo na sladko tvarino in jo odnašajo v gnezdo. Zaradi manjše vsebnosti snovi postopek traja približno 14 dni, da mravljam ne daje signala za preplah. V tem času gnezdo odmre in mravelj se znebimo. Ne smemo pa biti neučakani. Ljudje smo po navadi zelo nestrpni, in če ni učinka, že sprejmemo sklep: to sredstvo je neuporabno. Toda vedeti je treba, da je vsaka stvar narejena s posebnim razlogom. V tem primeru uničimo gnezdo, kar je naš cilj, uspeh pa je popoln. Vendar pa ponovno poudarjam, potrebujemo vsaj 14 dni časa. Mravlje namreč na ta način počasi odmirajo, populacija se manjša in na koncu zaradi premajhne živahnosti odmre. Če bi potrosili insekticid po mravljišču, bi del mravelj odmrl, preostale pa bi zaprle vstope v gnezdo, izhod pa bi si našle drugje. S tem pa nismo storili nič.

S prihodom toplejšega in razmeroma vlažnega vremena nam bodo težave delali tudi komarji. Ti znajo biti res nadležni. Pokvarijo nam sedenje v prijetni družbi ob toplih večerih na vrtu, še posebej pa kje ob vodi. Ubranimo se jih s spiralami proti komarjem. Postavimo jih pod mizo, na mizo ali kam v bližino in komarji bodo odleteli, mi pa bomo lahko uživali v prijetnem poletnem večeru.

Franc Grošelj


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media