Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | sep. '20

BOLEČINA V NOGAH

82-letna bralka je pred meseci pri hitrem izstopanju iz avtomobila začutila hudo pekočo bolečino v ledvenem delu hrbtenice, ki se je širila v zadnji del stegna. Po nekaj dneh ležanja se je bolečina umirila. Ko je ponovno začela izvajati aktivnosti, se je pri hoji pojavila bolečina v mečih desne noge. Zdaj ne more brez počitka niti do bližnje trgovine. Ortoped je ugotovil samo začetno obrabo na hrbtenici. Zdravi se zaradi atrijske fibrilacije in visokega krvnega tlaka.

Bolečine v nogah so v starosti pogoste. Najpogostejše bolezni, ki jo izzovejo, so obraba hrbtenice, kolka ali kolen in tudi bolezni ožilja, tako ven kot arterij.

Nenadna huda bolečina, ki nastopi pri gibu, kašljanju ali dvigu težjega predmeta je običajno posledica natega mišic, sklepov ali pa zdrsa medvretenčne ploščice v ledvenem delu hrbtenice. Tudi sesedanje vretenca pri osteoporozi poteka z nenadno hudo bolečino, kar pa bi se pri slikanju hrbtenice videlo. Pri bralki je ortoped našel samo blažje degenerativne spremembe, kar ne izključuje, da je bolečina pri hitri rotaciji telesa izvirala iz hrbtenice. Nenadna bolečina zaradi ožilja nastane pri popolni zamašitvi arterij na nogah ali pri natrganju žile v trebuhu. Obe stanji sta smrtno nevarni, imata značilne spremembe in se sama po sebi ne popravita.

Druga bolečina, ki jo navaja bralka, je tipična za zožitev arterij na nogah. Imenujemo jo klavdikacijska bolečina in se pojavi šele takrat, ko so arterije zožene za več kot 70 odstotkov. Pri hoji nezadostna prekrvitev, največkrat golenskih mišic, sproži bolečino, ki preneha po počitku in se na enaki razdalji hoje spet pojavi. Gospa se je spomnila, da se je bolečina v zadnjem letu že pojavljala, vendar pri daljši razdalji in je ni motila. Ali gre za bolezni arterij na nogah, lahko tudi sami zelo enostavno ugotovimo. Zamislimo si črto za notranjo izboklino gležnja in koncem pete. V zgornji tretjini namišljene črte za kostjo lahko zatipamo utrip žile. Tipna žila z veliko verjetnostjo izključuje hujše spremembe prekrvitve. Še več nam pove merjenje krvnega tlaka na nogah, metoda, ki je lahko dosegljiva v naših ambulantah.

Ker gospo bolečina ovira pri vsakdanjih aktivnostih, je potreben pregled pri angiologu. Do pregleda sta pomembna jemanje zdravil (aspirin, statini, antikoagulantna zdravila) in hoja do pojava prvih bolečin v mečih. Takoj ob pojavu je potreben počitek 3 do 5 minut, da bolečina popolnoma mine. Sledi hoja po enakem principu, skupno vsaj pol ure, najbolje po mehki podlagi.  

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 7. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media