Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja  Dušan Bavec

Dobro je vedeti | sep. '20

DENARNO NADOMESTILO

Bralec je pred meseci ostal brez službe. Na zavodu za zaposlovanje je pridobil denarno nadomestilo za 6 mesecev. Zdaj obstaja možnost, da se zaposli, zanima ga, kaj se zgodi s pravico do nadomestila, ki ga je izrabil približno polovico, če mu delodajalec po izteku enoletne zaposlitve pogodbe ne podaljša.

Odgovor na to vprašanje je v 70. členu Zakona o urejanju trga dela. Podobno kot zavarovanec, ki ima pravico uveljavljati preostali še neizkoriščeni del denarnega nadomestila po prenehanju razlogov za mirovanje, ima takšno pravico tudi zavarovanec, ki pravice do denarnega nadomestila ni v celoti izkoristil zaradi vključitve v delo, ki je po določbah tega zakona razlog za prenehanje pravice (na primer zaposlitev s polnim delovnim časom), razen če ima pogoje za priznanje nove pravice (najmanj 9 mesecev zaposlitve v zadnjih 24 mesecih). Prav tako njegova ponovna brezposelnost ne sme nastati iz razloga, zaradi katerega se po določbah tega zakona priznanje pravice odkloni, torej po njegovi volji ali njegovi krivdi.

Če je trajanje pravice do neizkoriščenega dela denarnega nadomestila daljše, kot bi bilo trajanje nove pravice, se zavarovanec lahko odloči, da bo namesto nove pravice uveljavil preostali še neizkoriščeni del denarnega nadomestila. Odločitev o tem mora biti pisna. Preklic odločitve je mogoč le do izdaje odločbe organa prve stopnje.

Če mu delodajalec enoletne zaposlitve ne bo podaljšal ali spremenil v nedoločen čas, bi bil delavec tri mesece upravičen do denarnega nadomestila. Če mu bo po predvideni enoletni zaposlitvi preostalo manj kot tri mesece neizkoriščenega denarnega nadomestila, potem bo lahko po izteku te zaposlitve uveljavil le trimesečno denarno nadomestilo, ne more pa k temu prišteti še neizkoriščenega dela, krajšega od treh mesecev. Če mu bo ob predvideni zaposlitvi preostalo več kot tri mesece denarnega nadomestila, pa bo imel pravico izbire po zgoraj opisanem postopku.

Zavarovalna doba, ki zaradi odločitve zavarovanca, da bo uveljavil preostali še neizkoriščeni del denarnega nadomestila, še ni bila upoštevana, se upošteva ob naslednjem uveljavljanju denarnega nadomestila.

Pravica do preostalega še neizkoriščenega dela denarnega nadomestila se prizna v že odmerjeni višini, ki se ustrezno uskladi, neizkoriščeni del denarnega nadomestila pa se izplačuje enako kot denarno nadomestilo.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 16. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media