Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | sep. '20

POGOJI ZA PRIDOBITEV VDOVSKE POKOJNINE

Bralka navaja, da je bila ob moževi smrti leta 2002 stara 32 let, hčerka pa je uživala družinsko pokojnino do julija letos, ko je zaključila šolanje. Zanima jo, ali je upravičena do vdovske pokojnine ali do dela vdovske pokojnine k invalidski pokojnini, saj je bila leta 2018 razvrščena v I. kategorijo invalidnosti zaradi posledic bolezni.

Pravico do vdovske pokojnine lahko uveljavi vdova umrlega zavarovanca oziroma uživalca pravic, če je do njegove smrti dopolnila starost 58 let ali je bila do njegove smrti popolnoma nezmožna za delo ali je to postala v enem letu po njegovi smrti. Če vdova do smrti zavarovanca ali uživalca pravic še ni dopolnila 58 let starosti, dopolnila pa je 53 let starosti, torej nastopila čakalno dobo, pridobi pravico do vdovske pokojnine, ko dopolni starost 58 let. Prav tako lahko uveljavi pravico do vdovske pokojnine tudi, če ji je po njegovi smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrlem, vdova pa ima do njih dolžnost preživljanja. Če pa postane vdova med trajanjem pravice do vdovske pokojnine ob pogoju dolžnosti preživljanja otrok popolnoma nezmožna za delo, obdrži pravico do vdovske pokojnine, dokler je podana nezmožnost. Če vdova med trajanjem te pravice dopolni 58 let, trajno obdrži pravico do vdovske pokojnine. Če ji ta pravica preneha pred dopolnjenim 58. letom starosti, toda po dopolnjenem 53. letu, jo znova uveljavi, ko dopolni starost 53 let.

Veljavni zakon za pridobitev pravice do vdovske pokojnine od 1. januarja 2013 naprej pogoje starosti zvišuje za pet let, kar je bil razlog za uvedbo postopnega prehoda s tem, da se od leta uveljavitve zakona vsako leto starost viša po šest mesecev.

Ker pa je imela bralka zaradi dolžnosti preživljanja hčerke pravico do vdovske pokojnine, saj je hčerka uživala družinsko pokojnino vse do julija letos, bi morala do njenega prenehanja uživanja družinske pokojnine dopolniti najmanj 52 let starosti, da bi jo lahko uveljavila pri starosti 57 let. Bralka je bila ob prenehanju pravice hčerkine družinske pokojnine stara 50 let, kar pomeni, da ni nastopila čakalne dobe, da bi lahko uveljavila vdovsko pokojnino pri starosti 57 let. Glede na to, da je bila pri bralki med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, torej v času uživanja hčerine družinske pokojnine, že leta 2018 ugotovljena invalidnost I. kategorije, torej popolna nezmožnost za delo, ima pravico do vdovske pokojnine oziroma do dela vdovske pokojnine k invalidski pokojnini, odvisno, katera pokojnina bo zanjo ugodnejša.

 

NOVA ODMERA DELNE POKOJNINE

Bralka navaja, da se je leta 2017 delno upokojila, saj je izpolnila pogoje za predčasno pokojnino. V letu 2010 si je namreč 5 mesecev plačevala prispevke za prostovoljno zavarovanje, ker je bila nezaposlena. Pred kratkim ji je znanka povedala, da se ta čas že od leta 2018 naprej upošteva enako kot zaposlitev, zato jo zanima, ali še vedno lahko uveljavi delno pokojnino, ki bi bila odmerjena od starostne pokojnine.

Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja od 1. januarja 2018 naprej, med drugim določa, da se čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012 šteje kot pokojninska doba brez dokupa. Uživalcem pokojnine tudi omogoča, da lahko vložijo zahtevo za novo odmero starostne pokojnine oziroma odmero starostne pokojnine namesto predčasne pokojnine, če jim je bila pokojnina priznana po veljavnem zakonu z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012. Takšno odmero lahko zahtevajo tudi uživalec delne pokojnine, uživalec sorazmernega dela ter zavarovanec, ki se mu izplačuje 40 oziroma 20 odstotkov pokojnine.

Bralka, ki je zaradi prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje v letu 2010 uveljavila delno pokojnino, odmerjeno od predčasne pokojnine, lahko vloži zahtevek za novo odmero delne pokojnine. Ker gre v njenem primeru za čas prostovoljnega zavarovanja pred 31. decembrom 2012, se ji bo to obdobje štelo kot pokojninska doba brez dokupa in bo tako imela izpolnjen pogoj 39 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, ki je bil v letu 2017 pogoj za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Glede na to, da bralka ni vložila zahteve za novo odmero v šestih mesecih po začetku uporabe novele zakona, to je do 30. junija 2018, da bi ji pripadala že od 1. januarja 2018 naprej, se ji bo zdaj nova delna pokojnina, odmerjena od starostne pokojnine, izplačevala od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 17. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media