Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | sep. '20

KORONAVIRUS IN STRAHOVI

Naročnica je prišla na pogovor, ker težko prenaša vse, kar se dogaja v zvezi s posebno situacijo v zadnjih mesecih. Nenehen strah, da bi se okužila, samoosamitev, dnevne novice, v katerih naštevajo število obolelih, negotovost, kdaj se bo vse skupaj končalo, če sploh, jo neprijetno vznemirjajo.

Prepričana sem, da kar veliko ljudi čuti podobno kot sogovornica. Preplavljajo jih strah, tesnoba, zaskrbljenost. Ker se poskušajo izogniti neprijetnim čustvom, uporabljajo različne načine tolažbe, ki niso nujno koristni. Prenajedanje je vedenje, ki ga lahko opišemo kot beg pred živčnostjo in napetostjo. V času osamitve in prepovedanih socialnih stikov pa so v ozadju še občutki dolgočasja, osamljenosti … Dobro je ločiti med čustveno in pravo lakoto in ustrezno ukrepati. Tesnobnost je občutek, ki ga doživljajo ljudje, ko niso kos življenjskim razmeram, ki se dogajajo zdaj. Tudi zaskrbljenost je upravičena, saj je v tem trenutku prihodnost negotova. 

V danih okoliščinah je dobro vedeti, da so takšni občutki povsem naraven odziv, lahko pa so čustva pretirano izražena. Če se ljudje začnejo vrteti okoli negativnega scenarija, se njihov pogled zoži in neprijetni občutki se stopnjujejo ter krepijo. Rešitev je zagotovo v pogovoru z bližnjimi, če so osamljeni, pa tudi s strokovnjakom, ki jim bo pomagal pogledati situacijo z več strani, da se strahovi zmanjšajo na razumno mero. Če namreč ne poskrbijo zase, se lahko trpljenje stopnjuje, in da bi se pred tem zaščitili, postajajo bolj ali manj ravnodušni do celotne življenjske situacije, kar zmanjšuje kakovost življenja. Lahko izgubijo zanimanje, veselje do stvari, ki so jih prej imeli radi. Ravnodušnost nastaja in se poglablja počasi, zato se zdi, da je naravno stanje. Tudi to je pomembno prepoznati in se upreti tako, da si posamezniki, ki to stanje pri sebi zaznavajo, postavijo majhne cilje. Na primer, da začnejo stvari početi drugače, se nagradijo za majhne dosežke, poiščejo dejavnosti in ljudi, ki so prijetni. Socialne stike je s pomočjo tehnologije lahko vzdrževati, pa čeprav na daljavo.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media