Jesen na okenski polici

Prosti čas | nov. '20

Ko z okenskih polic pospravimo zadnje balkonsko cvetje, naj te ne ostanejo prazne. Del čarobnih jesenskih odtenkov, ki jih občudujemo v naravi, lahko ustvarimo z zasaditvami cvetličnih korit. Zamislite si, kako prijetno bo iz toplega stanovanja ob skodelici kave ali čaja uživati v lepoti barvitega cvetja.

V zasaditvi na prvi fotografiji smo uporabili barvni trio v oranžni, rumeni in beli barvi drobnocvetnih mačeh. V obeh cvetličnih koritih je posajeno jesensko vresje rožnate barve. Nasad lepo dopolni zimzelena pisanolistna Hebbe 'Frozen Flame', ki bo zrastla do višine 40 centimetrov. Cvetlična zasaditev bo dovolj bogata še spomladi, če v zasaditev vključimo viseče rastline. V prvi zasaditvi je uporabljen mali zimzelen Vinca minor 'Imagine' z zlato rumeni listi. Pozno spomladi se bodo na njih pokazali nežni modri cvetovi, ki bodo zasaditev dodatno popestrili.

V drugi zasaditvi se čez rob preveša popularna Muehlenbeckia complexa ' Minero'. Z drobnimi listki, nanizanimi na žičnatih poganjkih, je zanimiva tako v jesenskih kot v spomladanskih zasaditvah.

Ko želimo korita spomladi ponovno zasaditi in obnoviti v cvetlični nasad, trajne rastline pustimo in zasaditev le dopolnimo s sezonskim cvetjem. Ko se preveč razrastejo, jih v primernem času prestavimo na gredico s trajnicami.

Cvetlični okras na ograji, ki jo želimo skriti ali poudariti njeno lepoto. Na fotografiji je jesenska zlata resa Erica arborea, zanimiva zaradi izrazite rumene barve, ki se lepo poda vsem temnolistnatim rastlinam. V sredini je viseča mačeha, ki si zasluži prostor v vsaki jesenski cvetlični zasaditvi. Zraste tudi do 70 centimetrov v dolžino in bo spomladi v celoti posuta z bogatim cvetjem.

Cvetlični lonec pred vrati je uporabna mobilna zasaditev, ki jo uporabimo takrat, ko nam ustreza. Naj bo to dobrodošlica za prijatelja, ki bo pozvonil na naših vratih, ali pa z njo na hitro olepšamo kak drug prostor.  

Na fotografiji okrasno zelje v sredini deluje kot rožnata vrtnica. Ob straneh pa je nepogrešljiv progasti jesenski šaš Carex 'Evergold'. Spredaj je zasaditev dopolnjena z dvobarvnimi drobnocvetnimi mačehami, ki le redko ostanejo brez cvetja.

Cvetlični nasad na mizi. Ob lepih jesenskih dneh je prijetno posedeti na zunanji terasi ali se družiti ob peki kostanja v urejenem ambientu. Zasaditev na fotografiji ne bodo poškodovale nizke nočne temperature, saj so izbrane nezahtevne rastline iz skupine jesenskih lepotic. Heuchera, ognjeni dež ali iskrivka, je trajnica, ki vse leto obdrži vinsko rdečo barvo listov. V kombinaciji z belim jesenskim vresjem in visečim bršljanom ustvarjajo lep kontrast. Skleda je čudovit okras na jedilni mizi na terasi. Takšni zasaditvi lahko dodamo jesenske plodove, kot so ježice in plodovi kostanja, vejice z rdečim šipkom ali manjše bučke z zelenjavnega vrta.

Kako posadimo jesenske lonce

Priporočam vam, da izberete svež in kakovosten zemeljski substrat. Reciklaža se običajno ne obrestuje, saj na ta način prenašamo bolezni iz preteklih sezon. Dno vsake posode mora imeti manjšo odprtino za odtekanje odvečne vode. Da se odprtina ne zamaši, jo pokrijemo s kamnom ali obrnemo manjši cvetlični lonček. Substrat natresemo skoraj do vrha posode in razporedimo rastline. Šele ko smo zadovoljni s postavitvijo, jih izlončimo in posadimo. Zemeljski substrat natresemo do nekaj centimetrov pod robom lonca, da bo rob zadržal vodo, ko bomo zasaditev zalivali.

Če ste v dvomu, zakaj bi sploh sadili rastline, saj čez zimo tako ali tako vse propade, naj vam zaupam, da največ rastlin pozimi propade zaradi suše. Rastline namreč tudi takrat potrebujejo nego, še posebno v zimi brez dežja in snega. Ko pa spomladi posije močno sonce, čim prej dodajte gnojilo v zalivalko, da dobijo rastline dovolj hranil.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media