Bomo starejši podprli desetletni program zdravega staranja?

Dobro počutje | nov. '20

Foto: J. D.

Letos praznujemo 30. obletnico, odkar je OZN označil prvi oktober za mednarodni dan starejših. Koliko se je v tem času spremenil položaj starejših v svetu? Vsekakor odstotek starejših med prebivalstvom raste. Letos je število ljudi, starejših od 60 let, na svetu že preseglo število otrok, mlajših od pet let.

V naslednjih tridesetih letih se bo število starejših podvojilo, če ne bomo našli uspešnega ustavljanja epidemij, kot je sedanja. 80 odstotkov jih bo živelo v revnejših deželah. Generalni sekretar OZN je ob dnevu starejših poudaril, da sedanja epidemija ne ogroža le zdravja in življenja starejših, načenja tudi pravice in kakovost življenja starejših. A epidemija ni edina grožnja starejšim. Neoliberalni kapitalizem je povsod, tudi v razvitejših deželah, zmanjšal možnosti starejših za kakovostno starost. Še vedno le 20 odstotkov starejših na svetu dobiva pokojnino. Ob valovih migrantov, ki iščejo v tistem delu sveta, ki njihove dežele siromaši, boljše življenje, ostajajo stari brez potomcev, ki bi skrbeli zanje. 

Aktivnejši državljani  

Starejši imamo v svojih možganih akumuliranih ogromno življenjskih izkušenj in znanj, zelo pomembnih za kakovostno preživetje mlajših rodov, ki jih pa mnogi zaradi zgodnje bolezni, invalidnosti in tudi zaradi brezbrižnosti modernega sveta do starosti ne morejo posredovati družbi. Državniki, ki delajo za napredek svojih držav, ne le za lastne dobičke, se zavedajo, da bodo v družbah, kjer hitro pada število otrok, vedno bolj potrebni znanje, izkušnje in delo starejših, kar pa pomeni, da je treba veliko vlagati v ohranjanje zdravja, da bomo starejši svoj potencial lahko izkoristili v korist in napredek družbe. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija dekado, v katero smo vstopili letos, označila za desetletje zdravega staranja. Strokovnjaki SZO so pripravili deset prioritet, o katerih bodo razpravljali s strokovnjaki in državniki in jih skušali usmerjati v skrbi za izboljšanje zdravja prebivalstva, kar pomeni, da bodo prebivalci vstopali v starost zdravi in sposobni deliti svoja znanja, izkušnje in modrost z mlajšimi generacijami za napredek svojih družb.

Katere so te prioritete?

  1. Strokovnjaki SZO bodo skupaj z načrtovalci razvoja v vseh državah pripravili program za inovacije in spremembe na področju zdravega staranja ter povezovali ljudi in ideje z vsega sveta.
  2. Poskrbeli bodo, da bodo države dobile znanje in orodja, ki jih potrebujejo za ustvarjanje možnosti za dolgo in zdravo življenje prebivalstva.
  3. Poskrbeli bodo za enoten pristop k meritvam, spremljanju in nadzoru programa zdravega staranja na vseh nivojih.
  4. Promovirali bodo raziskave o sedanjih in prihodnjih potrebah starejših ljudi.
  5. Zdravstvene sisteme bodo bolje prilagodili potrebam starejših.
  6. V vsaki deželi bodo postavili temelje sistema dolgotrajne oskrbe.
  7. Usposobili bodo države, da bodo razumele pomen usposobljene delovne sile na področju staranja prebivalstva, optimizirale sedanje stanje in pripravile načrte za razvoj tega kadra.
  8. Spremenili bodo način razmišljanja, ukrepanja in odnosa do starosti in staranja.
  9. Bolje bodo razumeli ceno in možnosti, ki jih ponuja zdravo staranje, kar je osnova za vzdržne, pravične in učinkovite odgovore.
  10. Izboljšali bodo mrežo starosti prijaznih mest in lokalnih skupnosti.

In kaj moramo narediti mi, starejši? Spremljati moramo te aktivnosti v Svetovni zdravstveni organizaciji in ves čas naše načrtovalce razvoja opozarjati na to, za kar so se zavezali, kaj so naredili in kaj še morajo narediti. Četudi smo stari, moramo postati aktivnejši državljani.

dr. Mateja Kožuh Novak 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media