Najboljše sorte orehov za domače vrtove

Prosti čas | nov. '20

Oreh najpogosteje sadimo novembra. Pri izboru sort smo pozorni, da za celinska območja izbiramo pozno odganjajoče sorte, ki se lažje izognejo pozebi. Tako si zagotovimo pridelek tudi v neugodnih letih, ko spomladi nastopi pozeba. Zaradi boljšega navzkrižnega opraševanja vedno sadimo dve različni sorti orehov.

Pri izboru sort orehov za celinska območja dajemo prednost sortam, ki pozneje odganjajo, te so franquette, elit, novosadski pozni. Na toplejših sadjarsko-vinogradniških legah ni treba izrecno paziti pri izboru sort glede na čas odganjanja. Zaradi medsebojnega opraševanja vedno posadimo dve različni sorti. Tako poskrbimo za vsakoletni pridelek.

Tabela 1: Lastnosti priporočljivih sort orehov za celino, ki kasneje odganjajo.

Sorta

Franquette

Elit

Novosadski pozni

Sorte za opraševanje

elit

franquette

delno ga opraši sorta elit

Čas cvetenja

cveti zelo pozno

cveti pozno

cveti pozno

Plod

srednje veliki,

približno 9 do 12 g

srednje veliki, 10 g

srednje veliki, približno 10 g

Čas zorenja

druga dekada oktobra

konec oktobra

konec oktobra

Oreh je najbolje saditi jeseni, da se do pomladi lepo ukorenini. V topli jesenski zemlji korenine lepo rastejo, v tleh je tudi dovolj vlage. Sadike lahko sadimo vso zimo, če je zemlja zamrznjena samo na površini. V tem primeru fizično prebijemo 1 do 2 cm debelo plast zamrznjene zemlje. Če je zimska suša, je treba sadike tudi zalivati.

Sadiki spomladi odstranimo dva brsta pod najvišjim brstom, ki ga pustimo na sadiki, da bo nadaljeval rast. Tako preprečimo razvoj dvojnega vrha in pojav dvojnega debla. Če želimo naravno oblikovano krošnjo, je ta ukrep pomemben, da že od začetka vzgoje ne tvori dveh vrhov oziroma dvojnih debel. Z razvojem enega vrha bo oreh bolj trden in bo lažje vzdržal snegolom in kljuboval neurjem. Orehe obiramo večinoma oktobra. Ko zelena lupina poči in začnejo orehi padati z dreves, jih začnemo obirati in pobirati. Izogibamo se klatenju s palico, da ne poškodujemo lesa. Na vrtovih jih obiramo ročno ali stresamo posamezne veje. Po obiranju orehe očistimo in posušimo na soncu. Uporabimo lahko tudi sušilnice, kjer naravnamo temperaturo na 30 do 40 stopinj Celzija ali pa jih posušimo na kamnitih pečeh. Hranimo jih v suhem prostoru.

 

V rastlinjaku si uredite zasipnico

V zasipnici, ki jo izkopljemo v rastlinjaku, hranimo različne korenovke in gomoljnice. Dno obložimo s smrečjem, da glodavcem otežimo dostop do pridelka. Zasipnico običajno prekrijemo s smrečjem ali koruznico. Za lažje izkopavanje pridelka jo lahko prekrijemo kar s prepustnim debelim filcem, ki ga lahko kupimo v vsaki gradbeni trgovini. Če je zelo huda zima, povečamo plast smrečja ali dodamo nekoliko zemlje. Tako si v zimskem času olajšamo izkop pridelka, saj v rastlinjaku ni snega. 

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media