Kopija voščene figurice salzburškega Loretokindla 

Zgodbe | nov. '20

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Salzburger Loretokindl, kopija, 18. stoletje

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični je osrednja ustanova za zbiranje, proučevanje, predstavljanje in restavriranje premične sakralne dediščine na Slovenskem. V muzeju hranimo več zbirk, na ogled so tri stalne razstave: Zgodovina krščanstva na Slovenskem, Življenje za samostanskimi zidovi in Skrivnostni svet srednjeveških pisarjev.

Muzej hrani eno največjih zbirk voščenih figuric na Slovenskem. Iz voska so upodobljeni predvsem Jezušček v jaslih, Jezušček tolažnik – Trösterlein, praški Jezušček in Marija. Zbirka z več kot štiridesetimi predmeti je primerljiva s sorodnimi zbirkami po Evropi. Večino figur, oblačil, kronic in drugih dodatkov so nam v letih med 1990 in 1992 v hrambo zaupale škofjeloške uršulinke. Danes so vse te figure, ki so bile večinoma močno poškodovane, študijsko raziskane in restavrirane. Leta 2005 smo celotno zbirko sistematično proučili ter predstavili javnosti na občasni razstavi Jesulus Pragensis: praški Jezušček in druge voščene figure v Slovenskem verskem muzeju in druge voščene figurice. Izdali smo tudi istoimensko publikacijo.

Študij primerjalnega gradiva in strokovne literature je našo zbirko umestil v širši kontekst. Češčenje deteta Jezusa, ki je bilo po skoraj vseh osrednjih evropskih deželah razširjeno predvsem v 17. in 18. stoletju. V mnogih romarskih središčih so se številni verniki obračali po pomoč k različnim upodobitvam Deteta, pred Milostnega praškega Jezuščka, ki ga od 17. stoletja naprej hranijo karmeličani v Pragi, pa so polagali svoje upe in darila celo evropski vladarji.

Znanje izdelovanja tovrstnih voščenih figur in širjenje pobožnosti sta se prenašala iz samostana v samostan. Tako je bilo tudi na Slovenskem, saj vemo, da so posebno pobožnost do deteta Jezusa gojile že klarise, karmeličanke in kasneje uršulinke. Zadnje so imele veliko zaupanje prav do praškega Jezuščka, ki so mu v molitvah priporočale zdravje svojih gojenk v šolah ter ga prosile za duhovniške poklice.

Od leta 2010 naprej bogati našo izjemno zbirko voščenih figuric tudi kopija salzburškega Loretokindla iz 18. stoletja. Voščena figurica je kakovostno delo in zelo redek primerek v našem prostoru. Figurica spada med t. i. klosterarbeit oziroma samostanska dela. Jezušček je oblečen v svileno obleko. Na glavi ima filigransko izdelano krono, v levi roki drži križ. Gracilna figura je shranjena v leseni vitrini oziroma oltarčku, ki meri 35 x 21 cm. Po vsej verjetnosti je bil v naš prostor prinesen iz Salzburga kot spominek.

Originalna milostna figurica salzburškega Jezuščka (Salzburger Loretokindl) je v cerkvi sester kapucink v Salzburgu, kjer ga častijo že od leta 1650 naprej. Izdelan je iz slonovine, oblečen pa je v razkošno oblačilo. Sestre še danes z njim blagoslavljajo številne romarje.

INFORMACIJE

Muzej krščanstva na Slovenskem

Stična 17, 1295 Ivančna Gorica

www.mks-sticna.si, e-naslov: info@mks-sticna.si

tel. št.: 01 78 77 863 

Besedilo: mag. Nataša Polajnar Frelih, fotografija: Tadej Trnovšek


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media