Pod veliko kupolo neba

Prosti čas | nov. '20

Vandramo po Sloveniji

Vas Čimerno z Nebeško goro v ozadju

Nebeška gora (985 m) je najvišji vrh v občini Radeče. Torej lahko začnemo vzpon kar v tem lepem posavsko-zasavskem kraju ob Savi, če smemo tako reči. Zapeljemo se v dolino rečice Sopote mimo radeške tovarne papirja. Imamo dve možnosti: da zavijemo s ceste na desno v razloženi zaselek Zagrad, tam pustimo avtomobil, se za kratek čas podamo po cesti in zasledujemo usmernike za Nebeško goro, kar precej časa hodimo po gozdu do travnika in sedla, od koder zagledamo vas Čimerno (805 m) in goro nad njo, ali da iz doline zavijemo vkreber na desno že kmalu po Radečah, na Njivicah, in se potem po asfaltirani cesti pripeljemo kar na Čimerno in tam parkiramo.

Do vrha Nebeške gore je dobre pol ure in ni treba premagati niti 200 višinskih metrov, iz Zagrada pa dve uri in pol. Poti so nezahtevne in označene. Izletniki iz Ljubljane pridejo še prej do izhodišča pešpoti, če z zasavske ceste zavijejo na Kum, vendar že v Dobovcu zavijejo levo po razgledni cesti na Čimerno.

Hm, kakšno ime, ali ne? Ali so kje nebesa na zemlji? Ali lahko človek sploh pride v nebesa, razen kakor kdo po svoji zadnji uri? No, od tam nam ni še nihče od »odpotovalih« poslal razglednice. Naj torej kar ostanemo pri predstavah, kaj bi nebesa lahko bila, kaj nebesa simbolično pomenijo; vsekakor nekaj univerzalnega, vsemogočnega, večnega, svetega in kajpak »nebeško lepega«, tistega, česar se iz doline solz pač ne da doseči. Je dvignjeno in je zgoraj, njegove moči so lahko dobrohotne ali zlohotne. Nebo ima svoje podsimbole okroglih oblik, na primer pokrov, baldahin ali sončnik, in obrisov človeških organov, kot sta oko in srce. Meni nebo odprto se zdi, / kadar se v tvoje ozrem oči, poje naš ljubi Prešeren v svoji prelepi pesmi Nezakonska mati.

Romarsko središče

Radeški planinci so ob poti postavili nazoren spomenik.

Z vrhov gora vidimo največ neba, poveznjenega na zemljo, pravzaprav na razgled, ki nas tako rad zvabi na gore. Kaj vidimo z radeške Nebeške gore? Še višje gore, najprej Kum (1220 m), ta gospodovalni zasavski Triglav, ki je oddaljen manj kot dva kilometra zračne črte, vse naokoli pa ljubeznivo valovje zeleno se penečih vrhov in dolenjskih ravnin; zremo na dolino Save z Lisco (948 m) in na desno vse do obmejnih obzorij Gorjancev in Snežnika. Razgled je res nebeški, najlepši pa je nemara kar tisti najbližji, razgled na vas Čimerno, ki leži na širni travnati planoti, na kateri si je najbrž Bog zaželel videti, kakšno lepo dlan ima. Prastara vas se ovija okoli sv. Trojice, zanimive cerkve iz 12. stoletja, najprej zgrajene v romanskem slogu. Tu se morda skriva uganka, zakaj je bližnja gora imenovana po nebesih. Morda so verniki v srednjem veku od čimernske cerkve nadaljevali romanje na bližnjo goro. (Tla ob poti iz vasi na goro so mehka, »primerna« za hojo po kolenih.) Zdaj sv. Trojice ne najdemo na seznamu sicer številnih romarskih svetišč. Morda je bila izbrisana s seznama, kdo bi vedel, zakaj. Morda so romarji na gori obujali še kakšen poganski ritual. Ignoramus et ignorabimus. Danes na Nebeški gori nič kaj poganskega ne govori v prid tej domnevi. Niti zvon želja v lesenem stolpu, ki obilno klenka v lepih dneh ob koncih tedna.

Morda je gora za nebeško imenovana tudi zato, ker je na zahodno stran svojega vrha in svojega ostrega južnega grebena, iz katerega molijo grozeči skalni roglji, strmo odsekana. Vidi se dol proti Ostrovrharjevemu gradu Svibno. Zdi se, da je zemlja obstala, okamnela sredi viharnega valovanja. Nepreviden korak z Nebeške gore lahko obiskovalca hitro loči od zemlje, tako da poleti v zrak, žal ne kvišku, ampak navzdol, v prepad; le na dnu ga morebiti pobere sv. Peter in ga dvigne v svoje nebeške hrame.

Besedilo in fotografiji: Željko Kozinc


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media