Zasadite medovite rastline

Prosti čas | nov. '20

Medovite rastline čebelam in drugim opraševalcem dajejo nektar in cvetni prah, nekatere pa tudi mano. Zato je izjemno pomembno, da v vseh okoljih raste dovolj različnih medovitih rastlin, ki jim v različnih obdobjih leta ponujajo kakovostno hrano.

Izkoristimo čas, ko so sadike v mirovanju in so brez listov ter tla še niso zmrznjena. To je jeseni od konca oktobra do prvega snega in pa zgodaj spomladi, ko se tla odtajajo. Odločimo se za takšne, ki imajo tudi okusne plodove. Tako obenem poskrbimo za opraševalce in okolje ter za zdravo in doma pridelano hrano zase. V sadovnjake, vrtove in ob dvorišča običajno sadimo grmovnice ter drevesa z manjšimi krošnjami. To so lahko medovite grmovnice (kosmulje, maline, robide, ribez, ameriške borovnice, debeloplodne leske in podobno) ali pa sadne vrste dreves (jablane, hruške, češnje, slive, breskve …), pri čemer pazimo, da izbiramo avtohtone sorte ali pa sorte z večjo odpornostjo proti škodljivcem. Tako uporaba pesticidov ne bo potrebna. Na večje površine, v parke, ob poti, na gozdne robove ali gozdne poseke, pa sadimo tudi drevesa, ki dosežejo večjo višino in krošnjo. To so kostanj, divja češnja, velikolistna lipa, malolistna lipa (lipovec), različne vrste javorov (beli ali gorski, ostrolistni, poljski …), smreka in jelka.

Izberemo kakovostne in nepoškodovane sadike, ki imajo dobro razvit koreninski sistem, nepoškodovano in dobro zaraščeno mesto cepljenja (v primeru cepljenih sadnih dreves) ter dovolj nastavkov za kasnejšo rast. Pri drevesih je priporočljivo, da so debelca pokončna, enakomerne debeline ter da so vejice, ki so enakomerno zraščene na vse strani debelca, le v zgornjem delu rastline, kjer se bo kasneje začenjala krošnja. Pazimo, da pri prevozu ne poškodujemo korenin ali drugih delov rastline. Če pa do poškodbe vendarle pride, poškodovane dele odrežemo ter poškodbe zamažemo s cepilno smolo. Sadiko čim prej posadimo ali pa korenine začasno zakopljemo v zemljo na vrtu ali njivi, pred sajenjem puljenih sadik pa je priporočljivo, da korenine za en dan namočimo v vodo.

Glede na pogoje (lega, vrsta tal, odmik od drugih dreves, svetloba, vlaga …), ki jih posamezna rastlina potrebuje, izberemo ustrezno mesto saditve. Sadilna jama naj bo globlja, kot je višina koreninskega dela rastline. Pred sajenjem v jamo zabijemo močan lesen ali kovinski kol, ki bo rastlini služil za oporo. V jamo okrog kola nasujemo mešanico kakovostne zemlje in uležanega hlevskega gnoja. Sadikam z golimi koreninami korenine pred sajenjem razprostremo čez nasuto zemljo ter pazimo, da niso zavihane navzgor. Sadikam, ki so rasle v loncih, pa prepletene korenine zrahljamo. Sadiko postavimo zraven kola in zasujemo z mešanico zemlje in hlevskega gnoja. Pazimo, da je koreninski del rastline v zemlji in da je pri cepljenih vrstah mesto cepljenja vsaj deset centimetrov nad tlemi. Zemljo rahlo potlačimo in na robu sadilne jame iz zemlje ali travne ruše oblikujemo manjši nasip – greben, ki omogoča, da rastlina ob dežju prejme več vode. Debelce privežemo na kol na dveh višinah. Vežemo v obliki osmice s širšim trakom. Pazimo, da se rastlina in kol ne stikata, saj bi se zaradi vetra rastlina lahko poškodovala. Za večjo oporo lahko uporabimo tudi dva kola. Po saditvi rastlino zalijemo ter ji odrežemo poškodovane veje ter veje, ki rastejo proti notranjosti krošnje. Deblo zaščitimo s plastično ali kovinsko mrežo, da ga ne poškodujejo živali. Za zaščito pred voluharjem lahko pred sajenjem z zaščitno kovinsko mrežo zaščitimo tudi korenine.
 V naslednjih letih skrbimo predvsem za zalivanje rastline, spomladansko rez (pri grmovnicah in sadnem drevju), košnjo okolice rastline in odstranjevanje nezaželenih rastlin v bližini.

Simon Golob, Čebelarska zveza Slovenije, fotografija: Franci Humerca


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media