Ivanova kri je rešila že marsikatero življenje

Zgodbe | nov. '20

Ivan Smej iz Črenšovcev je sredi oktobra v murskosoboški bolnišnici že stotič daroval kri. Do zdaj je njegova kri rešila že marsikatero življenje tako ob prometnih nesrečah kot tudi drugih neljubih dogodkih, ko posameznikovo življenje visi na nitki.

Kri je prvič daroval leta 1973, ko je kot vojak nekdanje jugoslovanske vojske služil vojsko v Zenici v Bosni in Hercegovini. Od tistega časa se je redno udeleževal prostovoljnih krvodajalskih akcij. Zadnja leta je na odvzem krvi na murskosoboškem oddelku za transfuzijo krvi, ki deluje v sklopu UKC Maribor, prihajal kar trikrat na leto in vsakokrat daroval štiri decilitre krvi. Pravi, da se je po odvzemu dobro počutil in je ponosen na to, da lahko nekomu pomaga na ta način. Njegova življenjska tekočina je skupine B in vedno je bil v pripravljenosti, da se odzove, če bi kdo nujno potreboval prav to krvno skupino. Pri tej humani odločitvi mu je vedno stala ob strani družina, žena Štefanija in otroci.

Potem ko so mu na murskosoboškem oddelku za transfuzijo krvi stotič odvzeli kri, so mu pripravili prisrčno slovesnost. Ob njem so se zbrali in mu čestitali zaposleni ter direktor murskosoboške bolnišnice dr. Bojan Korošec in županja Občine Črenšovci Vera Markoja. Prejel je posebno priznanje in praktično darilo Območnega združenja Rdečega križa Lendava. Nanj so se tudi spomnili v UKC Maribor in mu izročili zlato plaketo.

Sicer pa Ivan za vsakega najde lepo in prijazno besedo ali priskoči na pomoč. Vseskozi je krepil svoje zdravje in dobro počutje s športom in rekreacijo. Vsak dan prehodi štiri kilometre, veliko tudi kolesari in občasno se še zapodi za žogo, saj je vnet nogometaš. Zelo rad hodi v hribe, z zadovoljstvom pove, da se je do zdaj že trikrat peš iz doline pod Poncami povzpel na Triglav. Poleg tega, da je prostovoljni krvodajalec in član Območnega združenja Rdečega križa Lendava, je še član Medobčinskega društva invalidov Lendava, NK Črenšovci in nogometnega kluba veteranov Črenšovci ter član Društva starodobnikov – ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci.

Besedilo in fotografija: Jože Žerdin 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media