Obisk predsednika državnega zbora v Zdusu

Dobro je vedeti | nov. '20

Igorja Zorčiča so pozdravili predsednik Zdusa Janez Sušnik ter obe podpredsednici Jožica Puhar in Vera Pečnik.

Ob mednarodnem dnevu starejših je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič obiskal Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). Predstavili so mu dejavnosti, nato pa je sledil pogovor s predstavniki vodstva o aktualni problematiki, povezani z delom zveze ter statusom upokojencev in starejših.

V uvodnem druženju si je Igor Zorčič ogledal rokodelsko razstavo, ki jo je pripravil Branko Suhadolnik s svojimi »rokodelci«, in prisluhnil slovenski ljudski pesmi. »Čestitam vam za prizadevnost na različnih področjih, predvsem pa na kreativnem, ki sem ga pravkar imel priložnost videti v živo,« je nagovoril prisotne.

V pogovoru z vodstvom Zdusa je predsednik Janez Sušnik med ključnimi težavami starejše populacije, s katerimi se ukvarja zveza, poudaril pomanjkanje sistemsko urejene dolgotrajne oskrbe, pomanjkljivosti zdravstvenega sistema, socialne stiske upokojencev, neprimerne bivalne pogoje in pomanjkanje prostih mest v domovih za starejše. Kot še posebej skrb vzbujajočo pa je omenil vedno večjo osamljenost starejših. Po besedah Sušnika si v Zdusu prizadevajo za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi. Na besedilo predloga zakona, ki je še v javni razpravi, imajo kar nekaj pripomb, ki jih bodo predlagatelju zakona tudi posredovali.

»Glede zakona o dolgotrajni oskrbi se vsi zavedamo dejstva, da se je več vlad neuspešno ukvarjalo z njim. Vemo, da so se številna odprta vprašanja ponavljala. A najpomembnejše je zavedanje, da postaja z nadaljnjim odlašanjem sprejetja zakona skrb za starajoče se prebivalce vse težje rešljiv problem za celotno družbo,« je ob tem dodal predsednik DZ Igor Zorčič.

V nadaljevanju pogovora mu je podpredsednica Zdusa Jožica Puhar predstavila tudi zelo razgibano mednarodno dejavnost zveze. Z velikim zanimanjem pa je predsednik Zorčič prisluhnil tudi pobudi, da bi v državnem zboru predstavili program prostovoljstva Starejši za starejše, ki mu ga je na srečanju predstavila Rožca Šonc, vodja programa.

»V Zdusu so mi danes predstavili svoje delo in svoje prizadevanje za izboljšanje kakovosti življenja vseh starejših. Seznanili so me tudi z vsemi programi, ki jih izvajajo, in zaključim lahko, da gre za organizacijo, ki opravlja veliko delo in ki jo vsi starejši nujno potrebujejo,« je dejal ob zaključku obiska predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Po razgovoru je še obljubil, da bo odigral vlogo posrednika med državnim zborom in ministrstvom za gospodarstvo, s katerega Zdus ne prejme nobenega odgovora na številne dopise.

Besedilo in fotografija: Č. K. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media