En objem na daljavo

Prosti čas | mar. '21

V teh časih je Mojca veliko razmišljala o svetu. In osuplosti nad odkritjem, kako lepo pravzaprav živimo na tem koncu sveta v tem času, ni mogla zadržati zase. »Si zamisliš, kaj vse imaš, ko se recimo cesarici Sisi še sanjati ni moglo o takem lagodnem razkošju!« je razlagala prijateljicam po telefonu.

Civilizacija prinaša udobje polnih trgovin, vode iz pipe in toplih radiatorjev, delujočega radia, televizije, telefonskega signala, avtomobilov in bencinskih črpalk ... Prinaša pa tudi zanke, saj v skupnosti posameznikova svoboda postaja vedno ožja in so človekove pravice, lepo napisane v ustavah in zakonih, stisnjene v kalupe družbe. Spomnila se je priljubljenega Grizlija Adamsa – tisti možak sredi gozda je bil res svoboden! Če pa bi prišel živet v civilizacijo, bi ga pokončala vsa pravila. Kaj vse bi skupnost zahtevala od njega! Kako bi strmel nad semaforjem, ki bi mu prepovedal drveti po svoji poti, tudi če bi se mu mudilo – ker bi moral dati prednost drugemu. Kaj šele, da bi mu kdo rekel, da se mora recimo cepiti, če hoče živeti v skupnosti, da bodo zaščiteni on in tudi drugi okoli njega. Ne bi razumel tega vdora v zasebnost in bi zahteval nedotakljivost svojega telesa. In bi se najbrž raje kar odselil nazaj v svojo samoto, kjer bi upošteval samo svoja pravila.

Mojca je razmišljala o skupnosti v teh čudnih časih in hotela se je potruditi, da bi bila ona sama del rešitve, ne del problema. Dovolj hudo se ji je že zdelo, da ji leta dajejo pečat ranljive skupine, hotela pa je sejati med ljudi dobro voljo in optimizem.

»Še malo potrpimo, pa bo ...«

Skoraj nobena sogovornica se ni strinjala z njo – imele so vsaka svojo teorijo in prebrale so mnogo »modrosti« vsepovsod in vsaka je bila malo drugačna. Neverjetno, koliko se da govoriti o enem samem malem virusu in kako neverjetne so nekatere zamisli! Kaj vse so ljudje pripravljeni verjeti, res, ne moreš verjeti!

Odločila se je, da bo načrtno iskala drugo pot – ne bodo vsi njeni telefonski pogovori polni covida, karantene, cepljenja, ukrepov, odlokov in lukenj v njih – odločila se je, da ne bo vse dni razpravljala o tem, ali je zemlja ploščata in zakaj ne, ne bo poskušala biti najpametnejša in zaupala bo strokovnjakom! Živela bo svoje življenje kar najbolj pametno in previdno in tudi svobodno ob sprejemanju okoliščin, ki so nam vsem dane.

Največja modrost, ki jo je kdaj slišala, je bil preprost kuharski recept: Vzemi, kar imaš, in skuhaj z ljubeznijo … To tako zelo preprosto vodilo lahko daje zadovoljno življenje – in če je začinjeno s hvaležnostjo za današnji dan … Ta današnji dan – vzemi, kar prinaša, in ga spremeni v dobro! 

Ja, skrbeti za današnji dan in ga napolniti s pravo mešanico dela, ljubezni, prijaznosti in nesebičnosti in dodati smeha, igre in veselja pa začiniti z lepo mislijo, dobro besedo in upanjem. In potem zaviti vse skupaj v hvaležnost za vse in si vzeti čas za sproščujoč počitek … »Res, z vsem tem lahko napolnim dan ne glede na kar koli! Če nisem v družbi, lahko vse to podarim tudi po telefonu … Sploh pa je dobra misel v srcu kot čudež: odpotuje do drugega človeka, se ga dotakne, ga poboža in obogati, čeprav ta sploh ne ve, od kod je prišla … tako je vsaj zapisal Cankar ...

Pošiljati ljudem dobre misli – to lahko počne tudi takole sama v tem času osamitve …

Marec je praznični mesec za ženske. Dekle, žena, mama, delavka – veliko je vlog in veliko jih je igrala … Zdaj je hrupno, hitro, živo obdobje, ko je zavzeto oblikovala in spreminjala svoj mali in veliki svet, za njo, zdaj je samo še upokojenka, stara mama, babica … Samo? Pa to je vendar lahko najlepši čas, ko sama določa, kam bo pošiljala svoje dobre misli in koga bo podpirala z njimi, pa se mu še sanjalo ne bo, da je to ona ... Tako bo skrivaj delala svet prijaznejši vsaj za odtenek … Do takrat, ko se bodo spet odprle vse poti in se bomo lahko spet srečevali in objemali, do takrat bo pošiljala ljudem objeme na daljavo!

Mira Dobravec


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media