Usnje in živalski vzorci

Prosti čas | mar. '21

 Ustvarjalnica

Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Izziv za babice šivilje – leopard za vnukinjo

Nekateri ne samo v otroštvu, ampak še v pozni starosti zamenjujejo vzorca leoparda in tigra. In kako že predšolsko deklico naučiti razlikovati ti dve živali? Tako, da ji zašijemo zabavno krilce – leoparda!

Za to oblačilce sem žrtvovala svoje krilo. Iz odrezanega spodnjega dela sem izdelala ušesa in jih zato, da štrlijo iz glave, kot se za pravo žival spodobi, podložila z vatirano medvlogo. Oči so izdelane iz kompaktne črne tkanine, gobček in brki iz filca in prišiti na krilce. Da bo nova pridobitev še nekaj mesecev »rasla« skupaj z vnukinjo, je v pasu napeljana elastika, s katero je lahko stisnjen še rob krila. Oblačilce je istočasno priročna igračka, saj deklica svojega leoparda lahko pocuka za brke ali ušesa in ga opomni, da je čas za igro.

Usnje, škarje in pletilke za izvirno jopo

Leta 1986 sem prvič uresničila idejo, kako ustvariti usnjeno pletenino. Kar nekaj članov družine mi je takrat pomagalo iz ostankov usnja ali kar celih kož krožno rezati ozke trakove, podobne širokim rezancem, jih sestavljati in zvijati v klobčiče … Jaz pa sem s srednje debelimi pletilkami pletla. Telovnike, puloverje, jopice.

Z nostalgijo sem se pred meseci iz usnjenih kosov v izbranih barvah, ki so mi ostali od drugih izdelkov, lotila tega sicer zamudnega pletenja, ki lahko pridela tudi kakšen žulj na prstih. Pa je vredno. Ker je nova jopica, dišeča po pomladi in usnju, z motivom, ki malce spominja na tigra, navdušujoča prav tako, kot je bila nekoč.

Stara zapestnica v usnjeni preobleki

Dolgo se je neuporabna valjala po predalu. Široka usnjena črna zapestnica, ki se zapira s kovinskimi neti. Kot bi prosila, zavrzi me že enkrat ali pa naredi nekaj z mano. Drugi del njene prošnje je bil te dni uslišan. Ostanke usnja sem najprej sestavila in jih zašila z navadnim šivalnim strojem, le s šivankami za usnje, nato pa iz usnja izrezala ustrezen kos in ga z lepilom za usnje prilepila na podlago. Saj ni treba dodati, da je prenovljena zapestnica zdaj v »sorodu« s pleteno usnjeno jopico, kajne?

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media