Jabolka v kuhinji

Dobro počutje | mar. '21

Svinjski file z medeno jabolčno omako

Naribano jabolko hitro vmešamo v testo za palačinke ali mafine, da je sladica sočnejša, pri tem lahko celo nadomesti jajce. Na krhlje ga narežemo za pito, s kiselkastim priokusom zaokroži okus pečenke, lahko jih nadevamo z oreščki ali spečemo za samostojno sladico.

Svinjski file z medeno jabolčno omako

6 večjih jabolk

3 žlice medu

pol kozarca belega vina

ščep mletih klinčkov

2 kosa svinjske ribice (fileja)

sol, poper

Priprava: Za omako jabolka narežemo na kocke in v kozici kratko podušimo. Dodamo med in postopno prilivamo le toliko vina, da se jabolka ne primejo na dno kozice in dobimo dovolj omake.

Začinimo s klinčki in počasi kuhamo 5 minut, da se jabolka povsem zmehčajo. Za gostejšo omako polovico jabolk pretlačimo.

Svinjski file narežemo na rezine in v ponvi popečemo na vsaki strani po 2 do 3 minute. Začinimo s soljo in poprom. Ko je meso pečeno, odstavimo, za minuto pokrijemo, da se mesni sok znova porazdeli po mesu. Meso ponudimo s slastno dišečo medeno jabolčno omako.

Solata s kislim rdečim zeljem, jabolkom in orehi

250 g kislega rdečega zelja

večje jabolko

pest orehov

oljčno ali orehovo olje

sol po potrebi

po želji kos sira s plemenito plesnijo

Priprava: Kislo rdeče zelje naložimo v skledo in čezenj naribano jabolko. Premešamo. Solato potresemo z grobo narezanimi orehi in prelijemo z oljčnim oljem. Po želji dodamo sir. Solimo in kisamo po okusu, vendar po navadi ni treba.

Različica: Namesto orehov izberite lešnike ali mandlje. Na podoben način naredite solato s kislim belim zeljem, kjer se lahko poigrate z bučnim oljem, bučnimi in sončničnimi semeni.

Jabolčna pita (tetke Molly)

Testo:

300 g moke

2 žlici sladkorja

žlička soli

175 g masla

3 do 4 žlice mrzle vode

Nadev:

1 kg jabolk

žlica limonovega soka

150 g rjavega sladkorja

3 žlice moke

po pol žličke cimeta, kardamoma in muškatnega oreščka v prahu

ščepec ingverja v prahu in ščepec soli

jajce ali raztopljeno jajce in 2 žlici sladkorja za posip

Priprava: Zgnetemo krhko testo in ga shranimo v hladilniku. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za nadev jabolka narežemo na krhlje. V posodi jih takoj prelijemo z limonovim sokom in premešamo. Posebej zmešamo rjavi sladkor, moko, začimbe in sol. S tem začinimo jabolka. Testo razvaljamo v krog, malo večji od premera modela. Položimo ga v model, začinjena jabolka položimo na testo in odvečne robove testa zavihamo navzgor in prek nadeva. Testo premažemo z jajcem ali raztopljenim maslom, potresemo s sladkorjem in porinemo v segreto pečico za 45 minut.

Opomba: Recept (skrajšan) je iz knjige Z 80 jedmi okoli sveta, avtorica recepta je Molly Wrigglesworth.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media