Prosti čas | mar. '21

Iz koška ročnih del

Vesela družba

Veselo druščino s kokljo, piščančki in zajčki, ki prinašajo velikonočne pirhe, bomo s šivanko in pisanimi prejicami hitro 'naslikali' na bel prt, ki že dolgo pozabljen leži na dnu omare.

Ljubke živalce prerišemo na svileni papir. Na prt ali manjši prtiček jih na želeno mesto prerišemo tako, da med blago in svileni papir vložimo kopirni papir za tkanine.

Za vezenje potrebujemo prejice v poljubnih odtenkih rjave, zelene, rdeče, rumene, modre in črne barve. Vezemo s tremi nitkami deljive prejice v izbranih barvah. Večje ploskve vezemo s ploskim, polnim ali sprednjim vbodom. Oči vezemo z vozličastim vbodom s trinitno črno prejico, zajčkove brke pa s stičnim vbodom z 1 nitko črne deljive prejice.

Belo cvetje

Nežni beli cvetovi so prelep okras na okroglem belem prtičku.

Za prtiček potrebujemo 45 x 45 cm finega belega platna in belo prejico za beli vez oziroma pri nas bolj znan kot rišelje. Izdelani prtiček ima premer 40 cm. Vzorec v naravni velikosti prerišemo na svileni papir 15-krat tako, da ga sklenemo v krog. Svileni papir z vzorcem položimo na blago in vmes vložimo kopirni papir za tkanine. Ob straneh papir in blago spnemo z risalnimi žebljički, da se med prerisovanjem ne bosta premikala. Vzorec skrbno prerišemo z dobro ošiljenim svinčnikom.

Nato z dvema nitkama vezilne prejice s sprednjim vbodom podložimo vse oblike. Ko pri podlaganju pridemo do mostičkov, napeljemo tri niti od ene do druge obrisne črte in jih z gostimi zančnimi vbodi obšijemo. Ko so podložene vse oblike in obzankani vsi mostički, oblike motiva gosto obzankamo z zančnim vbodom. Sredino cvetov izvezemo s polnim vbodom.

Po končanem vezenju prtiček operemo in zlikamo. Nato na narobni strani tik ob obzankanem blagu previdno izrežemo (na zunanjem robu odrežemo) odvečno blago.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media