Varno razstrupljanje v zrelih letih

Dobro počutje | mar. '21

Dandanes je razstrupljanje zelo razširjeno. Večina predlaganih postopkov temelji le na pospeševanju izločanja strupov brez krepitve izločal, ki je po mnenju dr. J. H. Tildna (1926) temeljni vzrok zastajanja strupov v telesu. Če jih ne okrepimo, se bo toksemija v kratkem ponovila, poleg tega pa lahko intenzivno razstrupljanje ogrozi oslabela izločala.

Vsi starejši imamo šibkejša izločala kot v mladosti. Zato smo razvili enomesečni postopek razstrupljanja z izbranimi dopolnili, v katerem najprej okrepimo izločala, šele nato pa intenziviramo razstrupljanje. V prispevku objavljamo rezultate enomesečnega preizkusa tega postopka. V njem je sodelovalo 19 oseb, starih v povprečju 50,7 leta, med njimi so bile večinoma ženske (73,7 odstotka).

 Počutje pred začetkom preizkusa

Vsi udeleženci so pred začetkom preizkusa izpolnili vprašalnik, s katerim ocenimo raven toksemije na osnovi 30 znakov slabega počutja. V povprečju so dosegli 24,3 točke, kar ocenjujemo kot visoko toksemijo (srednja je od 11 do 24 točk). Najpogostejši znaki slabega počutja, ki so jih udeleženci pri sebi zaznavali vsaj enkrat tedensko, so bili: povečana potreba po spanju (63,2 odstotka udeležencev), kronična utrujenost (52,6 odstotka), smrdeče blato (52,6 odstotka), zasvojenost s sladkarijami, kavo, nikotinom, škrobnatimi živili (42,1 odstotka), prenajedanje (42,1 odstotka), hranjenje iz navade ali za »moč« (42,1 odstotka), obložen jezik (31,6 odstotka), ustni zadah (31,6 odstotka), kronično zaprtje ali pogoste driske (31,6 odstotka), »nejasna« glava (26,3 odstotka), nezbranost (26,3 odstotka), vzkipljivost (26,3 odstotka), neprijeten telesni vonj (26,3 odstotka), občutek staranja (26,3 odstotka).

Preizkus ni zahteval spremembe načina prehranjevanja ali življenja. Udeležence smo samo prosili, naj v svojo običajno prehrano postopoma dodajajo izbrana prehranska dopolnila oziroma živila. V povprečju so uživali na dan po 5,1 tablete aminokislin OKA (vse 4 tedne), po 0,4 dl bio probiotika EM (zadnje tri tedne), po 4,4 kapsule antioksidantnega praška FHES in 5,3 tablete alge spiruline ali klorele (zadnja dva tedna).

Počutje ob koncu preizkusa

Vsi udeleženci so preizkus opravili do konca. Test torej za nobenega od njih ni bil prezahteven. Nekaterim se je v času preizkusa počutje začasno poslabšalo (glavobol, povečana utrujenost ipd.), a je po dnevu ali dveh težava minila. 15,8 odstotka udeležencev je ob zaključku testa ocenilo, da se jim splošno počutje ni spremenilo, nobenemu pa se ni poslabšalo glede na stanje pred preizkusom. To nakazuje na varnost postopka razstrupljanja.

Kar pri 84,2 odstotka udeležencev se je v času preizkusa splošno počutje izboljšalo (68,4 odstotka) ali zelo izboljšalo (15,8 odstotka), kar je zelo spodbudno.

Na koncu preizkusa so udeleženci ponovno izpolnili test toksemije. V povprečju se je toksemija zelo znižala, saj se je z začetne visoke (24,3 točke) znižala na nizko (10,4 točke). Celo težave, ki so pred preizkusom večino udeležencev zelo pogosto mučile (enkrat tedensko ali pogosteje), so po preizkusu imeli le še redki. Zelo pogosto je imelo povečano potrebo po spanju le 15,8 odstotka udeležencev, le še 10,5 odstotka udeležencev je bilo pogosto utrujenih, enako število jih je še pogosto imelo smrdeče blato. Druge težave so še redkeje zaznavali ali pa sploh ne več.

Čeprav je bil program zasnovan za razstrupljanje, je koristen tudi za splošno okrepitev starejših in drugih ljudi. Zlasti aminokisline OKA krepijo skeletne mišice, srce, okrepijo prebavne encime itd. Starostnik, ki se je okrepil s takim programom, se je zmožen več gibati in živeti bolj zdravo, kar daje več zadovoljstva in zdravja.

Dr. Iztok Ostan


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media