Ali bi živeli v džungli?

Prosti čas | mar. '21

Džungla v vašem domu

Rastline nam bogatijo vsakdanje življenje. Če jih imate radi, verjamem, da že živite v zeleni džungli. Sicer pa si jo lahko z malo ustvarjalnega duha naredite kar sami. Zelenje nas ob negovanju sprošča in preusmerja negativne misli od stresnega vsakdana.

Če vam je ideja všeč, poiščite primeren prostor za zeleni kotiček. Pri razporejanju rastlin upoštevajte primerno svetel prostor. V mešanih zasaditvah pa pazite, da so jim skupni življenjski pogoji, v katerih bodo dobro uspevali. Pri ustvarjanju sobne džungle cvetoče rastline kombiniramo z zelenimi lončnicami, da poudarimo cvetove.

Bogate s cvetovi. V času, ko se preveč zadržujemo v stanovanjih, se v mislih vračamo k že davnim počitnicam v toplih krajih, kjer smo znane sobne lončnice občudovali v naravi ali pa so nam delale družbo v cvetličnem koritu na hotelski terasi.

Hibiskus

Hibiscus Rosa Sinenis ali kitajski oslez pogosto krasi stanovanja. V tropskih krajih ga uporabljajo kot zasaditev za živo mejo, ki obljublja veliko cvetenja. Enostavni lijakasti, pogosto tudi polnjeni cvetovi dajejo rastlini eksotičen videz. Zanj je v notranjih prostorih najprimernejša temperatura od 16 do 24 stopinj in naj bo odmaknjen od močnega sonca. Ne mara prepiha in nihanja temperatur. Kadar rastlina tako bogato cveti, ji moramo dati oporo in jo enkrat na teden zaliti s tekočim gnojilom za cvetenje. Hibiskus potrebuje redno zalivanje, vendar ne sme stati v vodi. Zemeljski substrat, ki ga potrebuje, mora biti kakovosten in dobro odceden. Zameril vam bo neenakomerno zalivanje, kar bo pokazal z odmetavanjem cvetov.

Zmajevka in drevo življenja. Oba rodova najbolj nezahtevnih rastlin si zamišljam v marsikaterem kotu večje dnevne sobe. Pokončna rast stebel na različnih nivojih se zaključi z ozkimi listi, ki spominjajo na palmo.

Dracena

Dracaena mariginata ali madagaskarska zmajevka je ena izmed rastlin, ki jih je najlažje gojiti v stanovanjih. Ima ozke barvite liste, ki so lahko temno zeleni v kombinaciji z rumeno ali rdečo obrobo. Dracaena fragrans 'Massangeana' je močna pokončna rastlina, ki ima okoli stebla dolge sabljaste sijoče liste, na katerih je še posebej izrazita nekaj centimetrov široka črta v rumeno-zeleni barvi. Oblika listov in njena rast spominjata na koruzo, zato se je drži ime koruznica. Zaradi progastih listov je primerna za kombiniranje z ozkolistnimi sortami kot tudi navadnim drevesom življenja, kot je Yucca elephantipes. Ozkolistne rastline s podobnimi življenjskimi pogoji bodo v večjem koritu sobivale brez težav.

Kalateja (Calathea makoyana)

Mešanje vzorcev. Po zanimivih vzorcih na listih so znane številne vrste kalatej. Na fotografiji je Calathea makoyana. Njena domovina je Brazilija in ima izredno zanimive liste, ki dajejo videz podrasti tropskega pragozda. Zaradi tropskih korenin ji ustreza vlažno ozračje, ki ga ustvarimo z občasnim pršenjem z deževnico ali pa na dno okrasne posode postavimo kamenčke, ki jih pokrijemo z vodo ter ji tako zagotovimo stalno vlago. Ne postavljamo je na neposredno sončno svetlobo, ker bi ji ožgalo in poškodovalo krhke liste.

Za ustvarjanje stanovanjske džungle so uporabne različne sobne rastline, še posebej palme, kot so kentia in areca. Prevešajoče se rastline, kot so sobne praproti, bršljan in potos, pa lahko uporabimo v visečih makramejih.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media