Ustvarjalnost delijo z mladimi

Prosti čas | mar. '21

Razstave so priložnost občudovanje ustvarjalnosti.

Rokodelsko sekcijo smo v Društvu upokojencev Podgorica - Šentjakob ustanovili leta 2011 in letos slavimo okrogli jubilej. Pobudnica Joži Kos, ki je tudi vodja sekcije, se je že prej učila izdelave različnih izdelkov v Dnevnih centrih aktivnosti v Ljubljani.

Prvima dvema članicama so se po dveh letih pridružile še štiri rokodelke, ki se ukvarjajo s kvačkanjem, pletenjem, klekljanjem, šivanjem, oblikovanjem gline in oblikovanjem fimo mase. Vsaka članica sama ustvarja doma po svojem navdihu, vsak drugi torek v mesecu pa se dobimo na ustvarjalnem srečanju, se pogovorimo o materialih in načinu izdelave. Občasno na teh srečanjih predstavimo izdelavo izdelkov, ki se jih je posamezna članica naučila izdelovati na različnih delavnicah v okviru Zdusa, DCA in drugje. Srečanja imamo v večnamenskih prostorih MOL v Podgorici Šentjakob, kjer tudi ustvarjamo. Izdelke tudi razstavljamo, in sicer vsako leto na dnevu odprtih vrat PGD Podgorica - Šentjakob in v Četrtni skupnosti Črnuče na prireditvi Sosed sosedu. Več let smo sodelovale na Festivalu za 3. življenjsko obdobje v Ljubljani in tudi na prvih Dnevih medgeneracijskega sožitja ZDUS.

Sama sem se večkrat udeležila tradicionalnih Rokodelskih delavnic Delfin v Izoli, kjer sem kot mentorica druge udeleženke tudi učila izdelave nakita iz fimo mase in papirja. Sodelovala sem tudi z različnimi osnovnimi in srednjimi šolami v Ljubljani v okviru njihovih interesnih dejavnosti za izdelavo izdelkov iz fimo mase, v lokalnem vrtcu pa vodila delavnico, kjer so delali izdelke iz gline.

Veliko se družimo tudi z mladimi ustvarjalci, s katerimi si izmenjujemo ideje na delavnicah, ki jih organizira Karitas. Tako smo skupaj pletli adventne venčke, izdelovali novoletne voščilnice in različen nakit. Izdelke so mladi razstavili, prostovoljne prispevke, ki so jih dobili, pa so podarili v humanitarne namene.

Vsako leto izdelamo različne izdelke, ki jih naše društvo podari članom, starim 80 let in več. Lani smo šivale zaščitne maske iz blaga, ki smo jih poklonile prijateljem in znancem. Vabimo rokodelke in rokodelce, ki imajo veselje za druženje, ustvarjanje, prenašanje znanja med nas in še posebej na mlade, da se vključijo v našo sredino.

Joži Kos


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media