Od stopalk do hlačnih nogavic

Dobro počutje | mar. '21

Čeprav so nogavice najmanjši kos oblačila, so še kako pomembne, saj nas ščitijo pred mrazom, varujejo stopala pred umazanijo, ustvarijo skladnost z oblačili in postavo ali celo pripomorejo k varovanju zdravja.

Glede na življenjski slog nosimo različne nogavice. Najkrajše so tako imenovane stopalke. To so nogavice, ki ustvarijo videz, kot da jih sploh ne nosite. Če ste ljubiteljice elegantnih čevljev s peto, sandalov ali balerink, so prave za vas. Ne drsijo z noge, ne tiščijo in se ne vihajo. Če pa vam je bližja športna obutev, ki se konča pri gležnjih (superge, teniske), potem priporočam nizke nogavičke. Obvarovale bodo pete, da jih ne bodo ožulili robovi čevljev.

Kratke nogavice segajo tik pod gleženj ali nekaj centimetrov nad njim. Postale so pika na i ali modni dodatek obutve, ki jo nosite. So barvite, vzorčaste, okrašene s svetlikajočimi se kamenčki, pentljami, naborki, torej z vsem, kar je v modnem svetu vidno tudi na drugih oblačilih. Vedeti pa morate, da bo vsak tak poudarek, ki pokuka iz čevljev, pritegnil pogled k vašim nogam.

Nepogrešljive so športne nogavice, ki so izdelane tako, da vpijajo pot in dajejo oporo stopalu in gležnju, ga zavarujejo in dajejo občutek stabilnosti. Naj se ujemajo z odtenkom enega od vrhnjih oblačil.

Dokolenke se končajo pod koleni in jih lahko nosite k daljšim krilom ali pod hlačami ob hladnejših dnevih, če niste ljubiteljice dolgih hlačnih nogavic. Včasih so bile manj priljubljene, saj je elastika pogosto pod koleni preveč stisnila in je bila zato prekrvavitev ožilja na mečih slabša. Pri prodajalcih velja preveriti, kateri modeli imajo širši zaključek, da ne tiščijo. Tudi dokolenke boste našli v različnih izvedbah – tako barvnih, vzorčastih kot tudi različnih debelin ter tekstur.

Kompresijske dokolenke z zelo visoko gostoto spletenih niti so dober zdravstveni pripomoček za oporo ožilju oziroma za preprečevanje nastanka krčnih žil in drugih bolezenskih znakov. Kupite jih lahko v specializiranih prodajalnah po priporočilu svojega zdravnika.

Konec leta 1939 so v ZDA začeli prodajati najlonske nogavice, ki so jih javnosti prvič pokazali nekaj mesecev prej na svetovni razstavi v New Yorku. Spremenile so način oblačenja in še bolj pripomogle k emancipaciji žensk. Marsikateri štejejo najlonke kot najpomembnejši izum za ženske sploh. Nogavice, ki so bile na zadnji strani sešite z značilno črto, so predstavili s sloganom: Močne kot jeklo, fine kot pajkova mreža.

V Evropo so najlonske nogavice prišle z ameriškimi vojaki. Še dolgo po koncu druge svetovne vojne so veljale za simbol obilja in prestiža. Tudi pri nas, ko so jih začeli izdelovati v petdesetih letih prejšnjega stoletja v tovarni nogavic na Polzeli.

Pod imenom najlonke danes razumemo predvsem hlačne nogavice, a takšne v koraku povezane nogavice so patentirali šele leta 1956. Še dolgo po drugi svetovni vojni so bile najlonke dve ločeni, do sredine stegna segajoči nogavici, ki ju je bilo treba s podvezicami pripeti na pas za nogavice. Bile so pomemben del spodnjega perila. Hlačne nogavice, imenovane tudi hulahupke ali žabe, pa so omogočale krajšanje kril, vse do minikril konec šestdesetih let.

Za pravilno izbiro

Debelina. Nogavice so označene z mersko enoto DEN. Različna števila pomenijo različno debelino. Višja ko je številka, večja je debelina nogavic. Prosojne, tanjše nogavice (številke, manjše od 20 DEN) nosimo k elegantnim oblačilom in v toplejšem letnem času. Polprosojne nogavice imajo oznako od 20 do 40 DEN. Namenjene so prehodnim mesecem v letu. Kombinirajte jih z gležnjarji in škornji, oblecite pod tričetrtinske hlače ali pod daljša in krajša krila. Neprosojne nogavice (40 do 70 in več DEN) pa so najtoplejše, najdebelejše, namenjene zimskemu času ali športnemu slogu oblačenja oziroma tistim, ki jih v noge rado zebe.

Barve. Če želite nositi nogavice, vendar vseeno pustiti vtis, kot da so vaše noge gole, potem izberite prosojne nogavice v kožni barvi. Odtenek naj ne bo temnejši od vaše naravne barve kože. Najbolj je videz neskladen takrat, ko je odtenek barve kože na nogah temnejši od barve kože na rokah. Pazite, da bo odtenek nogavic usklajen z odtenkom krila ali hlač. Preveliko odstopanje zelo pritegne pozornost na spodnji del telesa, to pa ni najbolj priporočljivo, saj navidezno zmanjša postavo in odvrne pozornost od vašega obraza.

Vzorci. Svetujem vam, da vzorec na nogavicah izbirate z mero previdnosti in estetike. Naj bo droben in nevtralen. Ne posegajte po črtah, ker se zaradi različnih oblik nog neenakomerno preoblikujejo. Veliki vzorci vas bodo navidezno pomanjšali. Noge morajo biti res lepo oblikovane, da bodo tudi vzorčaste nogavice videti elegantno in skladno z vašo postavo.

Besedilo: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media