Prijeten dan v Beljaku in okolici

Prosti čas | mar. '21

Beljak leži ob sotočju Drave in Zilje.

Obisk Beljaka (Villach) mnogi Slovenci povezujejo predvsem z nakupi. Vendar pa je drugo največje mesto avstrijske Koroške skupaj z okolico več kot dobrodošel cilj za enodnevni izlet ali celo krajše počitnice.

Za spremembo se lahko do Beljaka zapeljemo prek slikovitega Korenskega sedla. Pot ni dosti daljša kot vožnja skozi predor Karavanke, se pa na ta način izognemo plačilu predornine in nakupu avstrijske avtocestne vinjete. Vlaki zaradi nadgradnje karavanškega predora, ki naj bi bila končana v drugi polovici prihodnjega leta, do Beljaka trenutno ne vozijo, a nadomestili so jih z redno avtobusno povezavo iz Ljubljane in Jesenic.

Stari del mesta na križišču poti med Dunajem in Jadranskim morjem se razprostira ob sotočju rek Drave in Zilje. Najbolj privlačen del se začenja ob dravskem mostu, v bližino katerega sega Glavni trg (Hauptplatz), ki je za promet zaprt. Kar ni si mogoče zamisliti, da je bilo mesto med drugo svetovno vojno zaradi pogostega bombardiranja skoraj v celoti uničeno. Na trgu se vrstijo zgledno obnovljene poznosrednjeveške in renesančne hiše. Pozornost vzbuja dvorec iz 16. stoletja z arkadnim dvoriščem. V njem je mladost preživel zdravnik in naravoslovec Paracelsus (1493–1541). V bližini lahko obiščete še Mestni muzej. Za marsikoga je najbolj privlačna zgradba tega dela mesta velika gotska cerkev sv. Jakoba. Današnjo podobo je dobila sredi 19. stoletja, ponaša pa se z dragocenim okrasjem, razkošnim oltarjem, kamnito prižnico in freskami. Kar 94 metrov visok cerkveni zvonik je najvišji na Koroškem. Z njega se odpirajo enkratni razgledi na mesto in okolico. A zanje se je treba potruditi in prehoditi 239 stopnic!

Terme in jezera

Topli naravni izvir Maibacherl je presenečenje sredi gozda.

Prijetno se je sprehoditi ob bregovih Drave, med parki pa je vredno obiskati vsaj Schillerjevega. V njem stoji neobičajna zgradba, ki so jo leta 1913 zgradili samo zato, da v njej hranijo posebno znamenitost – maketo, relief Koroške. S površino 182 kvadratnih metrov velja za največjega v Evropi. Maketo je najlepše občudovati z lesene galerije, ki jo obkroža.

V starem mestnem središču je nekaj manjših trgovin. A marsikateri se po nakupih raje odpravijo v nakupovalno središče Atrio na obrobju mesta. V pritličju moderne zgradbe je še ena mestna posebnost – kar 167 kvadratnih metrov velik zemljevid oziroma panoramska slika Koroške, po kateri se lahko sprehodite bosi ali v copatih. V tem delu mesta si velja privoščiti še obisk term Warmbad Villach, ki nadaljujejo starodavno tradicijo, saj sta bili zdravilišče in kopališče s termalno vodo tod znani že v času Rimljanov. Velik kopališki kompleks obsega več bazenov in vodnih atrakcij, vstopnina pa znaša od 18,5 evra navzgor. V bližnjem gozdu se skriva presenečenje: naravni termalni vrelec Maibacherl. To je izvir potočka, ki polni dva manjša tolmuna, obdana z belimi prodniki. V turkizno obarvanih tolmunih se je mogoče brezplačno namakati večji del leta, saj ima voda okoli 25 stopinj Celzija. Le v najbolj sušnih mesecih izvir žal presahne.

V okolici Beljaka je več jezer, ki se poleti spremenijo v kopališča. Baško jezero (Faker see) je znano po srečanju voznikov harley-davidsonov. V bližini se velja zapeljati do ostankov gradu Finkenstein, ob katerem je zgrajeno letno gledališče. Na drugi strani Beljaka je vredno obiskati še Osojsko jezero (Ossiacher see). V kraju Osoje stoji mogočni nekdanji benediktinski samostan, ki je prizorišče velikega poletnega glasbenega festivala. Ob obali je nekaj javnih kopališč, po jezeru v toplejših mesecih pluje turistična ladja. Ob bregu je spodnja postaja gondolske žičnice, ki vas popelje na Osojščico (Gerlitzen, 1911 m), znano pohodniško in smučarsko središče.

V družbi orlov in opic

Opice so navezane na svoje skrbnike.

V bližini Osojskega jezera pritegne pogled na slikovito graščino Landskron, ki je bila nekoč v lasti grofov Celjskih. Grajsko obzidje je danes le delno ohranjeno, z njega pa se ponuja lep razgled na Beljak in dolino Drave. Del grajskega posestva je namenjen pticam ujedam. V zavetišču Adler arena namreč skrbijo za poškodovane divje ptice, ki jih po zdravljenju izpustijo v naravo. Tiste, ki niso več sposobne preživeti v naravi, pa ostanejo v velikih kletkah, kjer jih je mogoče občudovati. Ker ptice potrebujejo veliko gibanja, jim ga oskrbniki omogočajo v bližnji areni, kjer večkrat dnevno pripravljajo spektakularne predstave.

Na grajskem hribu so svoje domovanje našle celo opice. Prosto živijo v velikem ograjenem rezervatu Affenberg. Rezervat so odprli leta 1996, štirideset opic vrste makaki pa so pripeljali iz Japonske. Pravijo jim tudi snežne opice, saj so navajene življenja v hladnejših podnebnih razmerah. Tako se v koroškem gozdu tudi pozimi počutijo kot doma. Spoznavanje opic v rezervatu je čisto drugačna izkušnja kot v živalskem vrtu. Med obiskovalci in radovednimi živalmi ni ograje, a vseeno niso pretirano vsiljive. Hrani jih lahko le oskrbnik, zato se za druge obiskovalce komaj zmenijo.

Razgledna cesta

Slikovita je vožnja po beljaški alpski cesti (Vallacher Alpenstrasse). Dolga je dobrih 16 kilometrov in vodi na razgledna pobočja gore Dobrač (Dobratsch, 2166 m). Ob cesti se lahko ustavite na več razglednih točkah, obiščete doživljajski park, alpski botanični vrt in dve gorski cerkvici. S parkirišča vas do vrha Dobrača s planinsko kočo čaka še poldruga ura hoje. A vredno se je potruditi zaradi enkratnih razgledov na Karavanke in Julijske Alpe. Za vožnjo je treba od sredine aprila do sredine novembra plačati cestnino (19 evrov).

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media