Mačje akne

Prosti čas | mar. '21

Takole so videti znaki aken pri mačkah. 

Pri mačkah se ogrci ali tako imenovane mačje akne rade pojavijo na predelu brade. Gre za primer, ko pride do motnje delovanja tako imenovane folikularne keratinizacije – pri keratinizaciji pride do prevelikega proizvajanja keratina, proteina, ki ga najdemo v zgornjem sloju kože. Če se ta odvečni keratin ujame v lasni mešiček, nastanejo komedoni – črni ogrci.

Ti ogrci se prav radi okužijo, če pridejo v stik z bakterijami, lasni mešički se vnamejo in pride do grdega gnojnega vnetja kože, kar je lahko za vašega mačjega kosmatinčka zelo neprijetno in boleče.

Zakaj se pravzaprav pojavijo, še ne razumemo najbolje, je pa prekomerno proizvajanje keratina lahko povezano s katero od primarnih bolezni, ki povzročajo srbečico, ali pa je vzrok v prekomernem sproščanju maščobe iz žlez lojnic, lahko so vzrok celo slabe navade pri negi mačjega kožuha. Lahko se pojavijo tudi ranice na bradi, skozi katere vdrejo bakterije – kar koli je že vzrok, lasni mešiček se zamaši, rezultat pa je vnetje skupaj s kliničnimi znaki. Pri teh lastniki najpogosteje opazijo umazano črno mačjo bradico. Poškodbe kože lahko opazijo na bradi in tudi okoli spodnje in zgornje ustnice. Pri pregledu opazijo ogrce in vnete lasne mešičke. Če vnetje nekaj časa traja, je mogoče opaziti zasušene kraste, otečeno brado, vse skupaj pa je lahko boleče na otip. Mačje akne imajo lahko tako samičke kot samčki.

Pomaga dobra higiena

Kako se prepričati, ali ima vaš kosmatinec mačje akne? To boste najlažje ugotovili pri veterinarju, ki bo pri pregledu mucka najlažje ocenil, za katero vrsto težave gre. Če bo treba, bo opravil še dodatne teste na koži, da izključi druge kožne težave, ki lahko pestijo vašega ljubljenčka. Pri odpravljanju te nevšečnosti velikokrat pomaga že dobra higiena. Veterinar vam bo pokazal, kako kosmato bradico najlažje umijete, prav tako vam bo predpisal protivnetni šampon. Mačke, ki niso veliki ljubitelji kopanja (razen nekaterih izjem), umivanje brade dovolijo brez večjih težav, saj jim zaradi srbečice, ki jo povzročajo mačje akne, to večinoma zelo prija. Veterinar vam bo nato svetoval, ali bi bilo morda potrebno kakšno mazilo, morda vam bo predlagal dodatke k prehrani ali pa celo antibiotik pri hujših primerih.

Vsekakor je v primeru pojava mačjih aken najbolje obiskati veterinarja, da skupaj vzpostavita režim, ki bo kar najbolje odgovarjal vašemu mačjemu kosmatincu, da se mačje akne ne bodo ponavljale.

Iris Selan, dr. vet. med., fotografija: Splet


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media