NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | mar. '21

Feri Lainšček: Kurji pastir

Revščino, v katero se je rodil otrok, ki ga starša po osemnajstih letih nista več pričakovala, si le stežka predstavljamo. A pisatelj, ki je do vstopa v šolo poznal samo prekmurščino in svojo malo vas Dolenci ob madžarski meji, nam v biografskem romanu brez olepševanja naslika življenje družine v hiški iz ilovice, pokriti s slamo. Da bi se čim bolj vživel v svoje otroštvo, si je pomagal s posebno metodo aktivne imaginacije in v sanjah veliko časa preživel s pokojnimi starši. In zato je v prvi knjigi popisal komaj svoja prva dva meseca življenja ... (Založba Beletrina, 27 evrov)

Boštjan Videmšek: Plan B

Zgodbe o nenavadnih in trmastih zanesenjakih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo, dajejo upanje, da še obstajajo rešitve za ta naš nesrečni onesnaženi planet. Novinar Dela Boštjan Videmšek in fotograf Matjaž Krivic sta obiskala Tilos, energetsko samooskrbni otok v Grčiji, si ogledala črpanje ogljikovega dioksida iz ozračja v Švici in iz izpustov velikih industrijskih obratov na Norveškem, raziskovala industrijo litija, iskala alternativne vire energije, analizirala električno mobilnost … Vse z namenom dokazati, da moramo imeti vsaj plan B, če že ni planeta B. Na Slovenskem knjižnem sejmu so knjigo razglasili za knjigo leta 2020. (Založba UMco, 26,90 evra)

 

Igor Grdina: Slovenski Mozart

Avtor je pred leti napisal obsežno monografijo o Ipavcih, rodbini skladateljev in zdravnikov. Tokrat podrobneje predstavlja življenje Josipa Ipavca, najmlajšega in po mnenju marsikaterih najbolj nadarjenega člana te rodbine. Osvetli njegova dela, med katerimi so solistične in zborovske skladbe ter številni samospevi, ki jih je pisal na besedila nemških in slovenskih pesnikov. Posebno mesto zavzemata prvi slovenski balet Možiček, ki so ga leta 1902 kar dvakrat izvedli v graški operni hiši, in komična opera Princesa Vrtoglavka, ki je bila »kot skladateljev ustvarjalni testament« krstno uprizorjena šele leta 1997. Sozaložnica knjige je Knjižnica Šentjur, ki se je na ta način poklonila spominu na rojaka in velikega umetnika. (Založba Beletrina, 25 evrov)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media