Obvarujmo se pred pnevmokokno okužbo

Dobro počutje | mar. '21

Pnevmokok (Streptococcus pneumoniae) je bakterija, ki je lahko pri zdravih posameznikih del normalne flore zgornjih dihalnih poti (predvsem nosne in žrelne sluznice). Ob pojavu določenega dejavnika tveganja pa lahko postane razmnoževanje bakterije bolj invazivno, kar se kaže z razvojem različnih bolezni.

Pnevmokoki najpogosteje povzročijo vnetje srednjega ušesa in obnosnih votlin, lahko pa se okužba razvije tudi v mnogo nevarnejše bolezni, kot so pnevmokokna pljučnica, sepsa (razsoj bakterije in njenih toksinov po krvi) in meningitis (vnetje možganskih ovojnic), ki se lahko končajo tudi s smrtjo.

Pnevmokokne okužbe se najpogosteje pojavijo pri otrocih, mlajših od dveh let, in pri starejših od 65 let. Glavni dejavniki tveganja za okužbo so oslabljen imunski sistem (na primer zaradi prehodne virusne okužbe dihal), kronične bolezni (zlasti srčno-žilne, pljučne, ledvične in jetrne bolezni) in kajenje. Bakterija se prenaša kapljično. To pomeni, da bakterija vstopi v naše telo pri izpostavljenosti kužnim kapljicam, ki nastanejo pri kihanju, kašljanju ali govorjenju okuženega. Veliko tveganje predstavljajo prenatrpani prostori, kjer imamo stik z veliko ljudmi na majhni razdalji.

Pnevmokokne okužbe zdravimo z antibiotikom. Vendar pa zdravljenje otežuje vse večja odpornost bakterij proti antibiotikom, ki tako izgubijo sposobnost, da bakterije uničijo ali zaustavijo njihovo rast. Zato je treba pri uporabi antibiotikov dosledno upoštevati navodila zdravnika in farmacevta.

Zaščitimo se s cepljenjem

Učinkovit način preprečevanja pnevmokoknih okužb predstavlja cepljenje. Obstaja okoli sto različnih vrst oziroma serotipov bakterije, med katerimi lahko kar večina povzroči razvoj bolezni. Dostopni sta dve vrsti cepiva: polisaharidno (23-valentno) ter konjugirano (10- in 13- valentno). Valentnost cepiva nam pove, proti koliko različnim serotipom pnevmokokov nas cepivo ščiti. Obe cepivi preprečujeta okužbo s tistimi serotipi, ki najpogosteje povzročajo invazivne oblike bolezni. Po predhodni prijavi se lahko cepimo v zdravstvenem domu ali območni enoti NIJZ. Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočljivo tudi za tiste, ki so se že cepili proti covidu-19, vendar naj vmes mine vsaj 14 dni.

Lucija Hergouth, Doris Živko


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media