Učilna okusov - Prostor za učenje in povezovanje 

Prosti čas | apr. '21

Za naš obstoj je gotovo pomembno, kakšno hrano bodo jedli naši otroci, vnuki in pravnuki. Ali bo le-ta prazna, obdelana s kemikalijami ali pa bo rasla na zdravi zemlji in bo zato polna vitaminov, mineralov in drugih pomembnih snovi za naše zdravje. Dejstvo je, da bi rodovitna zemlja lahko bila naša najboljša naložba v prihodnost. Zato je pomembno izobraževanje ljudi, ki delajo v kmetijstvu, predelavi hrane, gostinstvu in turizmu.

Tu ima pomembno vlogo konzorcij Biotehniških šol Slovenije, ki ga sestavljajo Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto, Biotehnični izobraževalni center Ljubljana in Izobraževalni center Piramida Maribor. Učilna okusov na osrednji ljubljanski tržnici, točneje pod Plečnikovimi arkadami, je ena od dejavnosti tega konzorcija, ki je stičišče izobraževanja dijakov in študentov. Je prodajalna, degustacijski prostor in restavracija. V njej prodajajo kmetijske pridelke s šolskih posestev in tudi izdelke z družinskih kmetij bivših dijakov in partnerjev iz vseh slovenskih regij.

»V Zavodu Grm usposabljamo dijake v programih za vrtnarja, cvetličarja, mesarja, kuharja ali natakarja. Na višješolskem nivoju pa lahko študenti postanejo prevzemniki kmetij, vodje posestev, parkov ali gostinsko-turističnih lokalov in še bi lahko naštevali,« je povedal mag. Simon Janša iz Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Dodal je še, da dijaki na šolskem posestvu sami skrbijo za čredo krav molznic. Iz mleka izdelujejo jogurte, skuto in maslo, pečejo kruh v krušni peči, redijo avtohtono vrsto prašičev (krškopoljcev), imajo 30 konj za učenje jahanja, hleve in oskrbujejo konje. »Živina se pase na pašnikih, drugo krmo v celoti pridelajo sami. V vinogradih pridelujejo grozdje za vino z zaščitenim geografskim poreklom, predvsem cviček.«

V sadovnjakih vzgajajo ekološke sorte jabolk (carjevič, topaz), iz katerih izdelujejo sok, v rastlinjakih pa zlasti v poletni sezoni vzgajajo svežo zelenjavo. »Šole v projektu Zaupanja vreden nastopajo kot inkubatorji razvoja, zato ima domala vsaka tudi učno prodajno mesto, podobno Učilni okusov,« je omenil sogovornik in dodal, da tisti dijaki, ki se še posebej izkažejo v procesu izobraževanja, dobijo certifikat zaupanja vreden in delodajalci se pošteno borijo zanje.

 Pomen praktičnega dela

»Učilna okusov je pravzaprav sestavni del šole, kjer izobražujemo dijake in študente v okviru praktičnega pouka, istočasno pa tudi kupce učimo o zdravih živilih in zdravi prehrani.« Dijaki spoznajo celoten poslovni tok in se seznanijo s principom kratke prehranske verige. »Torej da vse čim prej pride z njive v lonec.« Uvedli so tudi pedagoški princip, ki pravi, da ne moreš ničesar, česar ne poznaš, dobro prodati. Dijaki na praksi zato vse sami pokusijo in ocenijo kakovost izdelka, ki ga bodo ponudili stranki.« Zato ji znajo svetovati pri izbiri in natančno opisati posamezen izdelek in njegove značilnosti. »Pridobijo tudi poslovodne veščine, in ko zapustijo učno delovno mesto, so sposobni začeti samostojno podjetniško pot.« Če prevzamejo družinske kmetije, jim šole prek teh trgovin pomagajo prodajati kmetijske pridelke in izdelke. Ponosni so na bivšega dijaka, ki je na svoji ekološki kmetiji v Semiču postavil ribogojnico postrvi šarenk, ki jih lahko naročite v Učilni okusov.

Večkrat pripravijo pokušino različnih jedi za potrošnike in jim na ta način pričarajo dobre stare okuse, na katere smo že skoraj pozabili. »S ponosom predstavljamo belokranjsko koruzno moko trdinko, še edino čisto trdinko, ki nima znakov križanja z drugimi sortami koruze. Ta moka je odlična za pripravo žgancev, polente in kruha.«

V nekaterih prodajalnah lahko kupite tudi moko, ki je bila mleta na star način – v mlinu na kamen, različne vrste moke brez glutena, med iz Kočevja, hladno stisnjeno bučno in oljčno olje ter sezonsko zelenjavo in sadje. Predstavljajo tudi visokokakovostna vina Biotehniške šole Maribor ter njihov posebni bezgov kis, ki je narejen iz bezgovega vina. Skoraj vse izdelke v trgovini lahko pred nakupom tudi pokusite. V Učilni okusov ponujajo tudi pripravljene obroke, kosila, malice in bogate solate. S kosilom vam ob lepem vremenu postrežejo dijaki na terasi, ki se tako učijo svojega prihodnjega poklica v gostinstvu. »Lotili smo se razvoja sodobnih prehranskih izdelkov, na primer pijače kombuča. V projektu Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine smo izdelali svetovno inovacijo, tj. sadni prigrizek, ki je narejen izključno iz sadja iz neškropljenih travniških sadovnjakov in ne vsebuje dodanega sladkorja.«

Dobro z dobrim

Pripravljene obroke v Učilni okusov dobavlja zadruga Allium, ki je del skupine Etri. Zaposlujejo invalide in jim tako omogočijo vključevanje v družbo. Uporabljajo prvovrstne sestavine za veganske in mešane obroke, kar je dobro za potrošnika in končno tudi za prvega v verigi – pridelovalca. »Od tod projekt in hkrati slogan dobro z dobrim,« nam je razložila Katarina Glavan, ki je partnerica in dobaviteljica Učilne okusov.» Na meniju smo našli ovseno juho, številne pite in enolončnice ter palačinke, ki so narejene iz pet vrst moke brez glutena, brez jajc in mleka, zato so primerne tudi za vegane. 

Tatjana Dobnikar, fotografija: turizem Ljubljana


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media