Sladke, dišeče in rdeče

Dobro počutje | jun. '21

Jagode so klasična in nadvse primerna izbira za rojstnodnevno torto v tem pomladnem času in odlične kot posladek po kosilu. Odlično dopolnjujejo tudi sadno kupo s stepeno smetano in čokoladno torto. Da boste vedeli, kako jih še drugače ponuditi, vam jih predstavljamo v tokratnem prispevku.

Jagode uvrščamo v skupino jagodičja, v kateri so še ribez, maline, robidnice, borovnice, kosmulje, aronija, josta. Za vse velja, da vsebujejo precej vitamina C in drugih antioksidantov, zlasti iz skupin flavonoidov in karotenoidov. Rdeči ribez vsebuje trikrat več toplotno neobstojnega vitamina C kot enaka količina jabolk, črni ribez celo 18-krat več. Temneje obarvani sadeži vsebujejo več hranilnih snovi kot svetlejši, čeprav zdravju koristijo vsi. Ne smemo zanemariti niti obilja sadnih kislin, zaradi katerih si olajšamo prebavo beljakovinskih živil in ohranjamo dobro delovanje ledvic.

Jagode nas iz te sadne skupine razveselijo kot prve. Poznamo več sort – od velikank do majhnih občutljivih in izjemno dišečih vrtnih jagod, ki jih je najbolje pojesti kar na vrtu. Sodobne selekcionirane sorte so znane po zelo čvrstih plodovih, zato so primerne za daljši transport. Te smo »zahtevali« kupci, ko smo si zaželeli jagod marca, aprila ali decembra, in takrat gotovo niso mogle prispeti z domačega vrta. Pri tem selekcioniranju so nekatere žal izgubile enkratno jagodno aromo. 

Pri nas je v naravi splošno razširjena še gozdna jagoda, a med njimi prav tako obstaja več sort. Večjega pomena za pridelovanje gozdne jagode nimajo; so bolj za veselje in zdravju koristen razlog za postanek ob poti med sprehodom po gozdu ali pri obhodu na domačem vrtu, otrokom in odraslim v veselje.

Jagodičje v kuhinji

Nenapisani pravili, ki ju je sicer vedno dovoljeno kršiti, sta, da za sadno solato in napitek izberemo manjše jagode z veliko soka in sadne arome, za oblogo in nadev peciv, kjer si želimo, da bi sadeži predvsem ohranili obliko, pa tiste večje, čvrstejše.

Kadar se razveselimo večjih količin jagod, jih nekaj dni lahko hranimo v hladilniku, kjer se pri nič stopinjah obdržijo največ tri dni. Najdlje se obdržijo večji in čvrsti plodovi, manjše porabimo takoj. Sicer jih porabimo v pecivih ali konzerviramo. Pri kuhanju sokov poskrbimo, da sladka sadna kaša ali sadni sok doseže 82 stopinj in ga nato takoj nalijemo v čiste, sterilizirane steklenice, začepimo in čim prej ohladimo. Pri marmeladah sadno kašo v širši posodi zavremo, po želji dodamo malce pektina v prahu ali naribano nezrelo jabolko, kuhamo največ pet minut in takoj napolnimo kozarčke.

Koristni nasveti:

- Jagode vsebujejo veliko vitamina C in številne minerale, med katerimi izstopa mangan, ki je ključen pri uravnavanju krvnega sladkorja. Mangan spodbuja spolno poželenje, zato jagode veljajo za afrodiziak.

- Zaradi velike vsebnosti antioksidantov iz skupin flavonoidov (antociani) in karotenoidov uživanje jagod koristi pri odstranjevanju strupov iz telesa in nevtraliziranju prostih radikalov.

 - Jagode so najboljše in najbolj zdravju koristne, če so obrane ob jutranjem hladu in jih zaužijemo še isti dan.

- Aroma jagod je pogojena s sorto in rastnimi razmerami. 

- Jagod ne umivamo, če pa jih, jih umivamo s pecljem vred, ki ga odstranimo kasneje. S temeljitim umivanjem namreč izgubijo velik del arome in minerale.

- Jagode uživamo sveže oziroma čim manj toplotno obdelane. Odlične so v napitkih z jogurtom, kefirjem, pinjencem ...

- Presežek jagod je najbolje na hitro predelati v marmelado z dodatkom želirnega sredstva. Pri zamrzovanju jih razprostremo po pladnju tako, da se ne sprimejo, zamrznemo, nato zamrznjene zložimo v vrečko ali posodico in hranimo pri –18 stopinjah Celzija največ do naslednje sezone.

- Odlično se ujamejo z okusom rabarbare, limone, vanilje.

RECEPTI

Posipanka iz mešanega jagodičja

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g moke, 50 g sladkorja, 100 g masla, 2 jabolki, 500 do 750 g mešanega jagodičja, 2 do 4 žlice sladkorja, vrečko vaniljevega sladkorja, po želji stepeno smetano ali sladoled.

Priprava: Moko, sladkor in maslo pomešamo v testene drobtine. Sadje očistimo, po potrebi narežemo in razporedimo po dnu modela. Potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, nato čez vse razporedimo še testeni drobir, da povsem prekrije sadje. Model porinemo v segreto pečico za 20 do 25 minut, da drobtine rahlo porjavijo. Še toplo sladico zajemamo z žlico in naložimo v skodelice, ponudimo pa s stepeno sladko smetano ali sladoledom. 

Različica: Del moke zamenjamo z grobo mletimi ovsenimi kosmiči, oreščki ipd. Za lepši videz slaščico spečemo v modelčkih, lahko tudi v močnejših skodelicah za kavo.

Mlečni sladoled (z jagodami)

Za slab liter sladoleda potrebujemo: 250 g mleka, 250 g jagod, vrečko vaniljevega sladkorja ali vaniljev strok ali žličko vaniljevega izvlečka, 3 rumenjake, 75 g sladkorja, 125 ml sladke smetane.

Priprava: Mleko z vaniljo skoraj zavremo. Posebej v kotličku penasto stepemo rumenjake in sladkor, nato jim v tankem curku med mešanjem prilivamo toplo mleko, da rumenjake ogrejemo in se bo tako jajčna krema hitreje zgostila. Prestavimo nad kopel in med mešanjem začnemo segrevati.

Ko se začne jajčna zmes gostiti (ne sme zavreti), odstavimo in kotliček takoj prestavimo v kopel z mrzlo vodo, da se krema povsem ohladi.

V dobro ohlajeno zmes zamešamo stepeno sladko smetano in narezane jagode ali gost jagodni pire. Prestavimo v strojček za sladoled ali v modelčke za domače lučke oziroma posodo pokrijemo in prestavimo v zamrzovalnik, da zamrzne.

V strojčku je sladoled narejen v približno pol ure, v posodi pa v dveh do treh 3 urah, vmes ga na vsake pol ure ročno premešamo.

Jagodno-rabarbarina nežna pita

Za nadev potrebujemo: 300 g narezane rabarbare, 300 g očiščenih jagod, 100 g sladkorja, žlico limonovega soka, 3 velike žlice jedilnega škroba.

 Za testo: 225 g moke, 100 g sladkorja, vaniljev sladkor, 100 g masla, žličko pecilnega praška, jajce, 125 ml mleka.

 Za posip: 60 g masla, 60 g moke, 60 g sladkorja.

Priprava: V kozici jagode in rabarbaro skupaj z limonovim sokom in 50 g sladkorja zavremo, nato nad šibkim ognjem kuhamo 5 minut. Posebej zmešamo jedilni škrob in preostalih 50 g sladkorja, to zmes potresemo po sadju ter kuhamo še 2 minuti, da se sadna kaša zgosti. Odstavimo in povsem ohladimo.

Za testo v posodi zmešamo moko, sladkor, maslo in pecilni prašek v drobtine, dodamo jajce in prilijemo mleko. Polovico testa naložimo na dno modela, prekrijemo z ohlajenim sadnim nadevom, nato preostalo testo z žlico sem in tja nanesemo na nadev. Za posip raztopimo maslo v kozici, odstavimo in mu takoj vmešamo sladkor ter moko. Maslene drobtine potresemo po nadevu in testu.

To znano ameriško pito pečemo 35 do 40 minut pri 180 stopinjah, pečeno ohladimo v modelu.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media