Kultura kratke

Prosti čas | jun. '21

POLETNI KULTURNI FESTIVALI

Ljubljana festival  

Plácido Domingo

Prireditelji imajo veliko težav v koronačasih. Med najpogumnejšimi je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki je zakoličil datume in najavil zvezdniški 69. Ljubljana festival. Med drugim bodo nastopili igralec John Malkovich, sopranistka Ana Netrebko, tenorist José Cura, sopranistka Sonja Jončeva in številni drugi. Osmega julija pa bo nastopil kralj svetovnih odrov Plácido Domingo. Glasbenik, za katerim je veličastna pevska kariera, je letos praznoval 80. rojstni dan. Ponaša se z izjemnim dosežkom upodobitve 151 vlog, kar ni uspelo še nobenemu drugemu opernemu pevcu. Kot dolgoletni član zasedbe Trije tenorji je skupaj z Lucianom Pavarottijem in Joséjem Carrerasom približal operno glasbo množicam po svetu, preizkusil pa se je tudi v popularni glasbi. Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je prvič preizkusil v vlogi dirigenta, od takrat pa je vodil več kot 500 opernih nastopov in koncertov z nekaterimi najboljšimi orkestri. Leta 2000 je postal še umetniški vodja operne hiše v Los Angelesu, tri leta kasneje pa generalni direktor tako washingtonske kot losangeleške opere.

Nastopil je v številnih opernih filmih, prizadeval si je utreti pot tudi številnim mladim, še neuveljavljenim umetnikom. Leta 1993 je ustanovil mednarodno pevsko tekmovanje Operalia. Za svoje delo je prejel številne častne doktorate, priznanja, grammyje, leta 2020 je v Salzburgu dobil tudi avstrijsko glasbeno nagrado za življenjsko delo. Na Ljubljana festivalu se mu bosta pridružili nova operna zvezda Saioa Hernandez, ki je zaslovela po lanskem debiju v milanski Scali, in nekdanja članica Dunajske državne opere Sabina Cvilak, ki ji je ameriški debi leta 2007 v washingtonski operi omogočil prav Domingo. Operne zvezde bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom španskega dirigenta Jordija Bernàcerja, ki s slavnim pevcem sodeluje že od leta 2012.

Poletje v Celju

Pogled na celjsko festivalsko prizorišče

Popularni Lent v Mariboru vsekakor bo, predvideni termin je od 25. junija do 7. julija, vendar so organizatorji zelo previdni s podrobnimi terminskimi napovedmi in naštevanjem nastopajočih.

Poletni festival v Celju bo trajal vse do avgusta. Program bo prilagojen trenutnim razmeram in finančnim zmožnostim, osredotočen pa bo na lokalne izvajalce, umetnike in kulturnike. Načrtujejo, da bodo začeli 19. junija na Poletno muzejsko noč, kar je že nekakšna tradicija. Lokacije so prav tako že tradicionalne, to so trgi in ulice v mestnem središču, ki so namenjeni glasbenim nastopom, uličnim animacijam, kulinaričnim vsebinam, umetniškim intervencijam v prostor. Mestna plaža na Savinjskem nabrežju je namenjena »mehkim« vsebinam, na primer predstavam in delavnicam za otroke, bralnim in pogovornim večerom ipd. Mestni park je prizorišče za izbrane vsebine visoke kulture, Drevesna hiša v Mestnem gozdu je namenjena dogodkom, ki se prepletajo z naravo, Stari grad Celje pa je elitna lokacija za večje koncerte, gledališke predstave, muzikale ipd.

foto: Rok Deželak

LITERATURA

Slovenski dnevi knjige v Mariboru in Celju

Le korak do knjige je geslo literarnega festivala 24. slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo potekal od 18. do 24. junija na Grajskem trgu. Predstavilo se bo več kot 20 založnikov, ki bodo obiskovalcem ponudili bogat izbor knjižnih izdaj za najmlajše, ljubitelje proze in poezije, humanističnega čtiva, poljudnega branja, po posebej ugodnih sejemskih cenah.

Pridružuje se mu tudi Celje, kjer bo knjižni festival potekal med 16. in 20 junijem. Staro mestno jedro se bo v tem času spremenilo v navdihujoče knjižno okolje, kjer se bodo srečevali avtorji, prevajalci, založniki, knjigarnarji in bralci. Knjižni sejem s spremljevalnim programom bo učinkovit forum za promocijo bralne kulture, založništva in literarnih ustvarjalcev ter nakup najnovejše knjižne produkcije.

RAZSTAVE

Ljubljana v času vojne za Slovenijo 1991

V Mestnem muzeju so jo pripravili ob praznovanju tridesetletnice neodvisnosti Republike Slovenije. Leto 1991 so zaznamovali desetdnevna vojna, tanki, ki so teptali improvizirane barikade, alarmi, sestrelitev helikopterja v Rožni dolini, smrti in sporočila o padlih, ranjenih ... Obenem opozarja na pomen zgraditve in ohranitve samostojne in demokratične, na evropskem pravu in vrednotah temelječe države. Do 27. junija.

EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje

V prostorih nekdanje Hutterjeve tovarne MTT v mariborskem industrijskem kompleksu Melje bodo do 18. julija na ogled vizije več kot 30 mednarodnih in slovenskih umetnikov, ki predstavljajo ekološko ozaveščene filme, ozaveščajo o izumrtju vrst, krhkosti človeškega ekosistema in nujnosti soobstoja. EKO 8 je zasnovan kot barometer sprememb. Pripravila ga je Umetnostna galerija Maribor, umetniški vodja trienala je Alessandro Vincentelli, neodvisni kustos iz Velike Britanije, znan kot polemičen in angažiran raziskovalec sodobne umetniške scene. Prenovljeno izdajo trienala je naslovil Pismo za prihodnost, naslov pa izhaja s spominske plošče, s katero so Islandci zaznamovali izgubo prvega ledenika. »V prihodnjih 200 letih mu bodo predvidoma sledili vsi naši ledeniki. S spomenikom naznanjamo, da se zavedamo, kaj se dogaja in kaj je treba storiti,« je odločen v svojem apelu, ki nas nagovarja v negotovi sedanjosti.

Festival Svetlobna gverila 2021: Resničnost

Več kot 33 svetlobnih umetniških projektov, 66 sodelujočih ustvarjalcev, 28 različnih prizorišč v Ljubljani so umetniki opremili z novimi deli in tako v urbano sredino vnesli sveže, nove zgodbe in nove kakovosti. Tema tokratnega festivala je Resničnost, s katero želijo poudariti njeno varljivost ter izmuzljivost. Po drugi strani pa naglasiti nekatere ključne problematike, ki oblikujejo današnjo sliko resničnosti in nakazujejo njeno prihodnost. Projekte na prostem si lahko ogledate vsak dan do 19. junija od 21.30 do 23. ure. Festivalska vodstva potekajo vsak četrtek in soboto ob 21. uri (tudi s kolesi), zbirno mesto je pred Galerijo Vžigalica. 

Igralska legenda Miha Baloh

Ivanka Mežan, Miha Baloh in Štefka Drolc

V Kosovi graščini na Jesenicah si lahko ogledate razstavo, posvečeno igralski legendi slovenskega gledališča, filma, televizije Mihi Balohu, ki mu je uspelo ustvariti tudi lepo mednarodno kariero. Kustos Gorenjskega muzeja Aljaž Pogačnik se je potrudil prikazati njegovo izjemno uspešno kariero, dolgo 70 let, sestavljeno iz številnih gledaliških vlog, 50 glavnih vlog v jugoslovanskih filmih in tujih koprodukcijah, med njimi so pomembni filmi iz slovenske filmske zgodovine: Ples v dežju, Maškarada, Veselica. Razstavo spremljajo predmeti iz gledaliških predstav, filmski plakati, kratki filmski odlomki in zanimivosti iz njegovega zasebnega življenja. Igralec zdaj spet živi na Jesenicah v tristo let stari hiši, kjer se je rodil 21. maja 1928, je častni občan tega mesta in še vedno je velik domoljub. Kot štirinajstletnik je postal aktivist OF, potem sodelavec NOB, in čeprav je veliko snemal po svetu, je ostal zvest rojstnemu mestu in slovenstvu. 
Foto: Peter Uhan

 

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media