Dopusti so pred vrati, vlomilci pa tudi

Prosti čas | jun. '21

Ob nedeljah in praznikih ter počitniških tednih organizirane skupine vlomilcev po stanovanjskih četrtih postavijo že kar prave opazovalne službe. Opazujejo, katera okna in balkoni v blokih ali hišah dajejo očiten videz zapuščenosti.

Manjša je ovira, ki jo mora vlomilec premagati, prej se bo odločil za akcijo. Zato pred odhodom zaprite lahko dostopna okna, v hišah tudi strešna in balkonska, pri tem ne pozabite na kletne odprtine, na primer zračnike. Z dvorišča umaknite lestev ali zabojnik za smeti, saj tatinski akrobat uporabi vsako priročno zadevo, da spleza do priprtega okna.

Ključev za tiste, ki naj bi zalivali rože, nikar ne skrivajte na »skrivna «mesta, vrata pa dodatno zavarujte. Že naložba nekaj deset evrov za nakup dobre ključavnice, ščitnika vložka ključavnice ali prečnega droga, ki prepreči dvig vrat s tečajev, se vam lahko v primeru vloma pošteno obrestuje. Ko vlomilec vidi zavarovana vrata, se bo raje odpravil drugam. Ne pozabite zakleniti še oken in balkonskih vrat. Kupite ključavnice ali posebne prozorne folije, ki preprečujejo, da nepovabljen gost razbije steklo. Z dodatnim zapahom ali ključavnico lahko pred nasilnim posegom učinkovito zavarujete tudi rolete.

Ne nazadnje pa lahko svoje bivališče zavarujete še z alarmno napravo. Glasno tuljenje alarma bo po izkušnjah policistov in varnostnih strokovnjakov gotovo pregnalo tatiče. Vlomilci se načeloma izogibajo tudi hiš z zunanjimi senzorskimi lučmi. Za še večjo varnost vam lahko varnostne službe namestijo učinkovito tehnično varovanje, in ko se sproži alarm, se k vam že v nekaj minutah pripelje intervencijska ekipa. Tehnično ali fizično varovanje je mogoče najeti tudi le za čas vaše počitniške odsotnosti. Prav tako lahko za krajši čas najamete bančni sef, v katerem bodo na varnem nakit in dragoceni dokumenti.

Upoštevajte nasvete vlomilcev 

Kaj vse privablja ali odganja vlomilce, željne vaših dragocenosti, je mogoče razbrati iz ankete, ki so jo opravili med vlomilci, zaprtimi v nekem ameriškem zaporu. Razkrili so na primer, da nepridipravi raje vlamljajo v višjih nadstropjih stolpnic, saj je tam manj »prometa«, torej je manj možnosti, da jih zalotijo.

Večina vlomov se zgodi podnevi, ne pa ponoči, kot bi morda pričakovali. Štiriinštirideset odstotkov anketiranih vlomilcev je v objekt prišlo skozi vrata, 33 skozi okna, štirje odstotki skozi garažo, kar 22 odstotkov pa jih je povedalo, da glavna vrata v času njihovega obiska sploh niso bila zaklenjena. Ob tem je 27 odstotkov vprašanih povedalo, da jih je k vlomu pritegnilo dejstvo, da je bila hiša obdana z drevesi in grmovjem, 31 odstotkov pa jih je izjavilo, da so vlomili zato, ker je bila hiša slabo ali nič osvetljena.

In kaj svetujejo vlomilci svojim žrtvam? Največ jih je svetovalo: nabavite si psa, ki je najboljši varnostnik. Ko ga vidimo, se odpovemo svojim načrtom. Več kot polovica anketiranih jih je svetovala, da svojo nepremičnino zavarujete z alarmnim sistemom, slabih 40 odstotkov, da imejte med svojo odsotnostjo prižgane luči, samo 14 odstotkov pa je v anketi omenilo, da vas bo pred njihovim obiskom obvarovala le dobra ključavnica.

Mi pa dodajamo, da k večji varnosti pripomorejo dobri odnosi s sosedi. Odpovejte časopise, sosede pa prosite, da praznijo vaš poštni nabiralnik in včasih napolnijo smetnjak pred hišo. Prosite jih še, da občasno parkirajo pred vašo hišo, ob zalivanju rož pa naj odgrnejo ali zagrnejo zavese na oknih, spustijo ali dvignejo rolete ali pa z nameščanjem časovnega stikala prižigajo in ugašajo luči v različnih prostorih vašega doma. Vaše domovanje tako ne bo dajalo videza zapuščenosti in ne bo vlomilcev »vabilo na obisk«.

 OKVIR Previdnost pred neznanci

Slovenska policija opozarja zlasti starejše prebivalce, ki živijo sami v zasebnih hišah, na zmikavte, ki vas lahko z različnimi zgodbami zamotijo ali zvabijo iz hiše. Tat se običajno predstavi kot serviser, električar ali predstavnik telekomunikacijskega, plinskega ali katerega drugega podjetja, ki želi preveriti napeljavo ali priključek oziroma sanirati kanalizacijski sistem ... Njegov pajdaš medtem neopazno vstopi, preišče hišo in si prilasti vredne predmete, gotovino ali nakit.

Policisti zato svetujejo previdnost pred neznanci, ki nenapovedano prihajajo na vaše domove in vas ogovorijo kot predstavniki raznih podjetij. Imejte jih ves čas pod nadzorom in jih v prostore ne vabite brez potrebe, zapomnite pa si njihov videz (oblačila, govor, posebnosti), avtomobil in druge podrobnosti. Če vas kljub previdnosti okradejo, takoj pokličite na 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Vlado Kadunec


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media