Gospa, ki riše prijazne obraze

Zgodbe | jun. '21

Minka Gačnik s svojimi punčkami.

Ljubiteljska slikarka Minka Gačnik iz Selc svojo ustvarjalnost izraža tudi ob poslikavi obrazov Unicefovih punčk iz cunj. Čeprav so videti prijazne, pa si želi, da bi bili obrazi še bolj nasmejani, da bi se smejale tudi oči …

Minka Gačnik je svoj talent začela resneje razvijati pred enajstimi leti, ko se je upokojila. Od tedaj je ustvarila številne slike na platnu, lani pa se je znašla pred novim izzivom: poslikavo obrazov punčk iz cunj, ki jih selške upokojenke izdelujejo za Unicefov humanitarni projekt. Čeprav jih je poslikala že okoli sto, ima, kot priznava, marsikdaj še vedno malo treme. Z neposrečeno poslikavo bi namreč punčko, v izdelavo katere je bilo prej vloženih približno 20 ur dela, uničila.

K izdelavi je Minko povabila prijateljica in nekdanja sodelavka iz Alplesa Majda Gortnar, vodja sekcije za ročna dela Štrence, ki deluje pri Društvu upokojencev za Selško dolino. »Začetki so bili težki, prej nisem nikoli risala obrazov, razen portreta matere. Sem pa kakšno idejo dobila ob ilustracijah v pravljicah,« se spominja Minka. Obraze riše s flomastri in akrilnimi barvami, še pred tem pa jih s svinčnikom nariše na papir in preizkusi barvne kombinacije. »Vsaka ima drugačen izraz, na obrazu se morata izražati značaj, počutje. Vselej se trudim, da so videti prijazne, si pa želim, da bi se naučila ustvarjati bolj nasmejane obraze, a to ni enostavno,« razmišlja Minka, ki upa, da ji bo sčasoma poslikavo obrazov uspelo še izpopolniti. Pa tudi kakšno obleko za punčko še namerava zašiti: spretna je namreč tudi s šivalnim strojem.

Želje in potrebe po likovnem ustvarjanju je Minka kazala že v otroštvu. Spomni se, da je imela ves čas kup porisanih beležk in da si je pri dvajsetih letih kupila oljne barvice, ki jih ima še danes. »Želela sem risati, a sem ugotovila, da to ni tako preprosto. Saj veste: talenta je le nekaj odstotkov, vse drugo sta vztrajnost in želja po izražanju.« Po upokojitvi je znanje pridobivala z obiskovanjem slikarskih tečajev. »Štiri ali pet zim sem obiskovala slikarsko šolo Mira Kačarja v Sorici in še danes marsikdaj pogledam zapiske iz tistega časa,« nam je zaupala. Ustvarja predvsem v tehniki olje na platno. Rada upodablja rože, blizu so ji morski motivi pa tudi pokrajina. »Rada tudi kopiram dela znanih slikarjev, na primer Ivana Groharja, Ivane Kobilca, in se skušam čim bolj približati originalu.« Zelo jo zanima tudi zgodovina umetnosti, predvsem slikarstva. Pred leti je imela na Občini Železniki samostojno razstavo, sicer pa je s svojimi deli sodelovala na več skupinskih razstavah.

Ana Šubic


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media