Opazujte dogajanje in bodite zbrani

Prosti čas | jun. '21

V križišču lahko bela puščica na tleh voznika napačno usmeri, da skuša prezgodaj zapeljati na avtocesto – in zapelje na izvozno rampo z avtoceste. Zato dobro opazujte in ne vozite na pamet.

Znanost in stroka trdita, da človek s starostjo kot voznik peša. Svoje naredijo že slabši vid, sluh in težave s hrbtenico. Starejši voznik težje učinkovito usmerja svojo pozornost istočasno na različne probleme ali izzive. Tudi spremenjeno okolje naredi voznika negotovega.

Verjetno je zelo močan dejavnik ohranjanje zbranosti v kaotičnih razmerah, kot so razvnet razgovor v avtomobilu, neznano okolje, napeta situacija v prometu, kakšen nestrpnež, ki s trobljenjem ali bliskanjem z lučmi priganja in vozi tik za avtomobilom.

Vsak voznik bi se moral zavedati, da je treba vso pozornost usmeriti na vožnjo. Če vas avtomobilski radijski sprejemnik z neprijetnimi novicami ali agresivno glasbo moti, ga ugasnite. Če so sopotniki preglasni, jih prosite, naj se umirijo. Manj je motenj, lažje je ohraniti zbranost in s predvidevanjem opazovati promet in situacijo pred vozilom in okoli sebe.

Ojoj, napačna smer!

Past so preureditve ulic, ki naenkrat postanejo enosmerne, vi pa ste desetletja tam zavijali vsak dan. Voznik, ki je zbran in opazuje, bo spremembo lahko še pravočasno zaznal. Če pa ste že zapeljali v ulico, je najbolje vklopiti vse štiri utripalke in se varno počasi umakniti ali polkrožno obrniti – a bodite pozorni na vozila, ki prihajajo za vami in morda precej hitro vozijo.

Bolj sitno je, če se človek zmede v razpotegnjenih križiščih, ki so izvozi in uvozi na avtocesto. Tu praviloma prometne tokove urejajo semaforji in naj bi bilo vse jasno. Pa ni. Ob slabši vidljivosti ni nemogoče zaviti na avtocesto po napačnem vozišču, v nasprotno smer. Na srečo so na večini izvoznih ramp postavljene živo rumene table »napačna smer«. Če se je avtomobilist pripeljal le do tu, se lahko celo sam reši, saj prometa za njim ni. Nevarnost pa obstaja, ker so prihajajoča vozila še vedno hitra in vozniki takšne pasti pač ne pričakujejo. Vklopite varnostne utripalke in se dovolj urno vzvratno umaknite. Pazite na prometni tok za hrbtom. Ne umikajte se po sredini in preveč pogumno, da ne bi komu zapeljali pred nos.

Statistika govori, da skoraj vsak tretji dan avtomobilist narobe zapelje na avtocesto in pelje v nasprotno smer. Ker smo vajeni vožnje po desnem voznem pasu, pomeni, da tak avtomobilist zapelje na prehitevalni pas in naleti na zelo hiter promet. Nemogoče je dati pameten nasvet, kaj naj voznik, ki že vozi v napačno smer, sploh naredi. Obračati na avtocesti ni pametno. Voziti vzvratno tudi ne. Morda je edina rešitev zapeljati prečno na odstavni pas, vklopiti varnostne utripalke (potniki naj se urno umaknejo iz vozila za ograjo) in upati, da vas avtocestna služba odstrani. Kazen bo v vsakem primeru visoka, bistveno je, da nihče ne umre.

Hudo zoprno je, ko na avtocesti nič hudega sluteči voznik sreča vozilo, ki pelje v nasprotno smer. Voznik sprva niti ne verjame, da je res, kar vidi. Čas seveda divje leti in od pravilnega reagiranja je odvisno, kako se bo vse skupaj končalo. Ohraniti je treba mirno glavo in bliskovito pogledati, kaj se dogaja desno in zadaj, in se umakniti v desno, prižgati varnostne utripalke in nadaljevati vožnjo z zmanjšano hitrostjo. Ustavljanje je lahko tudi nevarno, ker lahko pride do grdega naleta od zadaj.

Okvir: Preverite klimatsko napravo

Klimatska naprava v avtomobilu se prav tako izrablja, zato je priporočljiv občasen pregled pri vašem rednem serviserju, kajti morda je že treba zamenjati filter vstopnega zraka ali pa je treba dopolniti hladilni plin. Kdaj pa kdaj je treba razkužiti cevovode, v katerih se sčasoma nabere marsikaj, česar ni dobro vdihavati. Če vas motijo močni vonji, povejte serviserju, naj cevovodov nikar ne čisti z močno odišavljenimi čistili. Temperaturo v avtomobilu nastavite le na nekaj stopinj manj (6 ali 8 ˚C), kot je temperatura ozračja. Tako temperaturni šoki ne bodo škodljivi za telo.

Z vročino se bojujemo tako, da:

  • kupimo avtomobil svetle barve, bela je idealna;
  • avtomobil parkiramo v senci ali pa na okna namestimo srebrne odsevne penaste folije;
  • pred začetkom vožnje avtomobil dobro prezračimo;
  • če ne marate hladnega zraka iz klimatske naprave, poskrbite za nemoteče prezračevanje kabine, morda pa lahko odprete zadnja okna; 
  • če vam je na sedežih vroče in imate moker hrbet, to ni dobro – odlično pomaga prevleka iz naravne ovčje kože.

Besedilo in fotografija: Mitja Gustinčič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media