Aktivne krožkarice v Kočevju

Druženje | jun. '21

Klekljarice DU Kočevje

V Društvu upokojencev Kočevje deluje 25 rokodelk, med njimi je osem klekljaric. Povezuje nas ljubezen do ustvarjanja s kvačko, iglo, pletilkami, kleklji. Lotimo pa se tudi izdelovanja izdelkov v drugih novejših tehnikah in iz najrazličnejših materialov.

Klekljarice se srečajo vsak ponedeljek dopoldne, članice rokodelskega krožka pa vsak četrtek popoldne v prostorih društva. Rade tudi recikliramo, saj nastanejo zanimivi in lepi izdelki, ki niso le »lovilci prahu«, ampak so uporabni in dekorativni. Iz reklamnih letakov so že nastale različne posodice, košarice in pisane ogrlice, iz obutve pa cvetlični lončki.

Vsako leto izdelujemo priložnostna darilca za obiskovalce proslave ob dnevu žena, že vse od leta 2012 pletemo copatke za novorojenčke občine Kočevje, izdelujemo novoletne vizitke za društvo, ob raznih dogodkih in proslavah v društvu pa poskrbimo za okrasitev prostorov. Pripravljamo razstave svojih izdelkov, vsaki dve leti pa organiziramo razstavo ročnih del vseh kočevskih upokojencev. K razstavljanju povabimo še društva upokojencev iz okoliških občin, društvo ŠENT, društvo invalidov, enoto VDC Želva in dom starejših občanov. Ogleda si jih veliko obiskovalcev, ki nas spodbujajo, da nadaljujemo, pokažemo spretnost in znanje in na ta način ohranjamo kulturno dediščino.

Pod okriljem Ljudske univerze Kočevje vsako leto pripravimo in vodimo vsaj eno delavnico za stanovalce doma starejših. Izvedle pa smo tudi delavnice za vaške skupnosti v okviru projekta Oživljanje podeželja: v Mahovniku smo nizale biserčke, v Ložinah prikazale recikliranje džinsa, v Klinji vasi recikliranje ponošene obutve, v Črnem Potoku in Mozlju pa pletenje in kvačkanje.

Prenašanje znanja

Povezujemo se tudi s šolami. Najpogosteje z OŠ Stara Cerkev, z njihovimi učenci smo izdelali 20 punčk iz cunj za Unicefov projekt. Učenci so jim vdihnili življenje tako, da so jim narisali obraz in naredili lase, me pa smo ustvarile telo in oblačila. Šole nas vabijo na dogodke, kot sta Noč s knjigo in medgeneracijsko druženje, me pa pripravimo različne delavnice, na primer zgibanje papirja, nizanje biserčkov, izdelovanje ptičkov iz volne, recikliranje letakov … Tudi na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani smo nekaj let pripravljale delavnice za obiskovalce.

Članice krožka ročnih del

Vesele smo bile sodelovanja z Lelo B. Njatin, pisateljico in performerko, ki nas je leta 2014 povabila k projektu Deklica ljudskih src. Pripravila je predloge za ročna dela z motivom Deklice s piščalko. Kip Staneta Jarma je namreč prepoznaven simbol Kočevja.

Od lanske pomladi članice krožka ustvarjamo doma. Stike ohranjamo po telefonu in družbenih omrežjih. Nekaj rokodelk se je poleti srečalo na plaži ob Rudniškem jezeru. In ker nam ustvarjalna žilica ne da miru, smo okrasile del plaže. Pod drevesne krošnje smo obesile lovilce sanj, debla pa ovile s kvačkanimi prtički. Tako je spontano nastala mala razstava na prostem in obiskovalcem je bila očitno všeč, saj je ostala nepoškodovana cela dva meseca. Se pa že veselimo srečanja rokodelcev iz vse Slovenije, saj ga naše društvo gosti 10. junija.

Tatjana Novak, fotografiji: arhiv krožka


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media