Nekoč primarij, zdaj ljubiteljski zgodovinar

Zgodbe | jun. '21

Prim. Ivan Dolinar, dr. med., s plaketo Janka Kača

Občina Prebold in še nekateri kraji zunaj nje so zgodovinsko med najbolj raziskanimi občinami v Sloveniji. K temu je nedvomno pripomogel 93-letni nekdanji primarij celjske bolnišnice Ivan Dolinar, častni občan Občine Prebold, pisec 13 knjig in dobitnik letošnjega občinskega kulturnega priznanja – plakete savinjskega pisatelja Janka Kača.  

Njegovo življenjsko vodilo je delati in uporabljati ves življenjski potencial, vse dokler je človeku dano. »Čutim notranjo dolžnost, da vse to raziščem,« pravi prim. Ivan Dolinar, ki svoja odkritja brez težav zapisuje na računalnik, na spletu brska po arhivih in zbira informacije. Zapisi o preteklosti so sčasoma postali njegova strast in njegov drugi poklic. Redko se zgodi, da je zdravnik hkrati zagrizen zgodovinar, ki z vso vnemo brska po številnih arhivih doma in zunaj meja in raziskuje tudi področja, ki jih uradna zgodovina, napolnjena s številnimi podatki, zaobide.

Ivan Dolinar vsakomur pove, da je iz Šentpavla, kot se je Prebold nekdaj imenoval. Rodil se je 14. maja 1927 v rudarski družini v severni Franciji, kamor sta s trebuhom za kruhom odšla oče Jože in mama Antonija. Leta 1934 se je družina vrnila in se naselila v Latkovi vasi. Po zaključenem študiju medicine se je leta 1953 zaposlil v celjski bolnišnici, kjer je delal vse do upokojitve leta 1993, dolga leta kot primarij na oddelku za bolezni ušes, nosu in grla.

Brskanje po zgodovini

 »Zgodovina me je vseskozi zanimala. Že kot študent, ko sem hodil k šempavskemu župniku Sagaju, ki je bil zelo fajn človek, sem se seznanil s krstnimi knjigami, ki so iz časa od leta 1682 naprej. Ob tem sem začutil željo, da jih podrobneje proučim, a takrat župnik ni bil navdušen nad to mojo željo. Kasneje, ko sem študij končal, sem to uresničil in tako imam doma prepis vseh podatkov iz teh krstnih knjig, ki so bile kasneje dane v mariborski škofijski arhiv. To je bila tudi nekakšna osnova za moje delo potem, ko sem se upokojil in se posvetil raziskovanju in pisanju vsega tega, kar je nastalo od leta 1993 naprej,« je svoje začetke opisal Ivan Dolinar. Potem pa je z nasmehom dodal, da bo to počel, dokler mu tega ne bo preprečila matilda.

Njegovi zapisi so bistvenega pomena za spoznavanje in ohranjanje spomina na družine, posameznike in okolje preteklega časa. Do zdaj je raziskal in v knjižni obliki objavil zgodovino kar nekaj vasi v Spodnji Savinjski dolini: Sv. Lovrenca, Šešče, Matke, Kaplje vasi, Latkove vasi, Dolenje vasi, Marije Reke pa župnije sv. Pavla in vaške skupnosti Kasaze ter Prebolda in Liboj. Skoraj dokončana pa je tudi knjiga o Zabukovici. »Iz Liboj in Zabukovice so moji predniki, in če opisuješ neki kraj, ga moraš poznati, prav tako tudi ljudi, ki so tam živeli ali še živijo. Zdaj čutim še zadnjo možnost in dolžnost, da opišem tudi kraj, od koder izhajajo moj oče in Dolinarji. Pravzaprav sem Dolinarje, svoje prednike, našel že v Kaplji vasi, ki so tam živeli že okrog leta 1775, od kod so prišli, pa nimam podatkov. Sicer pa ob tem, ko proučujem zgodovino posameznih domačij, odkrivam tudi zgodovino svojih prednikov. Mene je že pred proučevanjem Kaplje vasi stalno vleklo v to vas k Beguntovim, zdaj Ocvirkovim, in ravno tam so pred več kot 220 leti živeli moji predniki. Zdi se, kot da me je tja vodila neka nevidna energija,« pravi Ivan Dolinar, ki je prijeten in tudi zabaven sogovornik, saj zna tudi nasmejati in dodati še kakšno življenjsko resnico.

Z eno je postregel tudi ob zaključku pogovora, ko je dejal: » Če človek nima rad preteklosti, prednikov ali ljudi okrog sebe, je zame izgubljen človek. Vsak posameznik je zmerom vezan na določeno skupino ljudi, ki se ji moraš tudi prilagajati in ne uveljavljati samo tistega, kar ti misliš in hočeš, ker je to nedopustno in vodi v konflikte.«

Besedilo in fotografija: Darko Naraglav


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media