Nad glivice takoj, ko jih zaznamo 

Dobro počutje | jun. '21

Glivice so izjemno trdovraten zajedavec, in ko jih enkrat staknemo, se jih zlahka ne znebimo. Še huje je, če jih ne začnemo uničevati takoj, ko jih opazimo. Navadno jih najprej opazimo na palcu na nogi, in če jih ne začnemo takoj uničevati, se hitro širijo tudi na druge prste in nohte.

Pojavijo se lahko zaradi ponavljajočih se mikropoškodb na prstih, dolgotrajnih športnih aktivnosti, jemanja določenih zdravil, ki zmanjšujejo imunski odziv, pa tudi zaradi težkih poškodb in bolezni. Prav tako pa na pojav glivic vpliva tudi tesna in nekakovostna obutev, še posebno takšna, v kateri koža ne diha, pa tudi zanemarjeni ali narobe striženi nohti. Še posebej so nevarne za starejše ljudi, saj so z leti zaradi slabitve imunskega sistema dovzetnejši za glivice, prav tako za športnike in vse, ki večino časa nosijo nepredušno obutev.

Kako se spopasti z glivicami?

Najprej se moramo zavedati, da glivice niso samo na nohtih, ampak so praviloma tudi med prsti, čeprav tam navadno ne čutimo težav. In ravno zato, ker jih ne uničujemo tudi med prsti, se jih tako težko rešimo. Poleg tega pa se glivice prenašajo s kože tudi na copate in obutev ter seveda obratno.

In ravno zato se ni mogoče rešiti glivic, če jih ne zatiramo povsod hkrati. Nohte lahko mažemo ali pršimo s protiglivičnim sredstvom več tednov, vendar če ne zatiramo glivic tudi pod nohtom, v žepkih pod nohtom in jih uničimo tudi v obutvi, ne bo uspeha.

Uničenja glivic se moramo torej lotiti celostno in izbrati primerne izdelke na tržišču. Uničiti jih moramo tako na nohtih, pod nohti, med prsti, na stopalih in obvezno razkužiti tudi obutev ter prekuhati nogavice. 

Glivična okužba na nohtih je trdovratna in ne izgine sama od sebe, lahko se tudi ponovi. Prav zato je hitro in celostno ukrepanje ključnega pomena.

T. G. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media