Osvežitev v naravi

Prosti čas | jul. '21

PRILOGA

Gradiško jezero se skriva nedaleč stran od avtoceste.

Pri nas je mogoče najti na stotine vodnih površin – od jezer, ribnikov, rečnih tolmunov pa do zajezenih rek in potokov. V poletnem času se je v mnogih vodah mogoče namočiti in tako ohladiti, marsikje pa celo zaplavati. Treba je le upoštevati, da to večinoma niso urejena kopališča in se obiskovalci podajajo v vodo na lastno odgovornost.

Ker pa je v času pandemije zaradi omejenih možnosti potovanj v tujino okrog voda precej več obiskovalcev kot v preteklosti, se je dobro tja odpraviti takrat, ko menimo, da bo gneče najmanj. Torej po možnosti med tednom, ob koncih tedna pa v zgodnjih jutranjih ali poznopopoldanskih urah.

Celjsko morje

Šmartinsko jezero se ponaša s plavajočim mostom.

Šmartinsko jezero je z več kot dvanajstimi kilometri obale eno največjih umetnih jezer v Sloveniji, nad katerim se navdušujejo tudi kopalci. Dostopov do obale je več, najprimernejši pa je iz Celja in skozi vas Dobrova. Večje parkirišče je urejeno nedaleč stran od jezerske pregrade, še eno pa v kraju Runtole. Pravzaprav je vseeno, za katerega se odločimo, saj ju povezuje pot ob jezerskem bregu, delno urejena na lesenem podestu z ograjo. Pot vodi tudi mimo športnega središča z vlečnico, ki omogoča deskanje na vodi, ter do zanimivega plavajočega mosta, ki čez zaliv skrajša pot do čolnarne z gostiščem. Stopnice na mostu omogočajo varen dostop do vode, privlačnejši pa so senčni kotički ob položni travnati obali. Del poti ob jezerski obali je opremljen z informativnimi panoji, ki opisujejo rastlinstvo in živalstvo na območju jezera. Med ribiči je bolj priljubljen mirnejši konec jezera na nasprotni strani z ozkim rtom, na katerem vabi k obisku gostišče Ribiški dom.

V jezero ali bajer?

V bližini Lukovice pri Domžalah leži Gradiško jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Drtijščica. Jezero je bolj kot med kopalci priljubljeno med sprehajalci. Obkroža ga namreč dobre štiri kilometre dolga makadamska cesta brez resnejših vzponov, ki je zaprta za motorni promet. Za namakanje v vodi je najprimernejši del travnate obale pod parkiriščem. Hrano in pijačo boste morali prinesti s seboj ali pa obiskati katero izmed gostiln v bližnjih naseljih. Odžejate se lahko vsaj pri Jernejevem vodnjaku ob jezeru, iz katerega tudi v največji suši priteka izvirska studenčnica. Ob jezeru je urejeno veliko parkirišče. Na njegovem robu boste našli informativni pano z zemljevidom jezera in bližnje okolice, ki omogoča lažjo orientacijo. Kar nekaj krajev je vredno obiskati. Najbližja je razgledna vas Gradišče s cerkvijo sv. Marjete, na drugi strani jezera stoji na gozdnatem hribu cerkev sv. Mohorja, dve uri hoda pa je oddaljena Limbarska gora. Za kopanje so primernejši ribniki na robu bližnjega kraja Prevoje, za katere zgledno skrbijo v Ribiškem društvu Črni graben. Izmed petih ribnikov sta dva res vabljiva: s pokošeno travo ob bregovih, nekaj klopmi in pomolom za lažji dostop do vode. Ne pozabite pa, da ste v naravi in bližnja srečanja z racami, labodi ali celo belouškami niso nič presenetljivega.

K nekdanjemu mlinu

Na mestu nekdanjega mlina v Vrhniki vabi kopališče.

V bližnji okolici Ljubljane je mogoče najti kar nekaj divjih kopališč. Eno bolj znanih je Podpeško jezero, ki pa je zadnje čase tako oblegano, da se mu je bolje izogniti. Manjše in manj znano kopališče boste našli pri Vrhniki v dolini potoka Bela. Imenuje se Star maln, saj je ob potoku nekoč deloval mlin. Na pretekle čase spominja veliko vodno kolo pod jezom. Zajezen potok z betoniranimi bregovi spominja na bazen in ponuja prijetno osvežitev v senci dreves. Prav pa pride tudi gostišče s prostorom za piknike in športnim igriščem. Podate se lahko še do bližnjega kraškega izvira. Občasni bruhalnik Lintvern je bil znan že v Valvazorjevih časih, v njem pa so našli tudi primerke človeške ribice. Mimo izvira vodi pot do nekaj več kot pol ure oddaljene Planine z razglednim stolpom in planinsko kočo. V bližino starega mlina se je z obrobja Vrhnike prijetno podati kar peš. Pred začetkom makadamske ceste je urejeno parkirišče.

Pri Trubarjevi domačiji

Vabljivo obrežje pri Trubarjevi domačiji.

Podobno hladno osvežitev si lahko privoščite tudi pri Trubarjevi domačiji na Rašici. Tam je zajezen potok Rašica, zaradi nizkih travnatih bregov je lahko dostopati do sorazmerno globoke vode. Poleg galerije in spominske sobe si velja ogledati tudi žago in mlin, za lakoto in žejo pa poskrbijo v tamkajšnjem gostišču.

Na Bloke

Bloško jezero se prijetno ogreje.

Notranjska je v poletnem času že tako in tako eno hladnejših območij Slovenije. Če pa se ponuja še možnost kopanja, pa toliko bolje! Marsikateri se s tem namenom odpravijo na Cerkniško jezero, ki pa je s spreminjajočo se gladino vode zelo nepredvidljivo. Le nekaj kilometrov je oddaljeno Bloško jezero, ki nima težav z vodostajem. Zaradi prijetno zelene in delno senčne okolice stran od večjih krajev je veliko primernejše za sončenje in kopanje, saj se poleti dobro ogreje. Ob jezeru je urejeno parkirišče, na voljo je gostinska ponudba, mogoče pa je tudi prespati v simpatičnih lesenih hiškah. Jezero je nastalo z zajezitvijo potoka, ki se čez travnato planoto prebija v slikovitih okljukih, ki jim je prav zanimivo slediti.

Ni čukov niti krokodilov ...

Čukova jama privablja vse dni v letu.

V bližini gorenjske vasi Bobovek so ribniki, ki so skupaj z okolico zaradi biotske pestrosti zavarovani kot naravni rezervat. V začetku preteklega stoletja je tu začela delovati opekarna, leta 1953 pa so med izkopavanjem gline našli mamutovo okostje. Na nekdanji glinokop spominjajo trije bajerji, saj je jame zalila voda. Obiskujejo jih tako ribiči kot sprehajalci in kopalci, ki jih pritegne mirno naravno okolje. Okoli bajerjev je urejena pot, odpočijete pa se lahko na senčni trati ali kateri izmed postavljenih klopi. Bajerji imajo prav nenavadna imena: Čukova jama, Krokodilnica in Ledvička. Za kopanje je najprimernejši bajer Čukova jama. Tudi zato, ker je na njem postavljen pomol, pa čeprav ga je že malo načel zob časa. Če vas ne odvrne hladna voda, se lahko podate še do nekaj kilometrov oddaljenega kopališča Kosorep na Kokri v bližini Kranja. Tu je urejena pravcata prodnata plaža, rečni tolmun pa je dovolj globok, da v njem lahko zaplavate.

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media