Samo od tebe je odvisno ...

Prosti čas | jul. '21

Seveda tudi Marjanu ni bilo prav, kar se je dogajalo. In soseda Sonja in njegova Marjeta sta v tem čudnem virusnem letu napredovali v čudno smer. Bili sta nesrečni in nezadovoljni z vsem! Onadva s sosedom Lojzom sta sicer tudi pristala na razdalji, ki jo je ukazoval virus, vendar nista tako trpela. Imela sta vsak svoj kavč in televizijski zaslon pred njim ...

Resno in zvesto so se držali vseh ukrepov, kolikor je bilo le mogoče. To je bilo res naporno obdobje.

Lojz in bife in šah – kje neki! Vsak je doma na kavču gledal poročila in tekme in še vse naprej, Marjeta in Sonja pa sta ustvarili pravo vročo linijo, po kateri sta bili na tekočem o vsem, kako in kaj je treba.

Marjeta se še kar spozna na računalnik, naučila se je naročati hrano iz trgovine in celo spremljati predavanja po Zoomu. On pa ne. Če je dobro preživel vse življenje brez računalnika, bo tudi zdaj, virus gor ali dol! In dokler mu vse dostavijo do praga, je zanj dobro poskrbljeno. Ne moreš verjeti, kako se človek navadi ležati na kavču!

Vendar je zdaj končno virus kar nekam izginil – ljudje so začeli hoditi okoli in tudi Marjeta je začela sanjati. Kanarski otoki! Tenerife in Madeira! Grške počitnice in potovanja v varnem mehurčku – vse poceni kot še nikoli!

Ah, ne, njemu se pa nikamor ne gre, kot se mu že dolgo ni šlo. Kot seveda tudi Lojzu ne, zato sta postala taka prijatelja, da sta drug drugemu dajala podporo: Kam bi pa hodil po svetu, ko imamo doma dobro pivo in vrhunsko vino! Včasih sta kar dobro pregovorila ženi, zdaj pa je, kot bi ju obsedla potovalna mrzlica! 

»Saj tudi bo zate zadnji vlak, če se nalezeš virusa in zboliš – lahko je smrtno!« ji je grozil.

Pa ni nič pomagalo: ker moška nista hotela iti, sta se ženski odpravili kar sami.

»Kupi si zaboj piva in me počakaj!« je bila do Lojza nesramna njegova žena – vendar sta oba moška vedela, da bo res storil tako.

In sta šli. In se je ptica zaletela v letalo, joj, pomisli, kakšna kazen, ker sta zapustili uboga možička! Vendar ni bilo nič hudega in tudi nobenega obžalovanja ne pri eni ne pri drugi ženi – imeli sta se čudovito in se nadihali drugačnega zraka. In vse tako kaže, da sta se tudi virusu srečno izognili. Kaj naj človek reče drugega, kot da imajo predrzneži pač srečo.

Vendar je Marjeta od tistega majskega potovanja drugačna, doma je nezadovoljna in kar naprej kot obsedena gleda sanjska potovanja in čudovite počitnice. Zdaj so tudi že odprli terase in celo lokale in za šankom se spet zbirajo misleci pri globokoumnih pogovorih o vsem, kar je narobe. Počasi se bo vse vrnilo v stari tir: otroci bodo septembra lahko šli v šolo, da jo bodo nesrečni vsaj malo špricali, starši bodo cele dni od doma in bodo nesrečno tarnali o pritiskih, avtobusi bodo lahko nabasani, vsi bodo lahko drveli iz kraja v kraj – vrnilo se bo vse, kar je bilo ljudstvu odvzeto, da se je tako bridko pritoževalo. Ja, za pritoževanje si bo kmalu treba poiskati druge vzroke. Morda se bo kaj podražilo, šefi si bodo izmišljali nove načine kontrole, zelo vroče poletje bo – ali pa deževna jesen ... In predvsem: dokler imamo politiko, ni problema, srečno bomo lahko nesrečni in nezadovoljni. Kajti eno je gotovo: če hočemo, se vedno najde razlog za nesrečnost, vedno je kaj narobe ali ni po naši volji, svet se vrti in gre svojo pot in ni mogoče, da bi bilo vsem vse prav, pa naj bo kakor koli!

In kaj lahko naredi on sam ali skupaj z Marjeto? Je sploh mogoče kaj storiti v teh novih čudnih, zmedenih časih? Spomnil se je stare misli iz prejšnjih časov, nekako takole gre: »Sreče ti ne more dati ne država ne družba, srečo si moraš ustvariti sam.« Takrat je bil še mlad in so šle besede modrosti mimo njega, danes pa jih vedno bolj razume. Prav v vseh okoliščinah tega sveta si lahko sam narediš pekel ali nebesa, kakor se odločiš. Samo od tebe je odvisno! Če se le učiš vedno gledati svetlo plat sveta in vedno iskati nekaj dobrega v vsaki stvari ...

Tale virus – je prinesel kaj razmisleka in kakšno modro odločitev ali žal nič?

Mira Dobravec


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media