Demodikoza pri psih

Prosti čas | jul. '21

Lastniki velikokrat pri svojih psih opazijo močno praskanje, izpadanje dlake in mesta na koži brez dlake. To je pojav, ki zahteva obisk pri veterinarju.

Veterinar najprej pregleda kožo in izpraša lastnika o prehrani, bivalnih navadah oziroma morebitnih spremembah in zaščiti proti zunanjim zajedavcem. Vedno tudi vzame vzorček, tj. ostružek kože, in pri pregledu pod mikroskopom najde posamične ali večje število zajedavcev. Povzročitelj demodikoze, Demodex canis, spada med pršice in je v majhnem številu prisoten pri večini zdravih psov. Mladiči se lahko okužijo že v prvih urah življenja prek matere med sesanjem in nego. Ko pa se zaradi katerega koli vzroka poruši imunski sistem, se število zajedavcev prekomerno poveča in pride do kožnega obolenja – demodikoze. Največkrat jo opazijo v obdobju pubertete. Zajedavci živijo v gostiteljevih dlačnih mešičkih in žlezah lojnicah. Hranijo se s celicami, lojem in odmrlim epitelom ter dlako, posledica njihovega prehranjevanja je del kože brez dlake.

Razlikujemo dve vrsti demodikoze. Pri lokalizirani obliki so obolele živali po navadi zdrave in zbolijo v stresnih obdobjih ali se jim znaki pokažejo po kateri drugi bolezni. Pojavijo se manjši posamični srbeči deli kože brez dlake, predvsem okrog oči, gobčka, na tačkah. Lokalizirane demodikoze običajno na začetku ne zdravimo, velika večina sprememb spontano izgine. Večina (okoli 90 odstotkov) obolelih živali si opomore sama, pri drugih pa se bolezen razvije v generalizirano obliko. Bolezen ni vezana na pasmo, lahko se pojavlja v katerem koli starostnem obdobju, torej tako pri mladičih kot tudi pri odraslih psih. Večina mladih psov si sama opomore od bolezni, medtem ko odrašča, to je med osmim mesecem in tremi leti, odvisno od pasme. Pri odraslih psih pa demodikoza opozarja, da se v ozadju dogaja nekaj bolj resnega, kar sesuje imunski sistem, zato je obisk pri veterinarju takrat res nujen.

Generalizirana oblika se lahko razvije iz lokalne ali nastopi kot samostojna bolezen. Že samo ime pove, da se prej posamične lokalizirane spremembe razvijejo po celotnem telesu. Bolezen moramo zdraviti s sistemskimi in lokalnimi pripravki.

Kot preventivo veterinarji priporočamo, da že mladičem, sploh če so bolj slabotni, s prehranskimi dodatki pomagamo okrepiti imunski sistem. Tudi nekatera sredstva proti zunanjim zajedavcem že vsebujejo zaščito proti tem povzročiteljem bolezni.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media