Zelišča dišijo in tudi teknejo 

Prosti čas | jul. '21

Številna zelišča gojimo na vrtovih ali v okrasnih loncih. Priporočam vam, da se to poletje z vsemi čuti prepustite dišavnicam in uživate.

Med najbolj priljubljenimi so meta, melisa in citronska verbena. Zakaj prav te tri? Izbor različnih sort mete (Mentha piperita) je tako pester, da je že skoraj nemogoče, da ne bi imeli vsaj ene na svojem vrtu (limonina, čokoladna, maroška, jagodna meta …). Njihove intenzivne arome delujejo na naše telo pomirjajoče in sproščujoče, zato jih lahko uporabljamo v številnih toplih in hladnih napitkih. Melisa (Melissa officinalis) je vsestransko uporabna začimbna in zdravilna trajnica. Citronska verbena ali Lippia citriodora 'Freshman' zavzema na okrasnem vrtu pomemben prostor, saj je vsak sprehod mimo nje nagrajen z omamnim vonjem po limoni. Njeni listi imajo zelo aromatičen okus in obdržijo značilen vonj po agrumih tudi takrat, ko jih posušimo.

Osvežilni zeliščni napitek

Vsa tri zelišča se v eni poletni sezoni zelo bogato razrastejo, zato jih stalno režemo. Z obrezovanjem obdržimo lepo obliko, hkrati pa lahko uporabimo mlade poganjke za pripravo osvežilnih napitkov. V steklen vrč razporedimo vejice zelišča, dolijemo vodo in dodamo rezino limone, če nam prijajo hladne pijače, še kocke leda. Vedno nabiramo mlade vršičke in liste pred cvetenjem. Vršičke lahko izkoristimo tudi za krasitev koktajlov in sladic.

Zelišča v kuhinji. Sveža zelišča igrajo v kulinariki pomembno vlogo. Vse manj zaželena uporaba kuhinjske soli v jedeh je povzročila pravo revolucijo pri uporabi zelišč za pripravo jedi. Drobnjak ali Allium schoenoprasum 'Staro' in česen za rezanje ali Allium tuberosum 'Neko' sta si na videz zelo podobni zelišči, pa vendar je med sadikama vidna razlika. Drobnjak ima značilen okus po čebuli in je v slovenski kuhinji priljubljena začimba. Česen za rezanje zaznamuje prijeten in krepek okus po česnu, a tudi če z njegovo uporabo pretiravate, ne boste imeli ustnega zadaha. Ozki podolgovati listi so v primerjavi z drobnjakom rahlo ploščati. Obe zelišči vsebujeta veliko vitaminov in mineralnih snov. Potresete ju lahko po pečenem krompirčku in tudi siru. Odlično se podata k solatam, omakam in paradižniku, lahko pa enostavno pripravite okusen namaz. Skuti dodamo sveže narezani zelišči, malo soli in popra. Dobro premešamo in že dobimo odličen skutni namaz, ki se lepo poda k vsem suhomesnatim izdelkom. Če ju dodamo k maslu, pa bomo dobili okusno zeliščno maslo.

Potpuri iz sivka, rožmarina in citronske verbene

Potpuri (iz francoske besede potpourri) je mešanica aromatičnih in dišečih zelišč, ki ga lahko naredimo iz sivke, rožmarina, laškega smilja, timijana, citronske verbene. Dišeča trajna sivka (Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue') je tako vsestransko uporabna in enostavna za vzgojo, da je nepogrešljiv okras vsakega vrta. Sorta hitro rastočega rožmarina (Rosmarinus officinalis 'Abraxas') je največkrat uporabljena v francoski in italijanski kuhinji. Helichrysum italicum ali laški smilj razvije orientalsko aromo po kariju. Je latinsko ime za rastlino, ki pomeni nesmrtna, večna. Zaradi njihovega eksotičnega vonja jo proizvajalci parfumov uporabljajo za izdelavo eteričnega olja in hidrolatov.

Mešanico sveže narezanih ali posušenih zelišč postavite v dekorativno škatlo, na zanimiv krožnik, glineno ali keramično nizko posodo. Z njimi boste odišavili prostor, hkrati pa bo zanimiv okras na mizi. Nekatera sveža zelišča je treba prej posušiti, da ne zaplesnijo, medtem ko sivka, rožmarin in laški smilj obdržijo skoraj nespremenjeno obliko listov tudi brez vode.

Zelišča za sproščujočo kopel. Veliko zelišč je primerno za pripravo kopeli po zaključenem in napornem delu. Eterična olja se namreč v topli vodi intenzivno razvijejo, zato takšna kopel deluje sproščujoče na telo. Za kopeli so uporabne različne sorte dišečih timijanov, na primer sorti Thymus citriodorus 'Silver Queen' in Thymus citriodorus 'Limone'. V kopel lahko damo nekaj vejic navadnega in tudi pisanolistnega žajblja (Salvia officinalis). Če kopeli dodamo cvetove vijoličaste sivke, bo kopel barvita in prijetna tudi za oko.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media