Iz koška ročnih del poletna

Prosti čas | jul. '21

Poletna svežina

Privlačen luknjičast vzorec daje svež poletni videz dolgemu brezrokavniku. Enako lepo se poda k bolj športnemu ali elegantnejšemu videzu. Ozek šal pa se zlahka spremeni tudi v pas.

Velikosti: 40/42, 46 in 52/54. Opisi za 46 in 52/54 so v oklepajih.

Potrebujemo: 600 g (700 oz. 800 g) modre (ali vam ljube barve) bombažne preje; kvačko št. 4,5.

Vzorci. Osnovni vzorec: število petelj je deljivo s 7 + 1 + 3 verižne petlje za obračanje. Kvačkamo po vzorčni risbi. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, nadaljujemo s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE, končamo s petljo po VE. Kvačkamo od 1. do 3. vrste, 11-krat ponovimo 2. in 3. vrsto, nato ponavljamo 4. in 5. vrsto. Za 3 šibične petlje, 1 verižno petljo in 3 šibične petlje uporabljamo v opisu izdelave 'šope šibičnih petelj'. Od 2. vrste kvačkamo šope šibičnih petelj pod verižne petlje prejšnje vrste. Vzorec obrobe: vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. petljo, in končamo s šibično petljo v 3. verižno petljo prejšnje vrste. 1. vrsta: šibične petlje. 2. vrsta: 1 šibična petlja, *1 verižna petlja, preskočimo 1 petljo prejšnje vrste, 1 šibična petlja, od * ponavljamo. 3. vrsta: 1 šibična petlja v vsako šibično petljo in pod vsako verižno petljo prejšnje vrste. Ponavljamo od 1. do 3. vrste. Mrežasti vzorec: vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, in končamo s šibično petljo v 3. verižno petljo na začetku prejšnje vrste. 1. vrsta: 3 verižne petlje, *1 verižna petlja, 1 petljo preskočimo, 1 šibična petlja, od * ponavljamo. 2. vrsta: v vsako šibično petljo prejšnje vrste kvačkamo 1 šibično petljo, vsako verižno petljo preskočimo z 1 verižno petljo. Kvačkamo 1. in 2. vrsto, nato ponavljamo 2. vrsto.

Poskusni vzorček: 16 osnovnih petelj in 6 vrst da kvadrat s stranicami 10 cm. 11 petelj mrežastega vzorca = 5 cm širine, 7 vrst = 10 cm.

Hrbtni del kvačkamo od zgoraj navzdol. Sprednja dela prikvačkamo na ramena hrbtnega dela in ju prav tako kvačkamo od zgoraj navzdol. Puščica na kroju označuje smer kvačkanja. Širitev stranskih robov hrbtnega in obeh sprednjih delov proti spodnjemu robu omogoča dodane petlje v 4. vrsti osnovnega vzorca.

Hrbtni del: skvačkamo 92 (106 oz. 120) + 3 verižne petlje in kvačkamo osnovni vzorec = 12 (14 oz. 16) VE in začetna ter končna petlja. Po 78 cm/47 vrstah delo končamo. Za ojačitev vratno-ramenskega roba obkvačkamo verižne petlje nasnutka z vrsto polgostih petelj. Sredinskih 20 petelj je za vratni izrez, po 36 (43 oz. 50) zunanjih petelj pa za ramena.

Levi sprednji del: na 36 (43 oz. 50) levih ramenskih petljah (= verižne petlje nasnutka hrbtnega dela) kvačkamo osnovni vzorec, in imamo 4 (5 oz. 6) VE ter začetno in končno petljo. Po 78 cm/47 vrstah delo končamo.

Desni sprednji del: na 36 (43 oz. 50) desnih ramenskih petljah kvačkamo enako kot levi sprednji del, le v zrcalni sliki.

Izdelava: sešijemo stranske šive. Pri tem pustimo za rokavna izreza zgornjih 21,5 cm (23,5 oz. 25 cm) oziroma 13 vrst (14 oz. 15 vrst) nezašitih. Za spodnja razporka pustimo na obeh straneh nezašitih 18,5 cm/11 vrst. Robove obeh sprednjih delov (po 141 šibičnih petelj = 3 šibične petlje v vrsti) in vratni izrez zadaj (21 šibičnih petelj) obkvačkamo z vzorcem obrobe. Po 3 vrstah delo končamo.

ŠAL

Izdelava: skvačkamo 11 + 3 verižne petlje in kvačkamo mrežasti vzorec. Po 153 cm/107 vrstah (159 cm/111 vrstah oz. 164 cm/115 vrstah) delo končamo.

1/2 hrbtnega dela in levi sprednji del

Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 šibična petlja

Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno

mesto.

VE

Osnovni vzorec

Hlače iz dedkove srajce

Lansko leto je vnučka dobila modno krilce iz babičine bluze, letos pa bo poletje preživela v udobno širokih hlačah, sešitih iz dveh dedkovih ali očkovih različno vzorčastih srajc.

Najprej narišemo kroj po vzorčni risbi. Položimo ga na hrbtna dela in urežemo z 1,5 cm dodatka za robove in šive. Iz sprednjih delov ali rokavov urežemo pasni trak, širok 8 cm in dolg 86 cm, trak za zavezovanje, širok 2,5 cm in dolg 160 cm, in še dve obrobi za spodnji rob hlačnic, široki 16 cm in dolgi 46 cm.

Ker so hlačnice brez stranskega šiva, ju najprej z licem na lice sešijemo po sredinskem sprednjem in zadnjem šivu. Obzankamo šivne dodatke. Hlače nato obrnemo na notranjo stran in jih zašijemo vzdolž notranjega šiva obeh hlačnic. Obzankamo šivne dodatke.

Sešijemo ozki stranici pasnega traku (sredinski šiv zadaj), razlikamo šivna dodatka, nato označimo sprednjo sredino. Prepognemo ga na polovico z licem na lice in polikamo. Na zunanji polovici naredimo 2 cm od zalikanega roba in 1,5 cm od sprednje sredine na obeh straneh gumbnico za tunel za vrvico. Nato oba robova pasnega traku skupaj prišijemo na zgornji rob hlač. Šivna dodatka obšijemo in ju zalikamo navzdol. Sešijemo pasni trak in ga napeljemo skozi pasni tunel.

Spodnjo hlačno obrobo sešijemo po ozki stranici (notranji šiv hlačnice). Na spodnji rob hlačnice jo prišijemo enako kot pasni trak.

Žepa, ki smo ju odparali, prišijemo ob straneh hlačnic.

Šopek poljskega cvetja

Ko s križnim vbodom prenašamo na belo platno najlepše barve poletja, se pojavi čudovit šopek poljskega cvetja.

Rdeči mak je z marjeticami in pšenico povezan v šopek. Posamezni cvetovi in pšenica pa se tudi ponujajo, da jih sestavimo v ljubke vzorce, ki bodo krasili velik prt, kvadraten ali okrogel nadprt, ozek namizni tekač, zaveso, predpasnik ipd.

Za vezenje potrebujemo prejice v označenih barvah. Križce vezemo s 3 nitkami deljive prejice čez 2 x 2 niti na blagu.

Preden začnemo vesti, preštejemo križce na vzorčni risbi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, kako velik bo vzorec in kam ga lahko umestimo oziroma kolikokrat ga lahko ponovimo.

Rožnata čipka

Kvačka, klobčič rožnatega kvačkanca, malo potrpežljivosti, in že se petlje iz kroga v krog zankajo v prelep čipkast prtiček.

Velikost: približno 34 cm premera.

Potrebujemo: 50 g rožnatega kvačkanca in kvačko št. 1,25.

Izdelava: skvačkamo 8 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. 1. krog: s 3 verižnimi petljami nadomestimo 1. šibično petljo, nato še 23 šibičnih petelj v krog in končamo z 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj, ki nadomestijo 1. petljo v krogu, in končamo z 1 polgosto petljo oziroma z 1 šibično ali dvojno šibično petljo. Del vzorčne risbe smiselno ponavljamo, tako da jo sestavimo v celoto.

Izdelan prtiček rahlo napnemo, loke iz verižnih petelj v zadnjem krogu pripnemo z bucikami. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

 

Vzorčna risba

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

= trojna šibična petlja

= 1 pikot (3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media