Soda bikarbona krepi rastline pred boleznimi

Prosti čas | jul. '21

Med domačimi pripravki je soda bikarbona najučinkovitejša za krepitev rastlin. Tako bo manj škode zaradi težav, ki jih na rastlinah povzročijo glivične bolezni, pepelaste in prave plesni. Rastline pa je treba začeti krepiti že pred prvimi težavami.

Domače škropivo iz sode bikarbone pripravimo tako, da s toplo vodo zmešamo sodo bikarbono, dodamo nekaj žlic navadnega rastlinskega olja in kapljico mila ali detergenta za pomivanje posode. Pred uporabo vse dobro premešamo, pretresemo in škropimo rastline. Soda bikarbona se v topli vodi hitreje topi. Olje, ki ga dodamo vodi in sodi bikarboni, omogoča, da se pripravek ne izpere ob rahlem dežju ali močnejši jutranji rosi. Količino olja lahko v suhem vremenu zmanjšamo za polovico. Milo ali detergent za pomivanje posode omogočata, da se olje razporedi po celotnem pripravku in ne plava na površini.

Na domačem vrtu je soda bikarbona zelo uporabna, saj deluje proti glivičnim boleznim, pepelasti in pravi plesni, tudi proti ušem. Uporabimo jo lahko tudi takrat, ko se bolezni že pojavijo. Škropiti je najbolje začeti že pred začetkom poletja. V primeru prvih znakov bolezni porežemo vse okužene dele rastlin in škropimo tri dni zapored. Potem 14 dni škropimo redno v tri- do petdnevnih presledkih. Naprej škropimo v pet- do sedemdnevnih presledkih in po vsakih močnejših padavinah.

 

Tabela 1: Recept za pripravo škropiva iz sode bikarbone, uporaba in delovanje

Pripravek

Recept

Opombe

Delovanje

Soda bikarbona

4 l tople vode

 

1 žlica sode bikarbone

 

2,5 žlice navadnega rastlinskega olja

 

1 do 2 kapljici mila

Ne redčimo.

 

Škropimo po rastlinah (bolezni, uši).

 

Uporabimo po vsakem močnejšem dežju ali v presledku 5 do 7 dni.

 

Potresamo okoli gredic (polži).

Mešanica deluje proti glivičnim boleznim, pepelasti in pravi plesni, ušem. 

 

 

 

 

 

Samostojno deluje proti polžem.

 

 

Tako kot druga škropiva tudi sodo bikarbono uporabljamo v večernih ali zgodnjih jutranjih urah. Pri škropljenju je treba omočiti zgornjo in spodnjo stran listov. Pri ekološkem varstvu je treba začeti škropiti že v prvem poletnem mesecu in krepiti rastline vse do jeseni. Težave z ožigom rastlin se pojavijo, če koncentracijo predoziramo ali škropimo tako, da z rastline kaplja in curlja. Ena velika žlica sode bikarbone pomeni, da je soda bikarbona izravnana z vrhom žlice. Torej bodimo pazljivi pri doziranju, saj lahko kaj hitro predoziramo koncentracijo. Treba je tudi pravilno preračunati število žlic sode bikarbone glede na količino vode.

 Jagode goji za boljše zdravje

Jagode goji krepijo telo in pomagajo premagovati tegobe sodobnega časa. Spodbujajo obrambne spodobnosti telesa, izboljšujejo vid, ščitijo jetra, dvigujejo kakovost krvi in na splošno delujejo proti staranju ter krepijo imunski sistem. Priporočajo jih za lajšanje težav z jetri, ledvicami, pri težavah s sklepi, glavobolih, impotenci, visokem krvnem tlaku. Vsebujejo namreč devetnajst aminokislin, enaindvajset mineralov, med njimi železo, cink, baker, kalcij, selen, fosfor, ter vitamine B1, B2, B6 in E in obilico antioksidantov, med njimi veliko betakarotena ter antioksidanta zeaksantin in lutein, ki sta zelo pomembna pri izboljšanju vida.

Davor Špehar, Zeleni svet 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media