Kako gojimo rastline v posodah

Prosti čas | sep. '21

Paradižnik v družbi z azteško zeljo, baziliko in kislico

Ali vas zanima, kako gojimo paradižnik in druge rastline v posodah, ki jih umestimo na balkon ali teraso? Prikupna bazilika s svetlo vijoličastimi cvetovi vas bo zagotovo navdušila. Ne spreglejte tudi ideje za zasaditev rastline, ki je naravno sladilo brez kalorij in navdušuje številne vrtičkarje. V naši kombinaciji smo združili paradižnik, azteško sladko zel, baziliko in kislico.

V večjo posodo smo posadili paradižnik sorte buffalosteak, ki ji pravimo tudi izboljšano volovsko srce. Nagradi nas z mesnatim plodom, ki tehta med 300 in 700 grami. Velikost ploda je v posodi nekoliko manjša kot na vrtu. Okus in mesnatost pa nista primerljiva z drugimi sortami, saj je ta sorta zelo aromatična in idealna za rezanje na rezine. Odporna je tudi proti različnim boleznim in se dobro razvija v družbi drugih rastlin. Azteška sladka zel, ki se razrašča čez rob posode, je zelo uporabna za sladkorne bolnike in vse, ki pazite na prehrano s čim manj sladkorja. To je nadvse prikupno naravno sladilo, ki ne vsebuje kalorij in spominja na metino aromo. Primerna je za čajne mešanice in sladice. Za sladkanje uporabljamo cele ali razrezane liste. Azteška sladka zel se dobro počuti v družbi paradižnika, ker ravno tako obožuje sonce.

Kislica poskrbi za dodatno popestritev zasaditve. V ljudski medicini pravijo, da kislica pripomore k čiščenju krvi. V našem primeru smo jo zasadili za izboljšanje ravnovesja zasaditve. Krvavo kislico krasijo zeleni listi in rdeče obarvane listne žile. Rastlina je užitna in ima blag okus. Dodajamo jo lahko mešanim solatam, juham, enolončnicam in jim tako izboljšamo okus. 

V posodo smo ob zasaditvi dodali zelene kocke, ki zadržujejo vodo. Uporaben je tudi hidrogel. Tako nam ni treba v poletnem času veliko zalivati. V času sajenja smo v zemljo dodali mikorizo (simbiotske glive), ki izboljšajo vezavo hranil in vode. Mesec dni po zasaditvi smo rastline prvič dognojili s tekočim organskim gnojilom. Postopek dognojevanja ponavljamo vsakih 14 dni, in to vse do zaključka vegetacije.

Ali ste vedeli, da je bazilika najboljši sosed domačemu paradižniku? Za okrasne namene največkrat sadimo baziliko sorte magic blue, ki jo krasijo svetlo vijoličasti cvetovi. Ti so zelo privlačni za čebele in čmrlje. Ob paradižnik na vrtu vsako leto sadimo baziliko sorte genovese. Uporabna je sveža in največkrat jo dodajamo mesnim jedem, solatam, omakam in sokovom. Zelo uporabna je tudi v paradižnikovi mezgi. Vsestranska začimba je zelo občutljiva za nizke temperature, zato jo obvezno sadimo po ledenih možeh.

Jesenske vrtnine sejemo v vrste  

Priporočamo, da jesenske setve špinače, motovilca, zimske solate, blitve, rukole in redkvice sejete v vrste. To še posebno velja za motovilec, ki ga sejemo v vrste, med seboj oddaljene 20 centimetrov, v vrsti pa naj bo med semeni približno 2 centimetra presledka. Tako v začetni fazi rasti lažje odstranimo plevele in rahljamo tla. Če jesenske setve sejemo povprek, je to opravilo težje. Pri setvi špinače naj bodo vrste med seboj oddaljene 25 cm, pri setvi zimske solate 30 cm, blitve 40 cm, rukole 20 cm in redkvice 15 cm.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media