Za pisano jesen

Dobro počutje | okt. '21

USTVARJALNICA – OKTOBER

Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Plašč iz volnenih ostankov

»O, je Kenzo?« so me spraševale ženske. Ne, avtor te pletenine ni lani umrli modni oblikovalec Kenzo Takada, res pa je, da tale ročno pleteni plašček spominja na njegov slog. Nisem ga želela posnemati, le pametno se mi je zdelo porabiti vsebino nekaj velikih vreč z ostanki volne. In je z nekaj dokupljenimi klobčiči nastal povsem spontano. Morda je neuničljiv zaradi kakovosti volne ali kompaktnega »riževega« vzorca, vsekakor je kljub pranju že nekaj let videti, kot da bi bil pravkar spleten.

Veseli škornji za dež

Po lužah cmok, cmok …, se začenja otroška pesmica. Mi pa vemo, da moramo v mokrih dneh paziti na suha stopala, sploh ko se z leti pojavijo zdravstvene tegobe. Dežni škornji so ob tem nepogrešljivi. Res je – tisti stari, udobni, vendar neugledni črni gumijasti škornji kar kličejo po bolj veseli podobi. Kaj pa, če bi jim nadeli nekaj igrivih barv, da bodo v deževnem vremenu zasijali kot mavrica iz cvetja?

Za to preprosto prenovo ni treba obiskovati slikarskega tečaja, potrebujete le nekaj najobičajnejših izolirnih trakov živahnih barv. Vodotesno se bodo oprijeli škornja, z malo igranja s škarjami pa lahko iz izolirnega traku izrežete tudi kroge ter z njimi ustvarite cvetlični motiv.

Iz jakne – plašč z obrobki

Z mehkim dolgodlakim in kratkodlakim tekstilnim krznom je prišel tudi navdih za spremembo lanske jakne, ki sega do bokov in ima široke tričetrtinske rokave v slogu petdesetih let prejšnjega stoletja. Ni veliko zahtevnega dela, le sesalnik za prah imejte pri roki, ker se ob rezanju odpadle dlake vsiljivo vrtinčijo povsod naokrog. To je tudi edini pomislek za lotiti ali ne lotiti se prenove.

Iz kratkodlakih krznenih delov podaljšate spodnji rob jakne za približno 30 cm, malo manj rokave, in dodate obrobo iz dolgodlakega krzna za ovratnik in dekorativne trakove, ki jih lahko poudarite tudi z našitimi etno dekorativnimi bordurami.

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media