Kje dobi pajek vzorčke za mrežo?

Prosti čas | okt. '21

 TI NAŠI VNUKI

Ej, ti naši vnuki! Presenečajo nas vsak dan znova z domislicami, svojo otroško logiko in neposrednostjo, spravljajo nas v zadrego, ko ne znamo odgovoriti ali smo s svojim odgovorom neprepričljivi. Vedno znova ugotavljamo, da še kako velja tisti stari izrek, ki pravi, da pišče več od koklje ve ...

Njegov vrtec je od našega bloka oddaljen približno 300 metrov, toda midva sva včasih potrebovala tudi uro ali dve, da sva prišla domov. Najprej sem morala v vrtcu pogledati vse nove risbice, poiskati njegovo risbico, si jo ogledati in on mi je razložil, kaj pomenijo vse tiste čačke račke, krive in ravne črte, krogi in krogci. Imel je strašno domišljijo. Ko so risbice postajale vedno bolj izpopolnjene in sem lahko sama ugotovila, kaj je narisano, je bil tega strašno vesel.

Med potjo do bloka sva obrnila vsak kamenček, našla vsako mravljo, vse listke, ki so jeseni padali z dreves, in seveda vsako lužo, po kateri je strašno rad čofotal.

Tisti dan sva se ustavila ob mreži, ki jo je pajek naredil na ograji vrtca. Krasna mreža se je svetlikala v popoldanskem soncu in vabila k raziskovalnemu pogovoru. Sem kar vedela, da bo veliko vprašanj, ki bodo terjala veliko odgovorov.

Počepnila sva in gledala mrežo. In začelo se je …

Zakaj pajki pletejo mreže?

Zakaj ne živijo na travniku ali v gnezdu ali pod zemljo?

Kako spletejo mrežo?

Ali je to pajek ali pajkovka?

Kje dobi nitko?

Kako plete?

Kje ima rokice?

Ali so pajki hudobni?

Zakaj se mreža malo trese?

Ali ima pajek tudi majhne pajkce?

Ali se oni igrajo na mreži?

Padejo tudi na tla?

Pobrskam po svojih možganih, po znanju iz spoznavanja narave in družbe in potrpežljivo odgovarjam na vprašanja in podvprašanja in podpodvprašanja. In mu razložim, da ima pajek na ritki neke posebne žleze. Kaj je to žleza? To so posebne luknjice, iz katerih izloči zelo tanko svileno nitko. Najprej nitko potegne od ene do druge veje ali od ene do druge deščice v ograji. Pa še enkrat sem in še enkrat tja, potem pa plete od ene do druge nitke kot nekakšne kroge in nastane mreža.

Tam v kotu, kjer je luknjica, je njegov dom in tam čaka, če bo priletela kakšna muha ali kakšna druga žuželka in se prilepila na mrežo. Te nitke so namreč lepljive. Kaj je to lepljive? To pomeni, da so namazane z lepilom. In muhe ali mušice se prilepijo na te nitke, pajek hitro pride in jih pohrusta.

Ali ima v ustih zobe? Ne vem, ali ima zobe, morda nekaj podobnega …

Še sreča, da se je prav v tem trenutku prilepila na mrežo drobna mušica in sva lahko videla, kako je pajek prihitel in jo odnesel v svoje skrivališče.

Naučila sva se, da je veliko različnih vrst pajkov, da so majhni in veliki, da so nekateri celo strupeni, da včasih spletejo mrežo tudi v stanovanju ali kleti ali na drevesu med vejami in vejicami.

In seveda, da so mreže lahko različne …

Različne? Ja, različne. Velike, majhne, različnih oblik.

Ja, kje pa pajek dobi vzorček, da splete mrežo? Moja mami vedno gleda vzorčke v knjigi, ko kaj plete ...

Kje dobi vzorček? Tega se pa nismo učili ali pa sem takrat manjkala v šoli ...

Še sreča, da nama je prišla naproti mami in je bila vrečka v njeni roki bolj zanimiva kot vzorček za pajkovo mrežo.

Ester Srdarev, fotografija: freeimages.com


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media